GeriSeyahat Porto Carras’ta doğaya deniz ürünlerine doydum
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Porto Carras’ta doğaya deniz ürünlerine doydum

Porto Carras’ta doğaya deniz ürünlerine doydum

Ali Deniz Uslu’nun ailesi yüzyıl önce Selanik’ten İstanbul’a geldi. Ata topraklarını merak eden Uslu, geçen bahar Yunistan’da önce Selanik’i, ardından Halkidiki Yarımadası’nı gezdi. Çok beğendiği Halkidiki’deki Porto Carras bölgesini ve çevresini anlattı.

İstanbul’da yaşayan Ali Deniz Uslu (31), editör ve müzik yazarı. Yaklaşık 10 yıldır basın sektöründe çalışıyor. İşinin de etkisiyle sık sık seyahat ediyor. “Farklı coğrafyalara meraklıyım, vakit buldukça şehirden kaçmanın peşindeyim” diyor. Turist gibi değil, gezgin gibi seyahat etmeyi seviyor. Gördükleri arasında onu en çok Yunanistan’ın kuzeyindeki Halkidiki Yarımadası’nda bulunan Porto Carras etkiledi. Buradan bahsederken şunları söylüyor: “Halkidiki, eğer haritadan bakarsanız Ege Denizi’nin kuzeyinde üç parmaklı bir ele benziyor. Bu üç parmak Kassandra, Sithonia ve Athos yarımadaları...


Bu bölge yazın çok hareketli, kışın ise ıssız. Porto Carras, Sithonia’da bulunuyor. Adını Porto Carras Grand Resort’tan alıyor. Burası Yunan işadamı ve armatör Yannis Carras tarafından 1974’te yapılmış. Lüks, modern bir mekân beklemeyin. Salaş yerleri sevenlere hitap ediyor. Geniş bir ormana, limana ve golf sahalarına sahip. Porto Carras, klasik bir Yunan köyü olan Neos Marmaras’a çok yakın.”
Gezip görülecek yerleri, yapılacak etkinlikleri şöyle anlatıyor:

Porto Carras’ta doğaya deniz ürünlerine doydum
“Bölgede pek çok sakin ve huzurlu koy var. Mevsime göre yoğunluk değişiyor. Dinlence istiyorsanız hafta sonu sahillerden uzak durun. Ama yoğunluk hiçbir zaman Türkiye’deki gibi değil. Denizden ulaşım rahat, sıkıntısız ve keyifli. Eğer kalabalık bir ekibiniz varsa tekne kiralamak en güzeli. Ege’ye özgü bir rahatlık ve sakinlik var halkta. Acele etmeyin, yavaşlık için canınızı sıkmayın.”
Konaklama seçeneklerine gelince: “Porta Carras salaşlığına göre pahalı bir yer. Köylerdeki küçük pansiyonları iyi araştırmalı. Büyük oteller de var ama derdiniz keşfetmekse pansiyonları öneririm. Odanıza yalnızca uyumak için gidin.”

EV YAPIMI UZO’LARI DENEYİN

Bölgenin yemeklerini çok beğenen Uslu, özellikle deniz ürünlerini tavsiye ediyor: “Denizden babam çıksa yerim, sözü burada daha bir anlaşılır. Görüntüsüne bakıp aldanmayın, her türlü deniz ürünü tadılmaya değer. Zeytinyağının bolluğu ve doğallığı, yemeklerin lezzetini arttıran bir unsur. Kassandra, Sithonia ve Athos yarımadalarında gizli kalmış pek çok meyhane ve restoran var. Hepsinin balıkları taze. İyi bir ön araştırma, zamanı iyi kullanmak konusunda avantaj sağlayabilir. ‘Suyun öte tarafı’na geçince rakı konusunu es geçmemek lazım; Yunan rakısı uzo burada her meyhanede ev yapımı olarak da bulunuyor. Özellikle balıkçılarda ev yapımı uzolar denemek mümkün. Neos Marmaras’ta da sahil boyunca dizili pek çok iyi balıkçı var. Zaten Neo Marmaras en hareketli yerleşim yeri ama kışın su almak için açık bir dükkân bile bulamayabilirsiniz.”

Porto Carras’ta doğaya deniz ürünlerine doydum



Uslu’nun Porto Carras ve çevresine gideceklere önerileri şöyle: “Deniz yolu size göre değilse, Selanik’ten otomobil kiralayabilirsiniz. Hem köyleri böyle gezmek çok daha kolay. Kassandra’daki köylerden kekik balı almanızı tavsiye ederim. Bu arada balıkçı köyleri Vourvourou ve Nea Skioni görmeniz gereken yerler. Balık yiyecekseniz seçim yapmadan günlük en taze ne varsa onu getirmelerini isteyin.”

En sevdiği beş şehir

Saint Petersburg, Viyana, Trieste (İtalya), Selanik, Londra

Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider?

Mümkünse deniz yolu

Seyahatte ne yer ne içer?

Yerel tatlar

Seyahatte nerede kalır?

Şehirde merkezi, kırsalda butik otel

Kiminle seyahat eder?

Yalnız, eşiyle ya da dostlarıyla

Seyahatte ne okur?

Yerel yayınları inceliyor

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler?

Alerji ilaçları

Seyahatten ne alır?

Taş topluyor

False