Portekiz ürküttü, dolar 1.59 TL’yi aştı

Güncelleme Tarihi:

Portekiz ürküttü, dolar 1.59 TL’yi aştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 00:00

Avrupa’da özellikle Portekiz’e dönük endişelerin tırmanması, uluslararası piyasada dolara değer kazandırırken, içerde de dolar 1.59 liranın üzerine tırmandı.

Avrupa borsalarında satış eğilimi artarken bu durum İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da yüzde 1.3 kayba neden oldu.  Piyasalara Portekiz’e ilişkin endişeler damgasını vurdu. Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi’ndeki diğer ülkelerin, borç krizinin yayılmasını önlemek amacıyla Portekiz’e AB ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) mali yardım istemesi yönündeki baskıyı artırdığı haberleri gündeme geldi. Bu haberler, “Kriz diğe ülkelere de sıçrar mı” korkusunu tetiklerken, yaşanan bu gerginlikle birlikte Euro hızla değer kaybetti. Özellikle dolar karşısında geçen hafta 1.30 seviyesinin altına gerileyen Euro dün de 1.28 düzeyine kadar geriledi.
Dolar 6 ayın zirvesinde
Dışardaki bu gelişmeler içerde de doların hızla yükselmesine neden oldu. Bankalararası piyasada güne 1.57 lira düzeyinden açılışla başlayan dolar paritenin de hareketiyle birlikte yönünü yukarı çevirdi. Sabah saatlerinden itibaren 1.59 lira düzeyine yükselen dolar gün içinde en yüksek 1.5940 liraya kadar yükseliş gerçekleştirdi. Dolar böylece 6 ayın zirvesine tırmanmış oldu. Sermaye piyasaları da bu tablodan etkilendi. Gergin havanın etkisiyle Avrupa borsalarında yüzde 1’i aşan değer kayıpları gündeme geldi. İMKB Ulusal 100 Endeks’i de pastadan payını aldı.
Almanya’nın tavrı yumuşadı
Ancak bu gelişmelerden sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Portekiz’e baskı yapıldığını reddederek, “Portekiz’i yardım almaya itmek Alman hükümetinin stratejisi değil” derken, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Portekiz için yardım paketi oluşturma konusunda herhangi bir kararı olmadığını açıkladı. Avrupa Komisyonu sözcüsü Amadeu Altafaj, diğer herhangi bir AB üyesi ülke için de böyle bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu. Fransa da, ocak ayının Portekiz için bir ‘test ayı’ olacağını açıkladı.
Kapanışa doğru sakinleşti
Bu açıklamaların ardından piyasalarda hafif bir toparlanma görülse de, olumsuz hava devam etti. Gün içinde 1.59 seviyesini aşan dolar, serbest piyasada kapanışı 1.5870 liradan yaptı. Bugün valörlü işlemlerde ise dolar 1.5821 lira oldu. Güne düşüşle başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i ilk seansta yüzde 1.28 değer kaybederek 67.892 puandan kapandı. İkinci seansta endeks ilk önce toparlansa da gün sonunda yüzde 1.3 değer kaybederek 67.874 puandan kapanış yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!