Portakal’da gençler tartışması

Güncelleme Tarihi:

Portakal’da gençler tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 01:49

42’nci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüllerin çoğunun genç isimlere gitmesi tartışma yarattı. Davetliler, sonuçların açıklanmasının ardından Mercan Dede konserini ve törenin sonunu beklemeden ayrıldı.

BU yıl 42’ncisi yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali, sürpriz ve tartışmalı bir sonla noktalandı. Törenin başlamasına dakikalar kala protokol krizi yaşandı. Ulusal yarışmaya filmleriyle katılan yönetmen ve oyuncular yer ayrılmaması nedeniyle arkalarda boş buldukları yerlere ya da merdivenlere oturmak zorunda kaldı. Gecenin asıl sürprizi ise ödüller açıklandığında yaşandı. Şener Şen’in ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldığı gecede, Nurgül Yeşilçay ve Meltem Cumbul’un ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alması bekleniyordu. Ancak bu ödül ‘İki Genç Kız’ filminde oynayan Vildan Atasever ile adı çok bilinmeyen ‘Türev’ filminden Beste Bereket’e gitti. ‘En İyi Film Ödülü’nü de Ulaş İnanç’ın yönetmenliğini üstlendiği ‘Türev’ aldı.

Diğer yandan festivalde yarışan ünlü yönetmenler Memduh Ün’ün ‘Sinema Bir Mucizedir’ ve festival sırasında hastaneye kaldırılan Atıf Yılmaz’ın halkın büyük ilgisini çeken ‘Eğreti Gelin’ filmleri hiç ödül kazanamadı. Ulusal Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, sürpriz sonuçlarla ilgili sorulara ‘Bu yıl gençlerin önünü açmak istedik’ diye yanıt verdi.

DURUN GİTMEYİN

Ödüllerin açıklanmasından sonra izleyiciler hep birlikte ayağa kalkarak çıkışa yöneldi. Korhan Abay’ın ‘Bir yere gitmeyin, daha Mercan Dede konseri var’ sözleri kimseyi geri döndüremedi. Törenin sonunda üçüncü kez sahneye çıkan Mercan Dede, seyircilerin tiyatroyu boşaltmaya başlaması üzerine sahneyi terk etti. Ömür GEDİK

NURGÜL’ÜN TEPKİSİ

Seneye Petek alır

Festival öncesi, ‘Eğreti Gelin’ filmindeki rolüyle ödül alacağına kesin gözüyle bakılan Nurgül Yeşilçay, ödül dağılımına en çok tepki gösteren isim oldu: ‘Festivalde, bağımsız filmleri mi öne çıkartmak niyetindeler, yoksa halkın sevdiği popüler filmleri mi? Bu işe senelerini vermiş 60 yaşındaki Şener Şen’le yeni başlayanları aynı kategoriye sokuyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde ilk filmlerini çekenlere böyle köklü bir ödül verilmez, ancak ilk yönetmenlik ödülü verilir. Hayatında ilk defa kamera görmüş insanlara ödül vererek, Popstar gibi yarışmaların önünü açmış oluyorlar. Böyle giderse seneye ödülü Petek Dinçöz alır. Festivalin Yeşilçam’a olan tavrını anlayabilmiş değilim. Adını ilk kez duyduğumuz Keira Chaplin, gelip en önde oturuyor, ama Şener Şen’e yer yok...’

KÜRTÇE ŞARKI KRİZİ

Programda olmamasına rağmen sahneye çıkıp Kürtçe şarkı söyleyen Aynur Doğan ise krize yol açtı. Doğan’ın Mercan Dede’nin eşliğinde Kürtçe parçası ‘Amedo’yu söylemesi, festival yönetimini de bir anda karıştırdı. Festival komitesi, gecenin bitiminde olağanüstü toplanıp konuyu görüştü. Antalya Büyükşehir Belediye ve Festival Onursal Başkanı Menderes Türel, ‘Aynur’un sahne alacağından kimsenin haberi yokmuş. Mercan Dede, sadece bir sürprizi olduğunu söyleyip sahneye çıkarmış. Böyle programsız çıkması şık değil’ dedi.

CEM YILMAZ, KEKİLLİ’YE TAKILDI

Cem Yılmaz ve Ferzan Özpetek, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ seçilen Şener Şen’e ödülünü birlikte verdi. Bu arada Yılmaz, ‘Duvara Karşı’ filmiyle gündeme geldikten sonra Alman porno filmlerinde rol aldığı ortaya çıkan Sibel Kekilli’ye ‘Almanca’yı ondan öğrendim’ diye takıldı.

İşte ödül kazananlar

En İyi Film: Türev

En İyi Yönetmen: Kutluğ Ataman (İki Genç Kız)

En İyi Kadın Oyuncu: Vildan Atasever (İki Genç Kız) Beste Bereket (Türev)

En İyi Erkek Oyuncu: Şener Şen (Gönül Yarası)

En İyi Senaryo: Nilüfer Güngörmüş, Reha Erdem (Korkuyorum Anne)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Emre Erkmen (İki Genç Kız)

En İyi Sanat Yönetmeni: Mehtap Ün Kanıbelli (Korkuyorum Anne)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fadik Sevin Atasoy (O Şimdi Mahkum)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Timuçin Esen (Gönül Yarası)

En İyi Müzik: Taner Çıray (Gönül Yarası)

En İyi Kurgu: Korkuyorum Anne

En İyi Laboratuvar: Fono Film (O Şimdi Mahkum)

En İyi Makyaj ve Saç: Fatma Şengil- Ümit Galip Bulut (O Şimdi Mahkum)

En İyi Özel Efekt: Murat Şengül- Bülent Boduroğlu (O Şimdi Mahkum)

En İyi Kostüm Tasarımı: Ayşe Pirinçcioğlu (Korkuyorum Anne)

En İyi Ses Tasarımı ve Miksaj: Erol Adilce (İki Genç Kız)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!