Pompalı, gerilla silahı

Güncelleme Tarihi:

Pompalı, gerilla silahı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, dipçiği sökülerek yerine el kabzası takılan pompalı tüfeklerin ‘gerilla silahı’ olduğuna karar verdi. El kabzalı pompalı bulunduran ya da taşıyanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yargıtay, son zamanlarda artan pompalı tüfekli saldırıların önlenmesi yolunda önemli bir karar aldı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, dipçik kısmı çıkarılarak el kabzası takılan pompalı tüfeklerin ‘gerilla silahı’ niteliği taşıdığına karar vererek, sözkonusu silahlara sahip olanların hapis cezasına çarptırılması gerektiğini bildirdi.

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, dipçiği çıkarılarak el kabzası takılan pompalı tüfek taşıdığı gerekçesiyle, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a aykırılık suçundan Beykoz Asliye Ceza Mahkemesi'nce hapis cezasına çarptırılan ve tüfeğine el konulan sanığın temyiz başvurusunu sonuçlandırdı.

POMPALIYA YENİ TARİF

Tüfeği inceleyen İstanbul Fatih Kriminal Polis Laboratuvarı tarafından düzenlenen raporu dikkate alan 8'inci Ceza Dairesi, sanığa Beykoz Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen cezayı yerinde buldu. Daire, oybirliğiyle aldığı kararla, pompalı tüfeklerin durumuna da açıklık getirdi. Gerekçeli kararda şu konulara dikkat çekildi:

‘‘Suça konu pompalı tüfeğin dipçik kısmının çıkarılıp yerine el kabzasının konulmasıyla oluşan değişim sonucu av tüfeği fonksiyonunu aşıp, gerilla silahı şekline dönüştüğüne dair İstanbul Fatih Kriminal Polis Laboratuvarı'nca tanzim edilen ekspertiz raporu içeriğine ve pompalı tüfeklerde el kabzasının aksesuar olarak kolayca temin edilip monte edilebileceğine ilişkin bilirkişi beyanına göre; pompalı tüfekler her koşulda 6136 sayılı yasa kapsamına gireceğinden ve bu silahları bulundurup taşıma eylemleri bu nedenle suç oluşturacağından, mahkemenin mahkumiyet hükmü bu yönüyle de doğru bulunmuş olmakla, sanık vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verildi.’’

6136 sayılı yasa, yasadışı ateşli silaha sahip olan ya da taşıyanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

RUHSATLA ALINABİLSİN

Yargıtay'ın bu kararını değerlendiren hukukçular, bundan sonra ‘gerilla silahı’ niteliğine bürünmüş pompalı tüfek taşıyanların hapis cezası alacaklarına dikkat çektiler. Basit bir yasal düzenleme ile konunun çözümlenebileceğine dikkat çeken hukukçular, bu tür silahlara bulundurma ruhsatı düzenlenebileceğini belirttiler. Bu silahların çoğunlukla aşırı dinci terör örgütleri tarafından kullanıldığına dikkat çeken hukukçular, böyle bir yasal düzenleme ile dipçiksiz pompalı tüfek sahibi iyi niyetli kişilerin zarar görmesinin engelleneceğini belirttiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!