Polisan Boya eğitim kurslarıyla sertifikalı boyacı yetiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Polisan Boya eğitim kurslarıyla sertifikalı boyacı yetiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2007 00:00

Polisan Boya’nın Ankara’da bugün başlatacağı atölye eğitimleriyle, Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalı 5 bin boyacı yetişecek. Ücretsiz olan kurslar mesleği boyacılık olanların yanı sıra, boyacı olmak isteyenleri ve ev hanımlarını hedefliyor.

POLİSAN Boya’nın mesleki eğitim kurslarında 5 bin boyacı yetiştirilecek. Polisan Genel Müdürü İdris Onay, sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı yaşandığını belirterek, ücretsiz düzenleyecekleri kursların sonunda sertifika vereceklerini ve iş imkanı yaratacaklarını belirtti. Polisan Genel Müdürü Onay, "Poliatölye Dekorasyon ve Eğitim Merkezi"nde bugün başlayacak boyacılık kurslarıyla ilgili Ankara Hürriyet’e konuştu. Dekorasyonun en önemli unsurlarının başında boyanın geldiğini belirten Onay, düzenleyecekleri ücretsiz kurslarla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sertifikalı boyacılar yetiştireceklerine dikkat çekti. Boyacı olanlara, olmak isteyenlere ve ev hanımlarına yönelik olarak üç ayrı atölye düzenleyeceklerini kaydeden Onay, "Boyacıyı bir sanatçı haline getirmek istiyoruz" diye konuştu ve şunları anlattı:

BOYACI VE ÇIRAK YETİŞECEK Kurslarımız üç bölüm halinde düzenlenecek. Mesleği boyacılık olanların mesleki gelişimini tamamlamak, mesleği boyacılık olmayanları ise çırak olarak yetiştirip meslek edindirmek üzere atölyeler gerçekleştireceğiz. Atölyelerle uygulama standardının belirlenmesi, boyacıya katma değer yaratılması ve nihai tüketicinin bilinçlenmesini hedefliyoruz. Burada boyacılara müşteriye nasıl davranacakları ve nasıl hitap edeceklerinden tutun, ne gibi tavsiyelerde bulunabilecekleri, ne tip fırça ve boya kullanacaklarına kadar boya ve dekorasyonla ilgili her çeşit ayrıntıları öğreteceğiz. Hem mesleki hem kişisel eğitim vereceğiz. Ankara pilot bölge. Buradan sonra diğer illlerde de atölyeler yapmak istiyoruz.

EV HANIMLARINA ÖZEL ATÖLYE
"Poliatölye Dekorasyon ve Eğitim Merkezi"nde ev hanımlarına yönelik olarak da bir atölye düzenleyeceğiz. Burada boyacılığa ilgi duyan ev hanımları hobi sanat ürünleriyle ve boyalarla yakından tanışacaklar. Haftasonu yapılması planlanan eğitimler için önde gelen renk uzmanlarıyla çalışacağız. Kursiyerlere renk dünyası ve renklerin yarattığı duygular öğretilecek. Ayrıca uygulama eğitimi de verilecek. Hobi-sanat içerikli bu kursların sonunda hanımlar evde ufak çapta dokoratif boyamalar yapabilecek. Türkiye’de evlerin duvar yüzeyleri istenilen kalitede değildir ve astar, alçı gerekir. Bu bir defa iyi yapılırsa daha sonra kişi isterse evini kendi de boyayabilir.

YABANCILAR KENDİ BOYUYOR ABD, İngiltere ve Fransa gibi batı ülkelerinde işçilik çok pahalı olduğu için boyacılığın yüzde 80’i evsahibi veya kiracı tarafından yapılır. Gerisi ise uzmanlara yaptırılan ve büyük inşaatlarda yapılan boyamalar. Türkiye’de ise tam tersi geçerli. Yüzde 80’i profesyonel boyacılar tarafından, yüzde 20’si ise ekonomik gücü olmayanlar tarafından yapılıyor. Bir de örneğin Almanya gibi ülkelerde ev sahibi olma oranı düşük olduğundan ve evler daha çok kira olduğundan sık boya yapılır. Türkiye’de boyama frekansları uzundur. Avrupa’da ortalama boyama frekansı 1.5 yıl iken, Türkiye’de 5 yıldır. Bir de Türkiye’de ev hanımları boyama yerine silme yöntemini tercih eder.

ARTIK SU BAZLI KULLANILIYOR Geçmişte ağırlıklı olarak yağlı, solvent boyalar kullanılırdı ve ev bir hafta kokardı. Artık daha sağlıklı olan, su bazlı, çevreye dost, Avrupa standartlarında kokusuz boyalar kullanılıyor. Sağlığa zararlı olan VOC (Volatile Organic Compound) denilen uçucu organik bileşenler ise hemen her boyada vardır, ama bununla ilgili uygulanan Avrupa standartları var. Önümüzdeki on yıl içinde yağlı solvent bazlı boyalara ciddi kısıtlamalar getiriliyor. Pazar da bu yönde gelişiyor. Türkiye’de boyacı seçerken fiyat belirleyici oluyor, ama hep dediğim gibi asıl belirleyici olan değerdir. Eğer ödediğiniz fiyatın karşılığını alıyorsanız ürün o değeri hakediyordur. İletişim için Tel : 324 38 03

Osmanlı kırmızısı moda

Polisan Genel Müdürü İdris Onay, boyada son modanın ne olduğuyla ilgili de çeşitli tüyolar verdi. Onay, süet ve keten etkisi yaratan efekt boyaların tutulduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Eskiden daha çok parlak boya tercih edilirken son yıllarda mat boyaya yönelim var. Mat boya yüzey kusurunu da saklayan bir boya olduğu için avantajlı oluyor. En moda renkler arasında ise Osmanlı kırmızısı, kese kağıdı ve şampanya geliyor. Ayrıca mekanın tek duvarını farklı renkle boyayarak da farklı bir efekt yakalanabiliyor. Tüketici artık duyguları açığa çıkaran renkleri tercih ediyor. Boya artık, evin en önemli dekorasyon unsurlarındanbiri olarak görülüyor. Boyacının da ev sahibine duygularını, karakterini yansıtacak boyalarla ilgili bilgi vermesi bekleniyor.

Bayi ağımızda çalışabilirler

MESLEĞİ boyacılık olmayanlara eğitim vererek meslek edindirmek, istihdam aratmak istiyoruz. Boya üreticisi ve dağıtıcısı olarak Türkiye’de bir bayi ağımız var. Dolayısıyla Polisan’ın olduğu yerlerde uzman boyacılara ihtiyaç duyuyoruz. Yetiştirdiğimiz kalifiye boyacıları bayi ağımızda değerlendirebiliriz. Bugün işi gücü olmayan insanlar kalkıp boyacı olabiliyor. Boyacılık öyle basit bir iş değil. Evde yaratılan dekoratif havayla bir bütün olan duvar renkleri, kişinin ruh hali üstünde çok etkilidir. Boya, dekorasyonla, yani perdeyle, halıyla, mobilyayla uyumlu olmalıdır. Eve ruhunu veren en önemli unsurlardan biri boya ve boyacıdır. Boyacı ev sahibine fikir verebilecek durumda olmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!