Polimer nedir?

Güncelleme Tarihi:

Polimer nedir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 16:38

Kısa cevap: Moleküllerin ortak bağ kurarak oluşturdukları bir yapı. Bir başka deyişle; plastik.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Kelimenin kökeni Yunanca poly ve meros sözcüklerinden geliyor; anlamı ise “birçok parça”. Dolayısıyla günümüzde kullanıldığı şekliyle basitçe tarif edecek olursak; ufak boyutlu moleküllerin bir araya gelerek oluşturduğu zincir. Günlük hayatımızdaki pratik uygulamalarından ilk akla gelen örneklerse; plastik şişeler, otomobil lastiği ve naylon ürünler.

Polimerleri, monomerler oluşturuyor. Monomer, kendisi gibi en az iki parçayla birleşebilen bir molekül. Bu bir araya gelme ve zincir kurma sürecine polimerleşme deniyor. Polimerin aynı moleküllerden oluşması şart değil. Bazen farklı moleküller bir araya gelerek bu yapıyı oluşturabilir. Monomerlerin birbirine tutunması, elektron çiftlerini paylaşmalarıyla gerçekleşmekte. Monomerler bu şekilde ortak bağ kurduklarında ortaya bir yapı çıkıyor. Bu yapının kimyasal şeklini belirleyen şey monomerlerin ortak bağ sayısı. Diyelim bir monomer sadece 2 farklı molekülle bağlandı, o zaman ortaya zincire benzer bir polimer çıkıyor. Ama 3 farklı molekülle bağlanırsa 3 boyutlu bir yapı oluşuyor.

Haberin Devamı

Polimerler doğada da bulunuyor. Örneğin DNA ve RNA doğal polimerlerden. İpek, yün, tırnaklarımız ve saçlarımız da birer polimer yapısı. İnsan yapımı polimerlere kısaca plastik diyoruz. Plastik, kolay şekil verilebilen, birçok farklı formda kullanılabilen bir materyal. Sentetik polimerler genelde petrolden üretilmekte. Tencere ve tavalarda kullanılan teflon da bir polimer cinsi.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!