Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Bir gecelik karar

GEÇEN hafta polis, başta Kordon olmak üzere İzmir'de restoran, bar ve kafelerin önündeki masaların kaldırılıp, açıkta içki verilmemesini istedi. Gündüz işletmecilere bildirimde bulunan polis, gece de müşterileri kimlik kontrolünden geçirdi. Polis, yasaya uyulduğunu savunurken, tepkiler üzerine Vali Alaaddin Yüksel, bir gecelik uygulamayı durdurdu.

YILLARDIR uygulanmayan yasa, neden aniden anımsandı? İşte duyduklarım: Bir işadamı kızıyla Kordon'da yürüyüşe çıkmış. İddiaya göre, bir kaç kişi kızına laf atmış. Restoranların önünden geçerken de, bir garson, içeride bayan arkadaşıyla rahat edebileceği sakin köşe olduğunu, yılışık tavırla ve imalı imalı söyleyince patlamış. İşadamı yaşadıklarını anlattığı eski bakanlardan İzmirli bir milletvekili de polisi aramış ve Kordon'a çekidüzen verilmesi gerektiğini söylemiş. Durum valiye bildirilip, polis de, uygulamayı başlatmış.

TABİİ, her işimizde olduğu gibi, bu uygulamada da ‘‘Vur deyince öldür’’ örneği gelişmeler yaşandı. Gerçekten Kordon'da bir düzensizlik var. ‘‘Değnekçileri’’ anımsatan bazı garsonlar, müşteri çekmek için her yolu deniyor. Bazı kişiler de dolaşanları rahatsız ediyor.

HERKES Kordon'da yeni düzenleme gerektiği görüşünde. Ama plan program yapmadan, ‘‘Vuralım, yıkalım, kapatalım’’la olmaz. Şehrin valisi, belediye başkanı, yetkili organları karar verir. Uygulanacak tedbirlerden de bir daha taviz verilmez. Biz de kimse kimseye karışmadan, herkesin huzur içinde içkisini yudumladığı ortama kavuşuruz...

Şifre: Yol kaygan

ARKADAŞIM Tolga Adanalı, görev dönüşü gazeteye gelmek için taksiye biner. Taksi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndayken telsizinden, ‘‘Üçkuyular ile Karataş arasında yol kaygan, dikkatli olun’’ anonsu geçer. Şoför hızını düşürür, yola mazot ya da kaygan bir madde döküldüğünü düşünen Tolga, fotoğraf makinasını hazırlar. Fakat aksilik göremez, sadece Halilrıfatpaşa Kavşağı'nda trafik ekiplerinin kontrol yaptığını farkeder. Tolga, ‘‘Yol nerede kaygan’’ diye sorunva, şoför cevap verir: ‘‘Trafik ekipleri radarlı kontrol yapınca merkez veya diğer taksiciler böyle uyarıyor. Biz de hızı azaltıp cezadan kurtuluyoruz. Anonsların anlaşılmaması için de ‘Yol kaygan’ şifresini kullanıyoruz’’ der.

ŞAŞIRAN Tolga, ‘‘Bu dayanışma keşke, trafik kurallarına uyma, yasak yerde müşteri alıp trafiği engellememe ve en önemlisi klakson çalmama konusunda da kendisini gösterse’’ diyor.

Haklarınızı biliyor musunuz?

Delil toplatma hakkı

İFADENİZİN alınması veya sorgunuz sırasında şüpheden kurtulmak gayesiyle somut delillerin toplanmasını isteyebileceğinizin ve aleyhinize olan şüpheleri ortadan kaldıracak delilleri ileri sürme hakkınızın olduğunun da hatırlatılması zorunludur... (Cmuk. Md. 123)

PERDE ARKASI

TEBESSÜM

Yardıma bak

DEDEKTİF Haydar, bir kişinin yaralandığı anonsunu duyunca hastaneye gider. Yaralı, inşaat önünden geçerken ayakkabısına kum dolunca durup ayaklarını silkelerken tanımadığı bir kişinin arkadan yaklaşıp vurduğunu ve şikayetçi olduğunu söyler.

HAYDAR ekibiyle hızla olay yerine gelir, görgü tanıklarını dinleyip, tanıma uygun inşaat işçisini yakalar. Gözaltına alınan ve yaralı kişiye kürekle vurduğunu doğrulayan işçi şaşkın gözlerle polisi ve çevreyi inceler. Haydar'ın yaralının şikayetçi olduğunu söylemesi üzerine, şaşkınlığı hiddete dönüşen işçi bağırmaya başlar, ‘‘Adam elektrik direğine tutununca elektrik akımına kapılıp titriyordu. Kürek sapıyla vurup akımdan kurtardım. Hayatını kurtardığım halde şikayetçi oluyor. Nankörlük bu’’

DEDEKTİF Haydar olayı kavrar. Ayakkabısına kum dolan kişi elektrik direğine tutunup ayakkabısını silkelerken, adamın elektrik akımına kapıldığını sanan işçi, babadan kalma yöntemle kürek sapını sırtına yapıştırıp, aklı sıra akımdan kurtarır, hastanelik eder. Haydar, kahkahalarla gülerken, bunu amirlerine nasıl anlatacağını düşünür....

Yazarın Tüm Yazıları