Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Operasyon fos

DEDEKTİF Haydar, mesleğe yeni başlamıştı, heyecan doluydu, gözünü budaktan esirgemezdi. Yalnız bir kusuru vardı... Sakardı. O zamanlar Özel Harekat Timi yoktu. Emniyet Müdürü, uçak kurtarma operasyonu tatbikatı istemiş, sorumluluğunu da Dedektif Haydar'ın amirine vermişti. Amir, operasyona katılacakları belirledi, listeye almadığı Haydar'ın yalvarmalarına dayanamadı, ‘Peki, ama sakarlık istemem, yoksa mahvederim.’’ dedi.

Beklenen gece

Kış günüydü. Dondurucu soğuğa karşın Emniyet Müdürü Tatbikat için geldi. Senaryo gereği korsanların kaçırdığı uçak pistin dışına çekildi, ışıklar kapatıldı. Arkadaşlarıyla sessizce uçağa yaklaşan Dedektif Haydar'ın görevi kanada çıkıp, acil çıkış kapısından girmekti. Arka kapıdan giren görevlinin sis bombası atmasıyla operasyon başlayacaktı.

Olanlar oldu

Merdivenle uçağın kanadına çıkan Dedektif Haydar, buzlanmış kanatta kayıp dengesini kaybetti, düşerken eli tetiğe dokundu. MP-5 otomatik silahından kuru sıkı mermiler peşpeşe patladı. Tim dekiler ne olduğunu anlayamadı. Ortalık curcunaya döndü. Korsanlar etkisiz hale getirildi fakat tatbikat gereği olsa da ölen yaralanan oldu.

DEDEKTİF Haydar, sızlayan bacaklarının üzerinde doğrulmaya çalışırken, öfkeli amiri, geldi, sadece bakmakla yetindi. Sonun da ne mi oldu? Dedektif Haydar, dondurucu soğukta havalimanında o bölgede günlerce nöbet tuttu...

Kumar şikayeti

MEKTUP gönderen bayan N.D., bazı kahvehanelerin kumarhaneye dönüşmesinden şikayetçi. Kumar yüzünden bir çok yuvanın dağıldığını, kendisinin de boşanmanın eşiğinden döndüğünü söyleyen ve isminin açıklanmasını istemeyen N.D. şehrin her yerinde çok sayıda kahvehane bulunduğuna dikkat çekerek, ‘‘Kahvehanelerin hepsini suçlamıyorum. Fakat çoğu çay satarak değil, kumar oynatarak kazanç yolunu seçiyor. Kocamı bu kötü alışkanlığından güçlükle kurtardım. Polis şikayet ettiğim kahvehane hakkında işlem yaptı. Kapatılan kahvehane bir süre sonra tekrar açılıp kumar oynattırmaya devam etti. Ayrıca sahipleri uslanacaklarına, bu kez de telefonla bizleri tehdit etmeye başladı. Kumar yüzünden yuvası dağılan bir çok tanıdığım var. Biraz daha fazla daha fazla denetim ve caydırıcı cezalar istiyoruz’’ diyor.

Bayan okurun sözlerine katılmamak elde değil. Kumar tutkunu kişiler evlerinin nafakalarını yeşil çuhalara bırakıyor.

Polis denetimlerine rağmen bazı kahvehanelerde partisi 50 milyon lira girişli kumar oynanıyor.

Bilimsel takip

MENEMEN-Emiralem yolunda geçen hafta şoför Mehmet Ak'ı bıçakla tehdit edip iple bağlayan gaspçılar 12 ton mazot yüklü 45 UF 934 plakalı tankeri çaldı. Tanker iki gün sonra Bergama'da boş bulundu. Olaya el koyan İzmir İl Jandarma İstihbarat Araştırma Sorgulama Birimi, tankerin takograf cihazına işlenen kilometre ve hız bilgilerini inceledi. Tankerin gaspedildikten sonra 260 kilometre yol yaptığı, üzerindeki sarı tozun da Kozak Yaylası'na özgü olduğu belirlendi. Jandarma, olayın gerçekleştiği yerden tankerle aynı kilometre yol yaptı. Kozak'tan ayrılan iki yolda da aynı kilometreye kadar gidildi. Edremit'te gaspçıların çaldıkları mazotu sattığı istasyon bulundu. İstasyon sahipleri mazotu ucuza satanların bir telefon numarası bıraktıklarını söyledi. Bu numaraya telefon ettiren jandarma, tekrar mazot satmak için buluşma yerine gelen Şahsenem Singar ile yeğeni Korkmaz Singar'ı yakaladı. Operasyonu gerçekleştiren tim Alay Komutanı Kıdemli Albay Feyyaz Alev tarafından ödüllendirildi.

President hatırası

ABD Başkanı Bill Clinton, Kasım ayında gerçekleştirdiği antik Efes Kenti gezisinde eşi Hillary Clinton ve kızı Chealse ile birlikte güvenliklerini sağlayan polis ve jandarma yetkilileriyle özel fotoğrafçısına poz verdi. Clinton, bu kişilere fotoğrafla teşekkür mektubu gönderdi. İzmir Emniyet Müdür Yardımcıları Mehmet Tekin, Ahmet Aycan, Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Burhanettin Şenli, Emniyet Müdür Yardımcısı Seyfi Eroğlu, Chealse, Başkan Bill Clinton, eşi Hillary Clinton, Feray Şirin, Bahri Köroğlu, Fahrettin Coşkun, Mehmet Gülnaz fotografta yer aldı.

Silah sıkıntısı

EMNİYET Genel Müdürlüğü, geçen yıl Makina Kimya Endüstrisi Kurumu'ndan yerli üretim ‘‘Yavuz-16’’ marka tabanca alımı konusunda anlaştı, 2500'lük ilk partisini beş ay önce teslim aldı. Fakat silahlardan bir kısmı, sertlik standardına uygun çıkmadı. Ayrıca daha sonraki partiler de teslim edilmeyince sıkıntı başgösterdi. Bu nedenle göreve yeni atanan polislerden bazılarına standart dışı veya 7.65 çapında Kırıkkale marka tabanca verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü polis okullarından ve akademiden bir ay sonra 10 bine yakın polisin mezun olup teşkilata katılacağını da gözönüne alıp, tabanca ithalatı için izin istedi.

Telefon sorunu

İZMİR Emniyet Müdürlüğü'nün başta karakol olmak üzere çok sayıda biriminin telefonları borç yüzünden kesildi. Emniyet hizmetleri aksarken, ödenek gelmediği için borçların kapatılamadığı belirtiliyor. Bildiğim kadarıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün yardım derneği var. Bu dernek başta pasaport ve trafik tescil işlemleri olmak üzere neredeyse her birimden makbuz karşılığı bağış topluyor.

Hiç olmazsa karakolların telefon parasını bu dernek ödese kötümü olur?

Yazarın Tüm Yazıları