Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Yavru Yunuslar

İZMİR Polisi'nin gözdesi, motosikletli tim ‘‘Yunuslar'' güçleniyor. Özel üniformaları, motosikletin çekiciliğiyle başta çocuklar olmak üzere vatandaşların sevgilisi olan Yunuslar'a 30 takviye geliyor. Emniyet Müdürlüğü bünyesinde gönüllüler arasından belirlenen 30 aday kampa alındı.

YUNUS adaylarına, teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. Asayiş, terör, insan hakları, halkla ilişkiler dersleri alan adaylar, her gün koşuyor, şınav çekip komando eğitiminden geçiriliyor. Koşul gereği, daha önce motosiklet kullanmamış olan Yunuslar, ileride özdeşleşecekleri araçlarını A'dan Z'ye tanıyor. Motosiklete ilk kez binenler, önce zorlanıyor, yanlarında koşan eğitmenlerinin yardımıyla alışıyor.

30 adayın arasında tek bayan olan ve Yunuslar'ın ‘‘Çiçeğimiz'' dediği Evrim Özkan da aynı eğitimi alıyor. 6 aylık polis özkan, Yunus olmanın kendisine gurur verdiğini söyledi. Emniyet Müdür Yardımcısı Seyfi Eroğlu, özellikle kalabalık trafikte Yunuslar'ın kilit görev yaptıklarını söyledi.

Ölümle oyun

İZMİR'in göbeğinde artık her an gördüğümüz satıcı çocuklar, şimdi otoyolların çıkışlarını da parsellemiş durumda. Bornova Işıkkent'de otoyola çıkmak için trafik ışıklarında bekleyen taşıtların arasına kendilerini atan çocuklar ya cam siliyor, ya da kağıt mendil satıp para almaya çalışıyor. Anne ise kenarda çocuklarının para için ölümle dansedişlerini seyretmekle yetiniyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da çocuklarını çalıştıran ailelere açılan soruşturmalar İzmir'de de gündeme getirilmeli. Sadece polis değil, yardım kuruluşlarının işbirliğiyle bu soruna çözüm bulunmaya çalışılmalı.

94 polis mahkum

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan bir soru önergesine verdiği yanıtta 94 emniyet personelinin işkence ve kötü muamele suçundan hüküm giydiğini belirtti. Tantan'ın verdiği yanıttaki bilgilere göre son beş yıl içinde 3 bin 428 polis hakkında Türk Ceza Yasası'nın kötü muamele ve işkence fiilleriyle ilgili 243 ve 245'inci maddelerinden işlem yapıldı. Bunlardan 84 personel kötü muameleden, 10 personel ise işkence yapmak suçundan çeşitli cezalara çarptırıldı. Kalanlar için men-i muhakeme, takipsizlik ve beraat kararları verildi. Ayrıca kötü muamele suçlamasıyla bin 990 personele idari yönden kıdem durdurma, meslekten men, uyarma gibi cezalar verildi. 453 personel hakkında ise idari yönden soruşturma halen sürdürülüyor.

Poşulu denetim

İZMİR Polisi, trafik canavarlarıyla mücadele için her gün yeni yöntem geliştiriyor. Şehirlerarası yollarda radar araçlarını, ya da polis ekiplerini gördüklerinde kurallara uyup, bölgeye geçtiklerinde tekrar sürat yapıp hatalı sollayan trafik canavarlarına karşı Bölge Trafik Şube ekipleri ‘‘Tedbili Kıyafet'' denetim yapıyor.

MENEMEN'de başına poşu takıp meşin ceket giyerek, yol kenarındaki traktöre oturan polis, trafik kurallarına uymayan sürücüleri belirliyor. Poşulu görevlinin telsizle plakalarını bildirdiği taşıtlar, ileride durdurulup sürücülere ceza yazılıyor. Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü İsmail Duran, bu tip uygulamaların İzmir'i diğer illere bağlayan tüm yollarında yapıldığını belirterek, ‘‘Sıkı denetimle hataları azaltmak istiyoruz'' dedi.

Çay da ister misiniz?

YOLLARDA her an ilginç görüntülerle karşılaşabilirsiniz. İşte arkadaşım Bahri Karataş da Yeşildere Altınyol'da 35 SZ 153 plakalı kamyonetle karşılaştı. Ev eşyası taşıyan kamyonetin arka kapağı da açık kasası halılar ve koltuklarla adeta ‘‘Salon‘‘ gibiydi. Bu koltuklara oturmuş vatandaşlar sadece çayları eksik sohbet ede ede gidiyorlardı. Tabi bir fren sırasında, ya da arka kapağı açık kasadan eşyalarla yuvarlanma risklerini düşünmeden....

Yazarın Tüm Yazıları