Pokemon s@n@l, risk gerçek

Güncelleme Tarihi:

Pokemon s@n@l, risk gerçek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 20:57

Kısa sürede milyonları peşine düşüren, ‘sanal yemleri cep telefonuyla izleyip gerçek hayatta yakalama’ uygulaması ‘Pokemon GO’, ciddi risklere gebe.. Şimdiden gasp amacıyla kullanılan oyunla, büyüklere ve küçüklere ciddi tuzaklar kurulmasından korkuluyor.

Haberin Devamı

POPÜLER çizgi filmi Pokemon’dan yola çıkarak akıllı telefonlarla oynanabilen bir oyuna dönüştürülen Pokemon GO, piyasaya sürüldüğünden beri gündemden düşmüyor. Kısa sürede büyük bir popülariteye ulaşan oyun, gerçek hayat ile sanal gerçekliği bir araya getiren oynanış biçimi ile yaratmaya başladığı tehlikeler nedeniyle endişeye de yol açıyor. Aplikasyonu indiren kullanıcılar, telefonlarının kameraları aracılığıyla, sanal Pokemonları gerçek hayatın içinde gibi görüyor ve onları yakalamak için fiziksel olarak hareket etmeleri gerekiyor. Bu durum da şimdiden dikkatsiz araba kullanma ve yaralanma gibi problemlere yol açmış durumda.

SÜRÜCÜ, YAYA HEP PEŞİNDE

Bu dalgınlığın yol açabileceği problemlerin farkına varan çeşitli yetkililer kullanıcılara uyarılarda bulundu. Abu Dabi şehrinde polis, kullanıcıları araçlara dikkat etmeleri konusunda uyardı. ABD’nin Virginia eyaletindeki bir kasabasının şerif ofisi Facebook hesabından bir uyarı yayınlayarak Pokemon Go uygulamasından ötürü özel mülklere çok sayıda izinsiz giriş ihbarı aldıklarını ve bunun suç olduğunu hatırlattı. Dikkatini Pokemon yakalamak amacıyla telefona vermiş sürücüler, bisikletliler ve yayalar, oyunun yarattığı potansiyel problemlerden sadece biri. Oyunun başka bir özelliği ise daha da ciddi problemlere yol açabilme potansiyeline sahip.

Haberin Devamı

TUZAK DA KURULABİLİR

Oyun, kullanıcının herhangi bir noktaya yem olarak Pokemon bırakmasına ve diğer kullanıcıları o Pokemonu yakalamak amacıyla alana çekmesine imkân sağlıyor. Bu özellik şimdiden ABD’de bir silahlı soygun vakasında kullanıldı. Yem bıraktıkları Pokemon’u yakalamaya gelenleri gasp etmeye çalışan dört Amerikalı genç tutuklandı. ‘Yemleme yöntemi’nin gelecekte çocuk tacizi başta, birtakım kötü amaçlarla kullanılmasından endişe ediliyor. Sosyal medyada gözlemlerini anlatan Amerikalı bir kadın, Pokemonları yakalamaya çalışan küçük çocukların çevresine dikkat etmediğini ve yabancı insanları tehlike unsuru olarak göremeyecek kadar dalgın olduklarını ifade ediyor. Bu durum da çocukları, dalgınlıklarını istismar etmek isteyecek kötü niyetli kişilere karşı savunmasız durumda bırakıyor.

Haberin Devamı

NEDİR?, NASIL OYNANIR?

Pokemon GO’da kullanıcı, akıllı telefonuna indirdiği uygulama aracılığıyla, sanal formda ortaya çıkan Pokemonları, gerçek zamanlı olarak ve gerçek dünyadaki mekânlarda, yollarda takip ediyor, yakalıyor, geliştirip başka kullanıcılarla dövüştürüyor.m Akıllı telefonların kamera ve GPS’leri (küresel konumlama sistemi) aracılığıyla kullanıcının sanal Pokemonları yakalamak için o konuma doğru hareket etmesi, bir Poke topu atarak onu yakalaması gerekiyor.

YÜRÜ Kİ BULASIN

Kullanıcı bir Pokemon’a yaklaşırsa, oyun uygulama üzerinden bunu bildirerek yönlendiriyor. Şehirlerdeki önemli noktalar ise (park, tarihi yapılar, önemli binalar, camiler gibi) oyuncuların oyunda kullanabileceği eşyaların saklandığı PokeStop isimli yerler. Kullanıcılar, bazen Pokemon bulma umuduyla kilometrelerce yürümek zorunda kalabiliyor.m Oyun şimdilik sadece üç ülkede (Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika) resmi olarak oynanabiliyor. Bu üç ülke dışında da oldukça popüler hale gelen oyunun önümüzdeki günlerde Avrupa’da da resmi olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ve şimdiden Android telefonların mobil uygulama indirme platformu olan Google Play Store’da Whatsapp, Facebook, Twitter gibi sosyal medya devlerini geçerek indirilmede birinci sıraya oturdu. 

Haberin Devamı

MİLYONLARCA KİŞİ OYNUYOR

Google ile bağlantılı Niantic Labs. şirketinin akıllı telefonlara aplikasyon şeklinde uyarladığı Nintendo oyununun yarattığı ilgi tam bir çılgınlığa dönüşmüş durumda. Pokemon Go, akıllı telefonlar için aplikasyon satan sanal mağazalarda en çok pazartesi itibariyle milyonlarca kez indirildi ve en çok ilgi çekenlerin başında yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!