Plastik poşetler şeytan değilmiş

Benim mahallede bir yıldır eski usül plastik poşet yasak. Tüm ilçedeki esnaf ve haliyle halk, çevre dostu poşet kullanıyor. Hani şu tırnağınız değse yırtılan, ince beyaz bio-bozunur poşetlerden.

Haberin Devamı

Yasak ile bir yılda 49 milyon 500 bin tane poşet tasarrufu yapmışız. Böylece tahmini olarak atmosfere 3 bin 331 ton karbondioksit gazı atılmasını önleyerek sera gazının salınımını azaltmışız. Bu rakamlar önceki hafta açıklandı, tüm Kadıköy kendimizle gurur duyduk.
Ama sonra İngiliz The Independent On Sunday gazetesinden bir haber yayınlandı. Buna göre, bizim bio-bozunur poşetler, sıradan politen poşetlerden daha zararsız olmayabilirmiş.
Gazete, İngiliz hükümetinin, Çevre Ajansı tarafından yapılmış ve yayınlanmamış bir araştırmasını ele geçirmiş. Politen poşetler, koton poşetlere kıyasla 200 kat daha az zarar veriyormuş çevreye ve kağıt poşetlerin üretimi sırasında da üçte bir daha fazla karbon salınımı meydana geliyormuş.

BEZ TORBAYI BİRKAÇ YÜZ KEZ KULLANMAK LAZIM

Haberin Devamı

Fakat şöyle ince bir çizgi var; bu hesaplar her bir üretim için yapılmış. Oysa koton bir çanta defalarca, kağıt poşetler de en az 3-4 kere kullanılabiliyor. Zaten aradaki farkı dengeleyebilmek için mutlaka böyle yapmak gerekiyor.
Araştırma İngiltere’de bir koton çantanın ıskartaya çıkmadan önce ortalama 51 kez kullanıldığını ortaya koyuyor ki, bu yeterli bir sayı değil. Bu hesapla hala tek kullanımlık politen torbalar diğerinin yanında çevreci kalıyor.
Peki hangi poşeti kullanmalı?
En çevreci hareket, koton bir torbayı bir kaç yüz kez kullanmak. İkinci en iyi ihtimal ise politen poşetleri, tek seferde atmayıp en azından bir kere de çöp poşeti olarak kullanmak.

//////HAFTANIN SİTESİ//////

Fransız e-moda devi

La Redoute, Avrupa ve özellikle Fransız modasını yakından takip edenlerin aşina olduğu bir marka. Ve şimdi, bünyesindeki tüm markalar ve ürün gamıyla Türkiye’de.
Markanın geçmişi yaklaşık 140 yıl. 1873 yılında, Fransa’nın Roubaix kasabasında kurulmuş. Günümüzde 23 ayrı ülkede faaliyet gösteriyor, Avrupa’nın en büyük, en iyi bilinen uzaktan satış şirketlerinden biri. Kendisine ait 18 markanın yanı sıra moda ve ev dekorasyonu alanında faaliyet başka dünya markalarını da satıyor. Her sezon ünlü modacılar ve gelecek vaadeden genç stilistlerle işbirliği yaparak, haute couture’u makul fiyatlara sunuyor. Türkmiye’deki adresi ise www.laredoute.com.tr Kadın, erkek ve çocuk ürünleri bulabilirsiniz. Şimdilik ev tekstili ile ayakkabı-çanta-kemer gibi deri bazlı grup bizde satılmıyor.

///////HAFTANIN ÜRÜNÜ////////

Festivale özel Hürrem

Haberin Devamı

Muhteşem Yüzyıl dizisi, İstanbul Alışveriş Festivali’ne bile damgasını vurdu. Penti Shopping Fest’e özel çorap tasarladı ve adını Hürrem koydu. Sınırlı sayıda üretilmiş. Üzeri altın mücevherler ve zincir motifleriyle bezenmiş. Özellikle gece kullanmak için ideal.

//////AVM’LERDE NELER OLUYOR///////

Biyoenerji düzeyiniz nasıl

Nişantaşı City’s’de yarın biyoenerji etkinliği var. Biyoenerji ve refleksoloji uzmanı Hatice N. Çolak, ücretsiz bir eğitim verecek. Vücutta oluşan enerji düğümlerini çözüp, vücutta var olan enerjiyi düzenlemeyi öğrenebilirsiniz.

Lezzet ustaları Mecidiyeköy’de

Tukaş ve Cevahir AVM lezzet ustalarını bir araya getiriyor. Sahrap Soysal, Ayşe Tüter, Eyüp Kemal Sevinç, Elif Korkmazel, Açelya Akkoyun ve Ceren Erginsoy, Tukaş ürünleriyle hazırlayacakları yemekleri ziyaretçiler ile paylaşacak. Bugünden itibaren üç gün boyunca katılabilir, yeni tarifler öğrenebilirsiniz.

Buyrun hayal perdesine

Haberin Devamı

Ataköy Galleria’nın Çocuk Sahnesi’nde tiyatro şenliği devam ediyor. Yarın Karagöz Orman Bekçisi isimli oyun çocukları bekliyor. Perdede başlayan oyun sahnede devam edip yine perdede son buluyor. Saat 16:30 itibari ile ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. Kapasite 250 kişi.

Yazarın Tüm Yazıları