Sosyal medya ile komünizm geldi

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medya ile komünizm geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 01:30

Sovyet gizli servislerinin kriptolu haberleşme sistemlerini kuran Rus uzman Anatoliy Klepov, Hürriyet’e konuştu.

Haberin Devamı

Neden herkese akıllı telefon değil, “kurnaz telefon” lazım? Güvenli sanılan şifreler kaç dakikada çözülüyor? Arap Baharı, bir çatı katında mı başlatıldı? Snowden olayı ABD’nin iç hesaplaşması mı? Türkiye ne yapabilir?

Anatoliy Klepov, beş yıl önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “21’ci yüzyılın en tehlikeli silahı nükleer değil, cep telefonu olacak” demişti. Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerle ABD istihbaratının dünyayı dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Klepov ile bir röportaj daha yaptık. Günümüzde özel kriptolu haberleşme sistemleri üreten “Ankort” şirketinin patronu olarak Rusya’da çalışmalarını sürdüren Klepov, başkent Moskova’daki ofisinde Hürriyet’e şunları söyledi:

OTOMOBİLDEN TANK YAPILMAZ

Devletlerin fazla harcama yapmama isteği ve bireylerin sükseli telefon kullanma arzusu yüzünden güvenlik faktörü ihmal ediliyor. Akıllı değil, kurnaz telefon kullanmak gerek. Günümüzün her işe yarayan cep telefonlarını ben, otomobilin tank haline dönüştürülmek istenmesine benzetiyorum. Otomobilden böyle bir tank yaparsınız, ama bu tank sizi ne kadar koruyabilir? Yanıtını veriyorum: Böyle bir tank sizi korumaz, öldürür.

HACKER’LAR DEVLET GİBİ OLDU

Artık gizli dinleme yapmak için devletin dev altyapısıyla milyarlarca dolar harcamaya gerek kalmadı. Hacker’lar (bilgisayar korsanı), en az istihbarat servisleri kadar bu alanda tecrübe sahibi. Kimi zaman ben bile kendime soruyorum: Acaba devlet mi, hacker’lar mı daha akıllı?”

ARTIK HER ŞEY MÜŞTEREK

Geçtiğimiz yüzyılda Rusya’nın dünyaya benimsetemediği komünizm bugün sanal âlemde sessiz sedasız zaferini ilan etti bile. Cep telefonunda söylediğiniz herhangi ifade, elektronik postanızdan attığınız mesaj, Twitter veya Facebook’ta yazdığınız satırlar, anında müşterek dünya malı oluveriyor. İşte size komünizmin tipik sanal örneği.

Haberin Devamı

Üçüncü bir güç mü var

Snowden ile başlayan son skandalların arkasında üçüncü bir güç olabilir. Bunlar belki Obama ile karşıtları arasındaki siyasi düellonun bir parçası... Rusya’ya düelloda taşeron olma rolü düştü. Günümüzde kimin elinin kimin cebinde olduğunu tespit etmek kolay değil. Dünyanın ücra bir köşesinde, dağ başındaki bir kasabadaki evin çatı katında bilgisayarın başında oturan bir kişi, dünyanın öbür ucunda Arap Baharı’nı başlatmış olabilir. Bu alanda çok uluslu kartellerin yanısıra, ülkeler içinde çatışan çıkar grupları var.

Haberin Devamı

Klepov, “Türkiye iletişim güvenliğinde mesafe katetti. Ancak Batı gibi klişeleşmiş algoritmalarla şifreleme yapıyorsunuz. Bir yılda sizi ‘dinlenemez’ yaparım” dedi.

Uyuşturucuyu geçti

Siber güvenlik şirketi Symantec, 2012’de dünya çapında elektronik casusluktan elde edilen gelirin 400 milyar dolar ile ilk kez uyuşturucu ticaretinin önüne geçtiğini açıkladı. Dolayısıyla tüm köpekleri Obama’nın üzerine salmak doğru değil. Hiçbir ülkenin gizli servisi meydana çıkıp “O dinlemeyi ben yaptım” demez.

Saniyede 56 milyar şifre

Birkaç yıl öncesine kadar şifre çözen bilgisayarlar sadece gizli servislerin elinde vardı. Şimdi bu tablo kökünden değişti. Ortalama bir hacker’ın elindeki donanım bile saniyede 56 milyar şifre deneme seviyesine ulaşmış durumda. Yani bizim güvenli saydığımız sayı ve harflerden oluşan birkaç haneli şifreler, istendiğinde en fazla 10 dakika çözülebiliyor.

Haberin Devamı

Putin riske girmiyor

Obama geçenlerde “Evden çıkarken arkanızdan kapıyı kapatmayı unutmayın” diyerek, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, “Hanımefendi, siz önce kendi haberleşme güvenliğinizi sağlayın” demek istedi. Vladimir Putin bu yüzden cep telefonu kullanmıyor. Rusya’da teknoloji ileri, ama Putin milyonda bir riski bile istemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!