Büyük Patlama Teorisi tarih mi oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Büyük Patlama Teorisi tarih mi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2013 12:30

Bildiğiniz her şeyi unutmaya hazır olun. Evrenin Büyük Patlama sonucu oluştuğu teorisini sarsacak yeni bir teori ortaya atıldı.

Haberin Devamı

Kanada'nın Waterloo şehrinde bulunan Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü'nden uzmanlar, evrenin Büyük Patlama teorisinde kabul edilenin aksine bir yıldızın bir kara deliğe çökmesi sonucu ortaya çıkan "moloz"un püskürtülmesiyle oluştuğunu öne sürdü.

Uzmanlar, bu nedenle de evrenin her yönde aynı tektiplikte olduğunu belirtti.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten ekibin üyelerinden Niayesh Afshordi, "Astronomlar kozmik genişlemeyi ölçüp evrenin Büyük Patlama'yla oluştuğu sonucuna vardılar ama bu büyük bir yanılsama" dedi.

Büyük Patlama teorisinde ise evrenin sonsuz yoğunlukta bir noktanın patlaması sonucu oluştuğu kabul ediliyor ancak bu patlamayı neyin tetiklediği bilinmiyor. Ayrıca şiddetli bir Büyük Patlama sonucu evrenin her yerinde sıcaklığın nasıl eşit olduğu da açıklanamıyor.

Haberin Devamı

YENİ TEORİ NE ANLAMA GELİYOR?
Perimeter Enstitüsü uzmanlarının kullandığı ve 2000 yılında tasarlanan bir modelde, içinde yaşadığımız üç boyutlu evren, dört boyutlu bir "yığın" evren üzerinde yüzen bir zar olarak tasarlanıyor. Uzmanlar yığın evrenin bazı boyutlarının bizim evrenimizdeki büyük yıldızlar gibi çökebileceğini ve böylece dört boyutlu kara delikler oluşturabileceklerini öngördü.

Bizim evrenimizde bir kara deliğin çevresi "olay ufku" denilen iki boyutlu küresel bir yüzeyle kaplı oluyor. Ancak dört boyutlu evrendeki dört boyutlu kara deliklerde bu sınırın oluşması için üç boyutlu bir nesneye gerek var. Buna da hiperküre deniyor.

Araştırmacılar dört boyutlu bir yıldızın ölümünü modellediklerinde püsküren materyalin bu üç boyutlu olay ufkunu çevreleyecek bir üç boyutlu zar oluşturabileceğini gördü. Söz konusu zarın sürekli genişleyeceğini ifade eden uzmanlar, bunun bugüne kadar kozmik genişleme olarak bildiğimiz durum olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte anlaşmayla ilgili bazı sorunlar bulunuyor. Çünkü Avrupa Uzay Ajansı'na bağlı Planck Rasathanesi'nin, bu yıl başlarında yayınladığı "evrenin bebeklik fotoğrafı" Büyük Patlama teorisini destekliyor. Kara delik modeli ise Planck'ın gözlemlerinden yüzde 4 farklılık gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!