ABD: Büyüyen Türkiye’de yeni dini azınlıklar oluşuyor

Güncelleme Tarihi:

ABD: Büyüyen Türkiye’de yeni dini azınlıklar oluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2013 00:00

ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl açıkladığı Uluslararası Din Özgürlüğü raporunun 2012 versiyonu bugün yayınladı. Raporda Osmanlı’nın resmen azınlık saydığı gruplara ibadet özgürlüğü tanındığı belirtilirken, ülkenin büyüyen ekonomisiyle Afrika ve Filipinler'den gelen Katoliklerle, Rus Ortodokslarla ülkede yeni dini azınlıklar oluştuğu kaydedildi. Bu gruplar ilk kez bu sene rapora dahil edildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Din Özgürlüğü raporunun 2012 versiyonunda, Türkiye’ye 16 sayfa ayırdı. Önceki yıllara göre din özgürlüğü alanında Türkiye’de belirgin bir değişiklik olmadığı belirtilirken, hem kanun hem toplum nezdinde bazı din özgürlüğü suistimallerine rastlandığı belirtildi. Ayrıca bu sene ilk kez Türkiye’de bulunan yeni dini azınlıklardan bahsedildi. Ve önceki yıllarda yer almayan, Türkiye’ye çalışmaya gelen Afrikalı ve Filipinli Katolikler, oturma izni bulunan ve genelde güney sahillerine yerleşen Rus Ortodokslar ve yine çalışmak için kaçak yollardan Türkiye’de bulunan Ermenistan vatandaşları ilk kez bu sene rapora girdi.

Haberin Devamı

Raporda şu noktalara da değinildi:

* Din özgürlüğünü kısıtlayan bazı Anayasa maddeleri, kanunlar ve politikalar olmasına rağmen, Anayasa ve diğer yasalar, din özgürlüğünü genel olarak koruyor.
* Dini inançlarından dolayı askerlik yapmak istemeyen en az bir Yehova Şahidi vicdani retçinin hapsedilmesi dahil din özgürlüğünün suistimal edildiği haberleri vardı.
* Hükümetin din özgürlüğüne saygı gösterme eğilimi sene içinde belirgin bir şekilde değişmedi.
* Genel olarak Osmanlı döneminde resmen tanınan Rum, Ermeni Ortodoks, Süryani, Ermeni Protestan ve Yahudi topluluklar dahil dini grup üyelerinin ibadet özgürlükleri vardı.
* Hükümet, önceki on yıllarda el konulan dini topluluk vakıflarına ait malvarlıkları için bunları iade etmeyi veya tazminat ödemeyi sürdürdü.
* Hükümet, 40 yıldan fazladır kapalı kaldıktan sonra Heybeliada Ruhban Okulu’nun hangi yasal merci altında yeniden açılabileceğini netleştirmedi.
* Başörtüsü yasağı, devlet daireleri ve ilkokullarda uygulanmaya devam etti. Ama hükümet üniversiteler ve bazı iş yerlerinde yasağı uygulamadı.
* Dini inanç bazlı toplumsal ayrımcılık yapıldığına dair bazı haberler yer aldı. Hristiyanlar, Bahailer ve Alevi nüfusunun çoğunluğu dahil bazı Sünni olmayan Müslümanlar ya da diğer dini azınlıklar tehditler ve sosyal önyargılarla karşılaştı.
* Yahudi liderler, toplumun belli kesiminin anti-semitik duygular ifade etmeye devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD’ye göre Türkiye’nin dini demografisi

Aleviler: 15-25 milyon
Caferiler: 500 bin
Ermeni Ortodoks: 60 bin (30 bin de Ermenistan’dan gelen kaçak göçmen)
Katolik: 25 bin (Çoğunluğu Afrika ve Filipinler’den gelenler)
Yahudi: 22 bin
Süryani: 20 bin
Rus Ortodoks: 15 bin (çoğunluğu Rusya’dan gelen yasal statüdekiler)
Bahai: 10 bin
Yezidi: 5 bin
Yehova Şahidi: 5 bin
Protestan: 7 bin
Keldani: 3 bin
Rum: 2 bin 500

* Koyu renkli yazılanlar ABD raporuna ilk kez bu sene girenler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!