Gül: Türkiye'den uzaklaşmanın stratejik sonuçları olur

Güncelleme Tarihi:

Gül: Türkiyeden uzaklaşmanın stratejik sonuçları olur
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 13:22

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Stockholm'a yaptığı devlet ziyareti kapsamında İsveç Parlamentosu'na hitap etti.

Haberin Devamı

Akdeniz havzasında sancılı bir demokratik dönüşüm sürecinin yaşandığı ortamda Avrupa'nın siyasi irade ve stratejik vizyona her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu ifade eden Gül “Kendi içine kapanmış bir Avrupa'nın bırakın küresel bir aktör haline gelmesi, Akdeniz gibi kendi bölgesinde cereyan eden gelişmeleri dahi yönlendirme kabiliyeti söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle her zaman olduğundan daha fazla dayanışmaya ve daha geniş düşünmeye ihtiyacımız vardır. Tarihinin en ciddi mali ve ekonomik krizlerinden birini yaşayan Avrupa Birliği, bu sorunlarına çözüm ararken, İsveç'in de ısrarla savunduğu gibi, orta ve uzun vadeli ekonomik stratejisini belirlemelidir. Ekonomik kriz nedeniyle artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi akımların, Avrupa'nın geliştirdiği, savunduğu ve yaydığı evrensel ilkelerin sorgulanır hale getirmesine izin verilmemelidir” dedi.

Haberin Devamı

GÜL, İSVEÇ PARLAMENTOSU'NA HİTAP ETTİ/ (FOTO GALERİ)
         
İSVEÇ'E TEŞEKKÜR
İsveç'in Türkiye'nin AB katılım sürecine yönelik verdiği samimi ve güçlü desteğe teşekkür eden Gül sözlerini “Türkiye'nin üyelik müzakerelerini daha fazla suni oyalamalara mahal bırakmadan başarıyla tamamlamasına izin verilmesi, her şeyden önce ahde vefanın bir icabıdır. Nihai üyelik ise elbette AB halklarının ve Türk halkının vereceği karar çerçevesinde şekillenecektir” şeklinde sürdürdü.

TÜRKİYE'DEN UZAKLAŞMANIN CİDDİ SONUÇLARI OLUR
Demokrasinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya doğru genişlediği, küresel ekonominin sıklet merkezinin Asya'ya doğru kaydığı bir dönemde, Avrupa'nın Türkiye'den uzaklaşmasının ilerde ciddi stratejik sonuçlar doğuracağının altını çizen Gül “Avrupa Birliği projesi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hep ileriye gitmiş, zaman zaman duraksasa da hiçbir zaman geri gitmemiştir. Tüm bu hususların üye ülkelerin yanı sıra Türkiye gibi müzakere sürecindeki ülkelerce de ele alınması çok önemlidir. Avrupa Birliği'nin geleceğine ilişkin tartışmalarda nasıl bir Avrupa istediğimize ilişkin görüşlerimizi yüksek sesle dile getirmeyi görev biliyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa ve dünyayı ilgilendiren önemli konulara ilişkin görüşlerini dost bir ülkenin parlamentosunun kürsüsünden paylaşmaktan mutluluk duyduğuna işaret ederek, “Türkiye ve İsveç olarak el birliği ile ileriye doğru atacağımız her adım, daha güvenli, daha özgür ve daha müreffeh bir dünyayı gelecek nesillerimize bırakmamıza yardımcı olacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!