AB üyeliği en geç 2018

Güncelleme Tarihi:

AB üyeliği en geç 2018
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2012 00:00

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’nin üyelik tarihinin en geç 2018 olması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin 2023 tarihini bekleyeceğini zannedenler yanılıyorlar. Ben çok geç bulurum. Türkiye 2023’te AB üyeliğini en az 5 seneden beri kutluyor olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Bağış, Türkiye’nin olası üyeliğinin, İngiltere’nin üyeliğine benzeyeceği görüşünü taşıdığını söyleyerek, Türkiye ile İngiltere’nin nüfus yapısı, sanayi yapısının birbirine benzediğini, ‘uluslararası ittifaklar’ açısından da İngiltere ile Türkiye’nin birbirine yakın olduğunu söyledi. Bağış, “Onların da nüfusu, ekonomik gücü, sanayileri, NATO içindeki konumları bize yakın. OECD analizleri de 2050’de İngiltere’yi Avrupa’nın en büyük gücü, Türkiye’yi de en büyük ikinci gücü olarak gösteriyor” dedi.

2013 beklentileri

Hürriyet’e konuşan Bağış’ın 2013 beklentileri, 2023 hedefleri ve önümüzdeki döneme yönelik görüşleri şöyle:

Önümüzdeki dönemde fasıl açma beklentimiz var. Fransa’nın engellediği 5 faslın iki tanesi Türkiye’nin rahat açabileceği fasıllar. Biri, ‘Bölgesel politikalar’, diğeri de ‘mali politikalar’ faslı. Onun dışında 19’uncu fasıl olan ‘sosyal güvenlik ve istihdam’ var. Şu anda teknik sorun olmayan ama veto olmayan bir fasıl. Onunla ilgili geçen hafta karma istişare komiteden, bir çağrıda bulundum. İş dünyasına, işçi dünyasının, STK’ların bütün liderlerine hep beraber Brüksel’e gidelim dedim.

Haberin Devamı

Medya özgürlüğü eleştirilerine yanıt

Bir de, AB Konseyi kararıyla kilitlenmiş 8 fasıl ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin veto edeceğini söylediği 6 fasıl var. Şubat ayında Güney Kıbrıs’ta seçimler var. Makul bir iktidar oluşursa, bu 6 faslın önündeki engellerin kalkması da söz konusu olabilir.

Fasıl açılırsa ne ala, açılmazsa Avrupa’nın kaybı olur. Biz İrlanda dönem başkanlığında Türkiye’nin AB sürecinin canlandırılmasının, Avrupa’nın çıkarları icabı olduğuna inanıyoruz.

AB, yargı, medya özgürlüğü gibi konularda bizi eleştiriyor. O halde, temel haklar ve yargıyla ilgili 23 ve 24’üncü fasılların müzakerelerini başlatsınlar. Onun kriterlerini önümüze koysunlar bakalım. Bu kriterlerin altında mıyız üstünde miyiz görelim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!