
Cumhuriyet’in kuruluşunun 88’inci yıl dönümünün resmi geçit törenlerinin Başbakanlık Genelgesi ile iptal edilmesinin ardından CHP Edirne İl Başkanlığı öncülüğünde törenlerin başlama saati olan saat 10.30’da Talatpaşa Caddesi’nde ’Cumhuriyet’ yürüyüşü düzenlendi. Siyasi hiçbir parti afişi ve bayrağının sokulmadığı yürüyüşe CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Civaroğlu ve ellerinde Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Cadde kalabalık nedeniyle trafiğe kapatılıırken, toplanan vatandaşlar, ’Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun’, ’Ne Mutlu Türküm Diyene’, ’Türkiye Laiktir Laik Kalacak’ sloganları attı.
İŞTE YURTTAN 29 EKİM KUTLAMALARI / WEB TV
Önceki yıllarda törenlerde askeri birlikler, askerler ve öğrencilerin resmi geçit yaptığı caddeden yaklaşık 3 bin kişi ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak yürüdü.
Yaklaşık 2 kilometre yürüyen kortej, ardından Saraçlar Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı’na geldi. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören sona erdi.
Edirne Valisi Gökhan Sözer ise saat 09.00’da makamında tebrikleri kabul etti.
KIRKLARELİ’NDE BİN KİŞİ TOPLANDI
Kırklareli’nde Vali Mustafa Yaman, saat 09.30’da makamında tebrikleri kabul etti. Saat 10.00’da Vilayet Meydanı’nda aralarında CHP Kırklareli Milletvekilleri Turgut Dibek ve Mehmet Siyam Kesimoğlu ile Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ın da bulunduğu yaklaşık bin kişi, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak 10’uncu Yıl Marşı’nı söyledi ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Grup, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından dağıldı.
Tekirdağ’da Vali Zübeyir Kemelek, makamında bayram tebriklerini kabul etti. Vilayet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişi ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra olaysız şekilde dağıldı.
KEŞAN VE ÇORLU’DA COŞKULU KUTLAMA
Cumhuriyet Bayramı, Edirne’nin Keşan İlçesi ve Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde bir araya gelen vatandaşlar tarafından coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, resmi törenlerin iptal edilmesine tepki gösterildi.
Edirne’nin Keşan İlçesi’nde, Cumhuriyetin 88’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Demokrasi Platformu tarafından ’Cumhuriyete Sahip Çık’ adlı etkinlik düzenlendi. Öğle saatlerinde Şehitlik Parkı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki Türk bayrakları ve pankartlarla Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Korteje, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Grup yapılan basın açıklamasının ardından marşlar söyleyerek dağıldı.
ÇORLU’DA KUTLAMALARIN İPTALİNE TEPKİ
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde CHP İlçe Başkanlığı tarafından vatandaşların katılımıyla yapılan basın açıklamasıyla Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptalini protesto etti. Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamada konuşan CHP İlçe Başkanı Adnan Kum, terör saldırıları ve depremin ardından birlik ve beraberliğin ortaya koyulmasının önemli olduğunu söyledi.
Kum, törenlerin ertelenmesine anlam veremediklerini belirtti. Kum, "Resepsiyonların, iptalini anlayışla karşılıyoruz. Ama resmi tören geçişlerini, okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Van’da meydana gelen deprem bizleri ne kadar üzdü ve acıttıysa bugün Cumhuriyetimize yaşatılan deprem de bizleri o derece üzmüş ve acıtmıştır" dedi.
Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.