Dinozor çağını başlatan dev patlamanın sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Dinozor çağını başlatan dev patlamanın sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 09:43

Dinozor çağını başlatan 201 milyon önceki dev patlamanın, okyanus tabanından atmosfere yükselen dev bir metan gazı patlaması olduğu düşünülüyor. Bilim insanları, patlamanın iklim değişikliğini önemli ölçüde hızlandırarak, o dönem yaşayan canlıların sonunu getirdiği belirtti.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, dinozorların ortaya çıktığı çağda hızlı iklim değişikliği ve okyanuslardaki kimyasal değişimlerin etkili olduğunu biliyordu. Doğru olduğu düşünülen teori, lav püskürmelerinin atmosfere yüksek ölçüde karbondioksit yaydığı yönündeydi.

 

Ancak en son araştırmalar, 600 bin yıl süren yanardağ patlamalarının etkisini bile geride bırakacak olağanüstü bir patlamanın, dünyadaki canlı nüfusunun yarısını yok ettiğini düşünüyor.

 

Araştırmacılar, 200 milyon önce süper kıtanın (Pangaea) ayrılma sürecinde olduğunu, bugün Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika’yı temsil eden toprakların birbirinden ayrılarak dev yarıklar ortaya çıkardığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Kimyasal fosillerden anlaşıldığı üzere, bu yarıklardan püsküren lav atmosfere büyük oranda karbon dioksit saldı. Ancak milyonlarca yıl öncesinden kalan fosillerdeki karbon atomlarının arasındaki oran farkı, farklı bir gerçeği ortaya koydu. Kopenhag Üniversitesi’nden Micha Ruhl, 90 milyon önce var olan okyanuslarda bulunan fosillerdeki karbon atomlarının, karbon dioksit değil, daha hafif karbon atomu oluşturan metan gazına işaret ettiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!