30 yaşında bile değiller 30 yıllık rejimi sarstılar

Güncelleme Tarihi:

30 yaşında bile değiller 30 yıllık rejimi sarstılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 11:31

Mısır'da günlerdir süren ve 100 binden fazla kişinin katıldığı ve Hüsnü Mübarek'in 31 yıllık koltuğunu sallayan sokak protestolarının ardında yaşları henüz 30 bile olmayan bir grup internet kurdu bulunuyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor             

 

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü bir grup internet sihirbazı genç siyasi organitör, Nobel ödüllü Mısırlı diplomat Muhammed El Baradey’in yardımcılarından birinin evinde bir araya geldi. Ekibin toplanmaktaki amacı Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesi için bir günlük sokak protestoları organize etmekti.

 

Ancak bu topluluk kısa süre içinde kendi yaşlarının iki katı insanların ağırlığını koyduğu bir muhalif hareketin liderleri haline geldi. 6 Nisan Gençlik Hareketinin bir üyesi olarak gruba dahil olan 27 yaşındaki avukat Amr Ezz, “Çoğumuz 30 yaşın altındayız” dedi. Ezz bir gün önce Facebook’ta bir protesto organizasyonu hazırlamıştı. Bir günde 90 binden fazla kişinin katılacağını bildirmesi ekibi heyecanlandırırken, katılımı da cesaretlendirdi. Sonuçta on binlerce genç Mısır sokaklarına döküldü.

 

Haberin Devamı

Katılımdan dolayı şaşkın olan Müslüman Kardeşler, “Yeter” sloganıyla bilinen Mısır Değişim Hareketi ve El Baradey’in organize ettiği şemsiye örgüt gibi daha eski muhalefet hareketlerinin liderleri de gençlere destek vererek taraftarlarını ertesi gün yapılacak protestolara katılmaya yönelteceklerini açıkladı.

 

Aynı stratejiyi uygulamayı ve böylece katılımcı sayısının azalmamasını umuyorlardı. Ancak katılım beklenenin de üzerinde oldu. 100 binden fazla kişi meydanlara akın ederek ayaklanma polislerini püskürttü.

 

MUHALEFETTE BİRLİK SAĞLANABİLECEK Mİ?

Bu dev ayaklanma Mısır’ın daha önce parçalar halinde olan muhalefetinin bu hızla bir birlik oluşturup oluşturamayacağı ve bu yeni harekete kimin liderlik edeceği tartışmalarını da yarattı.

 

Mısır muhalefetindeki önde gelen partiler ve oyuncular dün bir dizi görüşme yaparak bu sorulara yanıt aradı. Mısır ordusuyla doğrudan müzakere edecek Baradey liderliğinde bir komite seçildi. Ordunun alt kademelerinin kalbini kazanmak için “bir asker kucakla” olarak nitelendirilebilecek bir strateji benimsendi. Ancak muhalefet hareketinin hem yeni katılımcıları hem de eskileri genç internet kurtlarının perde arkasındaki koruyucular olmaya devam edeceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Bu toplantılara katılan önde gelen bir muhalif entelektüellerden biri İbrahim Issa, “Liderlik hala gençlerde. Daha yaşlı isimler, özellikle de Baradey şimdiye kadar genç nesillerin liderliğini memnuniyetle kabul etti. Issa, “Baradey şimdiye kadar çok duyarlı davrandı. Liderden ziyade sembol olmak istiyor” dedi.

 

YAŞLILAR YARDIM TEKLİF ETTİ

Issa ve toplantılar konusunda bilgi sahibi olan diğer isimler, daha yaşlı figürlerin genç organizatörlere yardım etmeyi teklif ettiğini söyledi. Ezz ve Issa organizatörlerin ayaklanmanın planlanın dışında, kendince bir yola girdiğini ve internetle değil televizyon yayınlarıyla gelişip koordine olduğunu bildiklerini söyledi. Ezz ekibin eğer Mübarek istifa ederse daha görmüş geçirmiş liderlere ihtiyaç duyulacağını bildiğini de ifade etti.

 

Haberin Devamı

Ezz, “Çoğumuz 30 yaşın altındayız, dolayısıyla liderliğin zaten orada olan insanlardan gelmesi gerekiyor. Ancak şu an bizim sokakta olduğumuzu biliyorlar ve bizi ciddiye alıyorlar” dedi.

 

Ezz, grubun yeni amacının protestocuların başta Mübarek’in istifası, geçici hükümetin kurulması ve anayasada özgür seçimlere yol açabilecek yeni seçimlerin yapılması olmak üzere taleplerine kılavuzluk etmek olduğunu belirtti.

 

Issa ise grubun özellikle Baradey’in protestocuları Mısır’ın önemli müttefiklerinden ve hamilerinden olan ABD’de ve önümüzdeki günlerde orduyla yapılması olası müzakerelerde temsil etmesini beklediğini söyledi.

 

ORDUYLA ARAYI BOZMUYORLAR

Grubun aynı zamanda gelecekte uygulamaya koyacağı taktikleri de değerlendirdiğini belirten Ezz seçenekler arasında grev, sivil itaatsizlik, hayatını kaybeden protestocular için anma törenleri ve Tahrir Meydanı’nda konserler düzenlenmesi olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Toplantılar hakkında bilgisi olan diğer isimler grubun protestocuları “bir asker kucakla” stratejisi konusunda da yüreklendirmeye karar verdiğini söyledi. Ordunun Mübarek’le ve protestocular arasında kaldığı işaretleri ortadayken protestocuların askerlere duyduğu güven ve inancın desteklenmesinde uzlaşıldı.

 

Ezz, “Aksi ispatlanana kadar orduyla barışçıl bir ilişki kuruyoruz. Şimdiye kadar nötr kaldılar. Onları yanımıza çekemesek bile en azından kaybetmek de istemeyiz” dedi.

 

Issa, Baradey’i dün Tahrir Meydanı’nda konuşma yapmaya ikna edenin de genç organizatörler olduğunu söyledi.

 

New York Times'da yayımlanan "Protest’s Old Guard Falls In Behind the Young" başlıklı haber analizden derlenmiştir.

 

Haberin Devamı
Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!