PKK'nın yeni model silahları NATO'dan mı?

Güncelleme Tarihi:

PKKnın yeni model silahları NATOdan mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2007 09:32

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, NATO Genel Sekreteri'ne PKK silahlarının NATO üyesi ülkeler kaynaklı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün görüştüğü NATO Genel Sekreteri Jaap De Hoop Scheffer'a terör örgütü PKK'nın kullandığ ısilahların yehi mödeller olduğunu belirterek bunların uluslararası arenada temin ettiğini söyledi. Gül bu sözleriyle PKK'nın bir çok silahın kaynağının NATO üyesi ülkeler olduğunu iddia etti. 

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, PKK'nın kullandığı mayınları NATO ülkelerinden temin ettiği iddialarına karşı çıkarak, "Müttefikler NATO'nun terörist örgüt olarak nitelendirdiği PKK'ya destek vermiyor. Biz Türkiye'nin terörle mücadelesine tam destek veriyoruz. Bu konuda Türkiye ile dayanışma içindeyiz" dedi.

KOSOVA SORUNU

Gül-Scheffer görüşmesinde, AB'nin Kosova'da üstleneceği misyona Kıbrıs Rum Kesimi'nden polis gücü yerleştirmek istemesi de gündeme geldi. Scheffer, bu konuda her iki tarafı da memnun edecek bir sonuç bulmaya çalıştıklarını belirtirken, Gül Rum polis gücünün neden veto edildiğini şöyle gerekçelendirdi:

"AB misyonu, Kosova'da görev yaparken NATO'nun Kosova'da oluşturduğu güvenlik ortamından istifade ile görevini icra edecek. Bundan dolayı NATO'nun önceden üzerinde mutabık kaldığı çerçeve içinde kalınmalıdır. NATO ve Barış İçin Ortaklık'ta yer almayan Rumlar, NATO-AB işbirliği içinde yer alamaz. AB içinde olduğu gibi NATO üyleri de kendi içinde dayanışma içinde kalmalılar."

NİYET KAĞIDININ GERİ ÇEKİLMESİ

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la da biraraya gelen Scheffer'in temaslarında AB'nin, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nda NATO'nun Washington zirve kararlarına uymamasından kaynaklanan sıkıntılar da ele alındı. Türk tarafı, bu sıkıntı nedeniyle AB'ye 2001 yılında verdiği, "2010'da AB'nin düzenleyeceği operasyonlara bir tugayla katılımı içeren niyet mektubunu neden geri çektiğini" şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"AB, NATO'nun katkılarına iyi neyetle karşılık vermiyor. Türkiye üçüncü ülke statüsünde değerlendiriliyor. NATO üyesi olmayan AB ülkelerine NATO’da ne haklar sağlanmışsa, AB’de de üye olmayan NATO ülkelerine, yani Türkiye’ye de aynı haklar sağlanmalıdır."

Afganistan konusunda ise Gül, NATO üyesi diğer müttefiklerin, Türk askeri gibi halkın içine girip, halkın sorunlarıyla doğrudan ilgilenmesini, halkın daha iyi yaşam koşullarına kavuşması için imar faaliyetlerine ağırlık vermesini istedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!