PKK üstlenmedi!

GAZİANTEP katliamını PKK üstlenmedi, hatta ‘sivillere yönelik girişimimiz olmaz’ diye açıklama bile yaptı. Eğer PKK doğru bularak bu katliamı yapmışsa, sonra neden yapmadım desin? Derin devlet yapmış olamaz mı?

Haberin Devamı

Böyle bir akıl yürütmeye ne dersiniz?

Aklını bu şekilde yürütenler oldu. PKK mı yaptı acaba, derin devlet mi sorusunu ortaya atıp ikinci ihtimali daha bir vurgulayan yazılar okuduk.

Bu ‘akıl yürütme’ tarzı yeni değil. 27 Temmuz 2008’de İstanbul Güngören’de PKK yine böyle bomba patlatarak, hamile bir kadın dahil 18 sivili öldürmüştü.

Ergenekon olamaz mı?!

BDP’li Emine Ayna’ya göre, Güngören katliamını Ergenekon yapmıştı, Ayna’nın bir İngiliz gazetesinde çıkan sözleri şöyleydi:

“Ergenekon iddianamesi bu tür saldırılar yapacaklarını ve medyayı kullanarak suçu Kürtlere yıkacaklarını gösteriyor...” (The Guardian, 29 Jul 2008)
PKK da iki gün önceki açıklamasında Gaziantep katliamını kendilerinin yapmadığını “devletin ve Türk basınının PKK’ya yıkmaya çalıştığını” söylüyordu.

Haberin Devamı

O zaman Ufuk Uras’a göre de Güngören katliamıyla Ergenekon “üzerime gelmeyin” mesajı vermiş olabilirdi!

İsmi lazım değil, sol bir sendika da yayınladığı bildiride Güngören katliamını “kontrgerillanın yaptığını” söylemişti!

PKK yayınlarını okumak

Basında bu yönde köşe yazıları da çıkmış, hatta bazı yazarlar da ‘uluslararası komplo’ keşfetmişlerdi katliamın arkasında.

Ben dahil bazı yazarlar ve mesela aziz dostum Hadi Uluengin, katliamı PKK’nın yaptığını savunmuştuk. Sonunda katliamı yapan PKK’lılar yakalandı. Ben de “PKK yapmadı” nakaratının sahiplerine “utandınız mı?” diye bir yazı yazmıştım. (Milliyet, 4 Ağustos 2008)

Mesele, kimin tahmininin doğru çıktığı meselesi değil, PKK’nın ideolojisini ve metotlarını doğru tanımak ve tavır alıp almamak meselesidir. Halbuki PKK’nın terör eylemlerine ‘anlayışlı’ davrananların, PKK’nın yayınlarını okuduklarını sanmıyorum. Oradaki totalitarizmi, kişi kültünü, şiddet tapınmasını gören hiçbir demokratın PKK’yı eleştirmekten geri durması mümkün olamaz.

Neden ‘biz yapmadık’ diyor?

PKK sivillere karşı böyle eylemler yapıyor, sonra “Biz yapmadık, sivilleri hedef almayız” diyor.

PKK’nın 2008’deki “10. kongre” kararlarında, eylem yaparken “uluslararası savaş hukukuna uygun davranmak”tan bahsediliyor! Buradaki amaçları, “terör örgütü” değil, uluslararası hukuk içinde “savaşan” siyasi bir örgüt oldukları görüntüsünü vermektir.

Haberin Devamı

En gaddar eylemlerle yıldırma, korkutma, güç gösterisi gibi etkileri meydana getirmeye çalışmak... Ama çeşitli diplomasi koridorlarına da “uluslararası savaş hukuku”na göre savaşan bir örgüt olduğu mesajını vermek!..

PKK öteden beri böyle oynuyor bu kanlı oyunu... Ve, silah bırakıp demokrasi yolunu seçmedikçe buna devam edecektir.

Bakış açısı

Metodolojik olarak böyle bir katliam, bir cinayet, sarsıcı bir siyasi hadise meydana geldiğinde, olaya zihnimizin içindeki ideolojik şablonlardan bakmak mutlaka yanıltıcı olur, siyonizm dersiniz, emperyalizm dersiniz, derin devlet dersiniz...

Bazen PKK değil başka bir yasadışı örgüt de yapmış olabilir.

Zihnimizin içindeki şablonlardan değil, somut olayın bulguları, yapılış tarzı, genel “eylemlilik” konjonktürü gibi somut veriler açısından bakmalıyız. O zaman doğruya yakın tahmin mümkün olur, derin devlet mi, dış güçler mi, PKK mı?..

Haberin Devamı

Bu açılardan, Gaziantep katliamını PKK yapmıştır. Ahlaki duruş, kuvvetli bir dille kınamayı, eleştirmeyi gerektirir.

Yazarın Tüm Yazıları