PKK ile MİT’in Oslo görüşmesi sızdı iddiası

Güncelleme Tarihi:

PKK ile MİT’in Oslo görüşmesi sızdı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2011 00:54

PKK’nın üst örgütü KCK ile MİT’in arasında Oslo’da yapıldığı öne sürülen görüşmelere ilişkin bir ses kaydı, dün Dicle Haber Ajansı’nın internet sayfasında yayımlandı.

Ajans, “Kayıt, sitemize yapılan sanal saldırı sonucu eklendi” açıklamasını yaparak ses kaydını kaldırdı.

TERÖR örgütü PKK’nın üst örgütü KCK heyeti ile devletin resmi temsilcileri arasında yapıldığı iddia edilen görüşmelere ilişkin ses kaydı, Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) internet sayfasında yayınlandı. “Görüşmelerin İçyüzü Erdoğan’ı Yakacak” başlığıyla bir yazı ve kayıt yayınlayan ajans, bir süre sonra internet sayfalarına sanal saldırı olduğunu, bunun sonucunda bilinmeyen kişilerce bu kaydın sayfaya eklendiğini duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:

Şifreler kırıldı

“İnternet üzerinden yayım yapan ajansımız Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) bugün (dün) saat 09.37’de servis edilen ‘Görüşmelerin İçyüzü Erdoğan’ı Yakacak’ başlıklı haber, sitemize yapılan sanal saldırı sonucu şifrelerin kırılması suretiyle eklenmiştir. ‘Gerçeklerden asla taviz verilmez’ sloganı ile tüm zorluklara rağmen çalışmasını sürdüren ajansımız, abonelerine gerçek ve objektif haberler servis etmeyi vazgeçilmez bir ilke olarak benimsemiştir. Söz konusu haber ise araştırılıp ortaya çıkarılan veya bir haber kaynağının göndermiş olduğu haber değildir. Dolayısıyla gerçekliği teyit edilmediği gibi, ajansımızla da bir ilgisi yoktur. Haber fark edilir edilmez, hemen müdahale edilmiş ve siteden kaldırılmıştır. Teknik çalışmalar nedeniyle yaklaşık 2,5 saat yayım yapamadık. Bu nedenle abonelerimizden özür diliyoruz.”
Ses kaydının, devlet ile KCK heyeti arasındaki gayriresmi görüşmelerden birine ait olduğu savunuluyor. Bu görüşmeye devlet adına dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olan, halen MİT Müsteşarlığını yürüten Hakan Fidan ile Kasım 2010’da emekli olan dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK adına Mustafa Karasu, Sabri Ok ve Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcilerinin katıldığı iddia ediliyor. Aydar, 1991’de milletvekili seçilmişti. Eski DEP milletvekili olan Aydar, 1994’te yurtdışına çıkmış ve 1995’te kurulan Sürgündeki Kürdistan Parlamentosu yöneticiliğini üstlenmişti. KCK Konseyi üyesi olan Karasu, 1992’de cezaevinden çıktıktan bir süre sonra yurtdışına kaçmıştı. Karasu’nun, “KCK’nın asıl lideri” olduğu öne sürülüyor. PKK’nın 1984’te düzenlediği Eruh ve Siirt baskınlarının planlayıcısı olduğu öne sürülen Sabri Ok ise 20 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2005’te tahliye oldu. Askerliğinin ardından yurtdışına çıkan Ok, KCK’nın sorumluluğunu üstlendi.

MİT’ten inceleme

Konuşmalardan devlet ile PKK arasındaki gayriresmi görüşmelerin bir süredir devam ettiği savunuluyor. Kaydın yapıldığı görüşme için “5’inci Oslo toplantısı” tanımı yapılırken, 6’ncı toplantı için de görüş birliği bulunuyor. Toplantıda, İngilizce konuşan koordinatör ülke temsilcisi de yer alıyor.

MİT yetkilileri, ses kaydı hakkında inceleme başlatıldığını belirterek, “Gerek görülürse açıklama yapılacak” dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!