Piyasanın dümeni yabancıda

Güncelleme Tarihi:

Piyasanın dümeni yabancıda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 21:06

Nisanda borsada yabancı yatırımcılar 294 milyon dolarlık hisse alımı yaptı. Tahvil bonoda ise 28 Nisan haftasında 739 milyon dolarlık yabancı alımı oldu. Nisanda tahvil ve bono alımlarının toplamı 1.3 milyar doları geçti. Önümüzdeki dönemde de gidişatı yabancının tavrı belirleyecek.

Haberin Devamı

OCAK ayında başlayan iyimserlik korunuyor. Borsada önemli direnç, döviz kurlarında ise ciddi destek noktalarının test edilmesi nedeniyle, borsada kâr satışları, döviz kurlarında ise tepki yükselişleri görüldü. Bu aşamada görülen dalgalanamalar trend değişimlerinden çok “teknik düzeltme” boyutunda. Beklenti ve satın alınan hikayeden çok dış kaynaklı iyimserlik rüzgarı ve içeride referandum gibi önemli bir eşiğin geride kalması önemli rol oynadı. Ayrıca ve daha önemlisi yabancı yatırımcıların ilgisinin sürüyor olması. Nisan ayında borsada 294 milyon dolarlık hisse alan yabancı yatırımcılar, 28 nisan haftasında tahvil bonoda 739 milyon dolarlık alım yaptılar. Nisan ayındaki tahvil ve bono alımları ise 1.3 milyar doları geçti. Ağırlık tahvil bono tarafında olmak üzere yabancıların referandum öncesi ve sonrası Türkiye pozisyonlarındaki artış devam ediyor. Bu borsadaki yükselişi, döviz kurlarındaki ve enflasyondaki yükselişe rağmen tahvil bono faiz oranlarındaki gevşemeyi izah eden bir durum.

Haberin Devamı

SEYRİ YABANCI BELİRLER

Önümüzdeki dönemde de seyri önemli ölçüde yabancı tavrı belirleyecek. Gündeme göz attığımızda, çift haneye yerleşen enflasyon verileri, FED toplantısının sonuçları, ABD tarım dışı istihdam verileri, Moody’s’in Türk bankalarına ilişkin raporu, 10 Mayıs’ta yayımı tamamlanacak olan ilk çeyrek bilançoları, yükselişini sürdüren dış borsalar, makro ekonomik veriler, Macron’un alması beklenen Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi, doların iç ve dış piyasalardaki seyri öne çıkan gündem konuları. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri ve FED toplantı sonuçlarının piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı kalırken FED kaynaklı açıklamalarla Haziran’da faiz artışı olasılığı yükseldi. Moody’s’in Türk bankalarına ilişkin olumsuz görüş içeren değerlendirmelerine piyasaların duyarsız kalmasında ilk çeyrekteki banka kârlarının artışı etkili oldu. ABD Merkez Bankası (FED) beklendiği üzere Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışını “pas” geçti. Ancak toplantı sonrası yapılan açıklamalardan çıkan sonuç, Haziran ayında faiz artış olasılığını arttığı yönünde. Beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrası bu olasılık biraz daha güç kazandı. Faiz artışı beklentiler dahilinde olduğu için şimdilik çok fazla bir rahatsızlık uyandırmasa da Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkeler para birimlerinde ve borsalarında bazı tepkiler görülmüyor değil. Son günlerde TL’deki hafif değer kayıpları ve bazı gelişen ülke borsalarındaki kâr satışlarını buna yormak gerekir. Aynı etkiler dış piyasalarda düşen altın ve bazı emtia fiyatlarında da görülüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P beklendiği üzere, Türkiye’nin kredi notunu ve görünümü korudu. Bu açıdan piyasaya etkisi olmaz. Para girişleriyle desteklenen piyasalardaki iyimserlik sürmekle birlikte olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığını dikkate almakta yarar var.

Haberin Devamı

Piyasanın dümeni yabancıda
ÇIKIŞ TRENDİ KORUNUYOR

Borsada ilk destek 93.000. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 91.800 ve 90.000-91.000. Geçen hafta satışların geldiği 95.300 ilk direnç seviyesi. Bu seviyelerde tekrar kâr satışları görülebilir. 95.300 seviyesinin üzerinde ise çıkış hareketinin devamıyla sonraki direnç 97.000. Yukarı yönlü hareketler satışla karşılaşılabilir.

Piyasanın dümeni yabancıda
TEPKİ ALIMLARI ZAYIF

Dolar/TL kurunda ilk dirençler 3.60-3.63 seviyelerinde. Tepki yükselişinin devamı için 3.63’ün geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 3.68-3.70. İlk destekler ise 3.53-3.50. Bu seviyelere geri çekilmelerde tepki alımları gelebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 3.47 ve 3.40. Destek noktalarında tepki alımları görülürken, dirençlerde zorlanmalar öne çıkabilir.

Haberin Devamı

Piyasanın dümeni yabancıda
ALTIN ÖNEMLİ DESTEK BÖLGESİNDE

Altın (gram/TL) fiyatındaki düşüş ile önemli destek seviyeleri test ediliyor. Dış piyasalarda altındaki gerilemeye, Haziran’da ABD Merkez Bankası (FED) faiz artış olasılığının artması ve buna bağlı ABD tahvil bono faiz oranlarının yükselmesi önemli katkı yaptı. Altında (gram/TL) destek noktaları 140-138 seviyelerinde. Beklentilerin aksine 138 seviyesinin altına gelinmesi durumunda satış baskısı sürecektir. 

Piyasanın dümeni yabancıda

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, yatırımcı profilinize uymayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!