Piyasanın dinamikleri çoğalıyor

Euro / Dolar paritesi dün yaptığı 1.4280’li zirvelerin ardından başladığı geri dönüşünün arkasındaki nedenler gittikçe çoğalmaya başladı.

Haberin Devamı

Öncelikle Avrupa ekonomisinden gelen verilere baktığımızda, satın alma müdürleri endeksi ve enflasyon ekonomik büyümenin yavaşladığını gösterdi. Diğer yandan da enflasyonu kontrol altına almak için artması büyük olasılık olarak görülen faizler Euro’yu Dolar’a karşı güçlendirdikçe bu sefer de Avrupa’nın ihracatında azalma tehlikesi var. Bu durumda Trichet’in bugünlerde ağzından çıkacak kelimeler oldukça belirgin etkiye sahip olabilir.

Bu hafta içinde piyasa ABD verilerinde hareket etmeye devam ettiği için asıl piyasanın odak noktasında olacak konu Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacak. Geçen 2 hafta içinde açıklanan iş yeni başvurularındaki belirgin düşüşler istihdamın arttığını gösterebilir. Diğer yandan bugün açıklanacak olan Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü endeksinin istihdam alt kalemi açıklandığında tarım dışı istihdam verisinin ne olacağı az çok belli olur.

Haberin Devamı

Piyasa bu verinin yükseleceğini bekliyor olduğundan Dolar olumlu hava bir miktar daha devam edebilir ama piyasa her duruma karşı önlemini alıp bugün Euro’da kalmayı tercih edecektir. Bu nedenle bugün Euro / Dolar paritesi 1.4220’lerin üzerine tırmanabilir.

Altın Karar Vermeden Önce Az Yükselebilir

Dün Doların toparlaması ve petrolün gerilemesiyle birlikte gelen kar realizasyonları altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Bugünden itibaren Doların yönüyle ilgili spekülasyonlar artacak olduğundan dalgalanmalar yavaş kalacak olsa da aşağı yukarı gidiş gelişler olabilir. Buna bağlı olarak da altın fiyatlarının daha çok yukarı bir trendde harekete edecek olsa da bu yükseliş sınırlı kalabilir. Ancak hafta sonuna yaklaşırken petrol fiyatları ve Dolardaki belirgin dalgalanmalar altının yönünü tayin edecek. Bugün altın fiyatları 742’ye kadar yükseldikten sonra yeniden gerileyebilir. Yönsüz bir gün yaşayabiliriz.

Petrolde Ekonomik Baskı Artıyor

ABD’nin ekonomik verileriyle birlikte Avrupa’nın ekonomik verilerinin de yavaşlamaya işaret ediyor olması petrol talebinin düşmesine neden olabilir. Bu durum petrol fiyatlarının yükselişini durdurmuş gibi gözüküyor. Bu arada yavaş yavaş kasırga mevsiminin de sonuna yaklaşıyor olmamız, petrol fiyatlarında aşağı yönlü bir trendin başlamasına neden olabilir. Bu nedenle şimdilik altınla ilgili beklentilerim aşağı yönde kalmaya devam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları