Piyasaları korkutan veri açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Piyasaları korkutan veri açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 08:38

Çin'de Şubat ihracatı Mayıs 2009'dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Bu verinin piyasalarda etkisini hissettirmesi bekleniyor. Çin'den gelen verinin etkisiyle doların hem yurtdışında hem içerde TL karşısında hafif değerlendiği görüldü. Dolar, TL karşısında 2,93 seviyesine yaklaştı.

Haberin Devamı

Çin'de Şubat ayı ticaret performansı ekonomistlerin beklediklerinden çok daha kötü çıkarken, ihracat altı yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşünü gösterdi.İhracat bir yıl öncesine göre yüzde 25.4 düşerek piyasaların beklediğinden iki kat daha kötü çıktı.

Çin'den gelen verinin etkisiyle risk iştahı azalırken, dolarda da hafif bir yükseliş görüldü. 

Dolar, TL karşısında 2,93 seviyesine yaklaştı. 

İthalat da yüzde 13.8 düşerek üst üste 16. ay geriledi.Reuters anketine katılan uzmanlar Çin'de ihracatın Şubat'ta yüzde 12.5 ve ithalatın yüzde 10 düşmesini bekliyorlardı.İhracattaki düşüş Mayıs 2009'dan bu yana en sert düşüş olarak kayıtlara geçerken, ekonomistler Çin Yeni Yılı'ndan kaynaklanan uzun süreli tatillerden dolayı bu düşüşün ekonomik şartlarda büyük bir kötüleşmeye işaret etmeyebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Tatilin etkilerinin daha az görülebileceği Ocak-Şubat verilerine beraber bakıldığında ihracatın yüzde 17.8 ve ithalatın yüzde 16.7 düştüğü görülüyor. Bu rakamlar dünyanın en çok ticaret yapan ülkesinin iç ve dış talepteki zayıflığın etkilerini ekonomisinde hissettiğini gösteriyor.

AB İLERLEMESİ MEMMUNİYETLE KARŞILANDI
Bir diğer taraftan ise Avrupa Birliği liderleri Ankara'nın, Türkiye'den giden bütün göçmenlerin geri alınmasını öngören teklifini memnuniyetle karşılarken; Ankara'nın daha çok para, hızlandırılmış AB üyelik görüşmeleri ve daha hızlı vizesiz seyahat izni gibi taleplerinde prensipte anlaştı. Anlaşmanın önemli detayları henüz belli değilken, liderler 17-18 Mart'ta yapılması planlanan bir sonraki zirveye kadar yetkililerden Türkiye ile anlaşmaya ulaşılması için daha fazla çalışma yapmalarını istedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Mülteci sorununun çözümünde AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olması nedeniyle ilişkilerin yeniden hız kazanması olumlu. Dünkü görüşmelerden net olarak sonuç alınamamış görünüyor ancak ciddi bir ilerleme görünüyor. Piyasa açısından önemli olan Türkiye'nin batıya siyasi anlamda yakınlaşması batının hukuki, insani yönlerine doğru ilerlemesi olur" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!