Piyasalarda Kara Yaz kapıda mı?

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda Kara Yaz kapıda mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 07:58

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı almasının ardından bir haftada İngiltere borsalarından 1 milyar doların üzerinde bir para çıkışı yaşandı. Uzmanlar, İngiltere dalgasının tüm dünya borsalarından Cuma günü 2 trilyon dolara paranın çıkışına neden olduğuna işaret ederken, altın ve japon yeni değerleniyor. Japon yenindeki değerlenme nedeniyle Japon hükümetini acil toplantı yaparken, altın iki yılın zirve seviyelerine devam ediyor.

Haberin Devamı

İngiltere’nin tarihi kararının ardından İngiliz sterlini dolar karşısında son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yatırımcılar ise Avrupa’daki belirsizliklerin etkisiyle paralarını dolar, altın ve Japon yeni gibi güvenli limanlara çevirdi.

Para birimleri arasında en çok değerlenen ise Japon yeni oldu.

İngiliz sterlini Japon yeni karşısında yüzde 8, Euro ise yüzde 4 değer kaybetti ve üç buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

JAPONLAR ACİL TOPLANDI

Reuters’ın bildirdiğine göre, para birimindeki hızlı değerlenmenin etkisiyle Japon hükümeti bugün acil toplantı kararı aldı.

Toplantıda yendeki aşırı değerlenmeye karşı hamlelerin tartışılacağı ifade ediliyor.

MÜDAHALE GELEBİLİR

Yetkililerin bugünkü toplantısında yendeki değerlenmeyi engellemek adına piyasa müdahalesinin gerçekleşebileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

YENDEKİ YÜKSELİŞ NE ANLAMA GELİYOR?

Peki yendeki yükseliş Japon hükümeti için neden kötü haber?

Japonya’nın ekonomisini büyütmek için daha değersiz bir yen seviyesine sahip olmasına gerekiyor. Ancak şu anda yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri yene daha fazla akın ediyor. Bu da para biriminin değerlenmesine neden oluyor.

Varlık yönetim şirketi OppenheimerFunds’ın porftöy yöneticilerinen Alessio de Longis, “Şu anda risk algısı en yüksek seviyede ve Japon yeni küresel anlamda savunma para birimi olarak yerini alıyor” dedi.

De Longis, Japon yeninin İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı almadan önce de yükselişte olduğuna işaret etti.

Bu yükselişteki en büyük neden ise küresel ekonomideki büyüme endişelerinin artması. 

ALTIN İKİ YILIN ZİRVESİNDE

Altın fiyatları yükselişine bugün de devam ederek iki yıldan uzun bir sürenin zirve seviyesinde seyrini sürdürürken, yatırımcıların İngiltere referandumunun ardından piyasalarda oluşan belirsizlikten dolayı güvenli limanlara olan talebinden destek buluyor.

Külçe altın fiyatları Cuma günü yüzde 4.8 yükselerek Ocak 2009'dan bu yana en yüksek seviyeyi görürken, bugün de yüzde 0.8 yükselerek 1,325.80 dolardan işlem gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!