Piyasalarda Draghi rüzgârı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda Draghi rüzgârı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 23:38

Piyasalar önümüzdeki hafta Çin, petrol fiyatları, Ortadoğu ve G. Doğu odaklı jeopolitik gelişmeler ile 27 Ocak’taki ABD Merkez Bankası toplantısını izleyecek. Olumlu tek haber parasal genişlemenin devamına vurgu yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin piyasa dostu açıklamaları.

Haberin Devamı

ÇİN kaynaklı gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile gerilen, iyi haberlere hasret piyasalara Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları ilaç gibi geldi. Parasal genişlemenin devamına vurgu yapan piyasa dostu ve güvercin tondaki açıklamalar olumlu algıya neden oldu. Bu gelişmenin piyasaları fazla taşıması, genel havayı değiştimesi zor. Zaten Avrupa Merkez Bankasının mevcut politikaları düşük faiz ve bol likidite üzerine kurulu. Draghi’nin “Ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin yeniden arttığından” söz etmesi, şimdiye kadar yapılanların beklenen sonucu vermediğinin de kabulü anlamına geliyor.

Aynı poltikanın devamında zaman kazanmaktan farklı bir sonuç beklemek fazlaca iyimserlik olacak. Ama bu aşamada piyasaya etkileri üzerinde durmakta yarar var. Avrupa Merkez Bankası konusundaki fiyatlama sonrası diğer gündeme tekrar dönülecektir. Çin, petrol fiyatları, Ortadoğu ve G.Doğu odaklı jeopolitik gelişmeler ile faiz değişikliği beklenmeyen 27 Ocak ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı izlenecek. Kısa dönem olumsuz gelişmelerin belli ölçüde satılması, Fitch’den gelen Türkiye konusundaki olumlu değerlendirmeler ve Draghi’nin açıklamalarına bağlı iyimserliğin devamı için diğer gündemin de yardımcı olması gerekecek. 

Haberin Devamı


Borsada tepki alım denemelerine rağmen düşüş trendi korunuyor. Tepki çıkışının devamı ve düşüş trendinin kırılması için 71.500 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 73.000 ve 75.000 seviyeleri. Geri çekilmelerde destek ise 68.000.
Dolar/TL kurunda, ilk direnç verdiğimiz 3.06 seviyesinden kâr satışları geldi. 3.06-3.08 dirençleri geçerliliğini koruyor. Çıkışın devamı için 3.08 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. İlk destek ise 3.00 seviyesinde. Bu seviyenin altında 2.95 ve 2.90 sonraki destek noktaları. Orta ve uzun dönem çıkış trendi korunmakla birlikte kısa dönem kâr satışlarının etkisinde kalınabilir. Euro/TL kurunda 3.24-3.36 alt üst band olarak izlenebilir. 3.24 seviyesinin altında 3.16-3.14 sonraki geri çekilme noktaları. Altın (Gram/TL) ise kısa dönem 104-109 bandı yön tayini için önemli noktalar.

Haberin Devamı

Merkez Bankası faizi kurlar üzerinde etkili

MERKEZ Bankası faizi konusunda tartışmalar sürüyor. Türkiye Merkez Bankası faiz değişimlerinin Dolar/TL kuru ve enflasyon ile etkileşimlerine baktık. Bazı dönemler kısa süreli uyumsuzluklar olsada genel görünüm, faiz oranları düştükçe Dolar/TL kurunun yukarı yönlü hareket ettiği, faiz arttıkça da döviz kurunun düştüğü görülüyor. Bu gelişme ekonominin doğal işleyişi olarak kabul edilen bir durum. Diğer yandan Dolar/TL yükseldikçe enflasyonu da yukarı çekiyor. İthalat ağırlıklı bir ekonomide maliyet enflasyonuna neden olup kurların enflasyonu yukarı çekmesi beklenen bir sonuç. Ayrıca bazı dönemleriçin söz konusu belki ama Merkez Bankası faiz oranının enflasyonun altında kaldığı ve makasın açıldığı dönemlerde Dolar/TL kurundaki yükselişin ivme kazandığı, Merkez Bankası faiz oranının enflasyonun üzerinde veya yakın seyrettiği dönemlerde ise döviz kurlarının baskı altında kaldığı görülüyor. Faizin döviz kurları üzerindeki etkisini kabul etmekle birlikte, döviz kurları üzerinde etkili tek parametre olmadığını da söylemek gerekir. ABD Merkez Bankası (FED) faiz poltikasından, gelişen ülkelerden sıcak para giriş çıkışlarına, jeopolitik risklere kadar bir çok parametrenin döviz kurları üzerindeki etkisi biliniyor.

Haberin Devamı

Gelişen ülkelerden 2015’te 735 milyar dolar çıkmış

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü’nün (IIF) “2015 yılında gelişmekte olan ülkelerden net sermaye çıkışı 735 milyar doları buldu, 2016 yılında gelişmekte olan piyasalardan net sermaye çıkışının 448 milyar dolar olması bekleniyor” açıklamaları 20 Ocak günü basına haber olarak yansıdı. Bu durum gelişen ülke para birimlerindeki değer kayıplarını teyit ediyor. Benzer açıklamaları 8 Aralık 2015 tarihinde ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Şimşek de yapmıştı. Şimşek, önümüzdeki dönemde rezerv hariç gelişen piyasalardan 300 milyar doların üzerinde para çıkmasını beklediğini söylemişti. Şimşek ve IFF tahminleri doğru çıkarsa döviz kur hareketleri konusunda 2016 yılında biraz daha sıkınıtılı bir süreç var gibi.

BAKMADAN GEÇME!