Piyasalar neyi bekliyor?

Yüksek seçim kurulunu elbette ki. Dövizde ve faizde ukarı önde, borsada ise aşağı yı gösteren bir seyir başladığı idia ediliyor. Yanlış. Çünkü bu hareketler trend ile ilgili değil mevcut siyasi durumla ilgili. Yani beklentiler aynen devam ediyor.

Haberin Devamı

Yargıtay’ın DEHAP kararını onaylamasının ardından piyasalar çok fazla dile getirmeseler de bir erken seçim ihtimalini değerlendirmeye başladı. Gerçi piyasa uzmanları arasında kime sorarsanız sorun yaptıkları açıklamalarda erken seçim ihtimalinin çok çok düşük olduğunu ve çok küçük bir yatırımcı itlesi dışında kimse tarafından dikat alınmadığını söylüyorlar ama yinee elle tutulur bir tedirginlik olduğunu görebiliyorsunuz.

Bu tedirginliğin etkisiyledir ki piyasalarda son bir aydır izlediğimiz seyir değişmeye başladı. Dolar bir milyon 400 binli seviyelerin üzerine çıktı, faiz yüzde 36’ları gördü ve borsa a 13 bin sınırına kadar indi.

Peki bu bir trend değişimi mi? Cavap çok net bir hayır. Çünkü ekonomik dengeler veya para akışı konularında bir hafta öncesine kıyasla hiç bir değişiklik yok. Hatta belki Cuma günü açıklanacak enflasyon rakamları iyimser beklentileri biraz daha artırabilir. Yani piyasalar bu tedirginliği hem bir miktar kar realizasyonu hem de spekülasyon fırsatı olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Tabi DEHAP davası gelişmesine Meclis’in bugün açılması ile birlikte Irak’a asker gönderme meselesinin de eklendiğini yani ii siyasi gelişmenin aynı döneme denk geldiğini gözden kaçırmamak lazım. Fakat bu tadirginlik mevcut yasal takvim ve yetkili ağızlardan gelen açıklamalara baktığımızda en geç iki hafta içinde çözülecek. O zaman da piyasaların kaldığı yerden hareketine devam ettiğini izleyeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları