Piyasalar Merkez'i bekliyor, dolar hafif yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar Merkezi bekliyor, dolar hafif yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 09:14

Cuma günü kapanışa yakın 2.86 civarında işlem gören dolar/TL  bu sabah 08.35'te 2.8770/2.8775 seviyesinde işlem gördü. Cuma günü 3.0450 civarında olan sepet bazında TL  aynı saatte 3.0582/3.0609, 3.23 civarındaki euro/TL ise 3.2404/3.2430 seviyesinde işlem görüyor. Bankacılar kur ve faizde küresel piyasaların, veri gündeminin iç ve dış jeopolitik gelişmelerin yakından izleneceğini haftanın en önemli gündem maddesinin ise TCMB'nin gerçekleştireceği PPK toplantısı olacağını söylediler.

Haberin Devamı

Geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl için faiz artış tahminlerini düşürmesinin ardından artan global risk iştahıyla sert gerileyen dolar/TL, haftanın son işlem gününde ise lokal müşteri talebi ve devam eden güvenlik endişelerinin de etkisiyle yönünü hafif yukarı çevirmişti.

Bugün iç piyasada 14.30'da TCMB Mart ayına ilişkin beklenti anketi ve 17.00'da Şubat ayına ilişkin Merkezi yönetim brüt borç stoku takip edilecek.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Güvenlik endişeleri piyasalarda etkili. Ancak hâlâ piyasalar ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarını ötelemesinin yarattığı iyimserliğin etkisinde. Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörülürken şimdi iki tane... Dolar/TL'yi 2.90'ın altında tutan en önemli gelişme bu. Hatta jeopolitik gelişmelerin ve güvenlik endişelerinin azalması halinde 2.80'nin altı da piyasalarda konuşulabilir. Haftanın geneline bakınca ise en önemli gündem maddesi olarak TCMB'nin faiz kararı öne çıkıyor" dedi.

Haberin Devamı

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

Sonuçları 24 Mart'ta açıklanacak olan TCMB Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutması beklenirken, faiz koridorunun üst bandında bir indirim ise düşük de olsa beklentiler arasına girdi.

Reuters'ın 26 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını beklerken, 1 katılımcı politika faizinde artış bekliyor. Ankete katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, yedi kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını öngörüyor.

TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5, faiz koridorun alt bandı yüzde 7.25 ve faiz koridorun üst bandı yüzde 10.75 seviyesinde bulunuyor.

Analistler global bazda uygulanan genişlemeci politikalar, kurda görülen gerileme ve enflasyondaki son düşüşün desteği ile üst bantta bir indirimin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!