Piyasalar gözünü iki yılın zirvesine dikti, dolar düşüşte

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar gözünü iki yılın zirvesine dikti, dolar düşüşte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 14:54

Dünya borsaları, gelecek yıl küresel ekonomiye yönelik iyimser büyüme tahminlerinin etkisiyle iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Dolar ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2011'de arzı artıracağı beklentisiyle değer kaybetti. İçerde ise dolar/TL 1.55'li seviyelerini koruyor.

Haberin Devamı

Piyasaların Çin'deki büyüme beklentileri üzerine yoğunlaştığı bu dönemde, özel bir araştırmanın sonuçları ülkenin devasa imalat sektörünün yılsonuna doğru güçlü büyümesini sürdürdüğünü gösterdi. Gelen veri Kasım'a kıyasla biraz yavaşlama işareti gösterse de piyasalardaki olumlu beklentileri canlı tutmaya yetti.

 

Bu veri sonrasında başta Çin olmak üzere küresel talepteki artışla ilgili artan beklentiler emtia fiyatlarında da yükselişleri beraberinde getirdi. Bakırın tonu 9,550 dolarla yeni rekorunu kırarken, ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da 92 dolara yaklaşarak iki yılın zirvesini gördü. Ancak petrol fiyatları hafif gerileyerek 90 dolarlı seviyelere indi.

Haberin Devamı

 

Avrupa borsaları ise bugün satıcılı seyrederken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise günü yüzde 0.2'lik hafif yükselişle kapattı.

 

DOLAR BASKI ALTINDA

Piyasalarda bununla birlikte ABD ekonomisinin toparlanması için parasal genişlemeye giden Fed'in bu hamlesi diğer taraftan da doları baskı altına alıyor.

 

Piyasalardaki yükselişleri değerlendiren Tokyo merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Tsutomu Soma, "Bazı oyuncular gelecek sene için pozisyon alıyor olabilir. Fed'in para basmaya devama edecek olmasıyla ilgili beklentiler, dolara 2011'de değer kaybettirecek gibi görünüyor" dedi.

 

Diğer para birimleri karşısında değer kaybı yaşayan dolar, bu süreçte İsviçre frangına karşı tarihinin en düşük seviyesini görürken, Avustralya doları karşısıda son 28 yılın, Japon yeni karşısında da son yedi haftanın en dibine geriledi.

 

Doların bu duruma rağmen, Avrupa'daki borç sorununun zayıflattığı euro karşısındaki kaybı sınırlı oldu. İçeride ise dolar/TL 1,55’li seviyelerde seyretti. Euro/TL ise pariteye paralel olarak değer kazanmaya devam etti ve 2.06'ya yükseldi.

Haberin Devamı

 

YUANDA ARTIŞ SİNYALİ

Dolar, Çin Merkez Bankası'nın kur değişiminde ortalamayı yukarı çekmesiyle yuan karşısında da değer kaybetti. Pekin'den gelen bu hamle yuanın 2011'de dolar karşısında daha fazla değer kazanacağıyla ilgili beklentileri de artırdı.

 

Danske Bank analistleri, Çin'in hamlesiyle ilgili değerlendirmelerinde, Pekin'in büyümenin devam edeceği ve 2011'in ilk çeyreğinde ortalamanın üzerinde olacağını belirtiyor. Aynı uzmanlar, Çin'in gelecek yılın ilk yarısında üç kere faiz artışına gideceğini de tahmin ediyor.

 

* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "World stocks eye two-year high" başlıklı haberden derlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!