Piyasa erken seçime oynuyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalar, Meclis'te süren tartışmaları bırakıp 18 Nisan seçimlerine oynamaya başladı. Bu inançla borsada tekrar alımlar geldi ve endeks 158 puan artarak 4 bin 67 puana yükseldi. Hisseler ortalama yüzde 4 oranında arttı. Bono oranları da 4-5 puan gerileyerek yüzde 103 seviyesine geriledi.

Piyasalar Meclis Genel Kurulu'ndaki tartışmaları bir kenara bırakıp, 18 Nisan'da seçimlerin yapılmasına oynuyor.

Meclis'te seçim isteyenlerle istemeyenler arasında kıyasıya yaşanan taktik savaşında, şimdilik kazanan taraf gözükmüyor. Hükümet cephesi, önce Meclis Danışma Kurulu'nun bir gün geç toplanmasını, ardından dünkü gensoru görüşmelerinde Genel Kurul'a inmeyerek, gensoru tartışmasının bugüne kalmasını sağladı. Hükümetin küskünleri oyalama taktiğinde küçük çaplı da olsa başarı sayılabilir.

Gensoru görüşmelerinin sonucunu kestirmek zor. Seçimlerin ertelenip, ertelenmeyeceğini de önceden tahmin etmek zor. Hükümet gensoru ile düşürebilir. Fakat seçimlerin erteleneceğine hálá her cepheden pek fazla ihtimal veren yok. Piyasalarda da tüm olumsuzluklara karşın seçimlerin zamanında yapılacağına inanılıyor. Bu inançla dün borsa tekrar atağa geçerken, faiz oranları da hızlı geriledi.

Beklentilerin aksine borsa, güne alımlarla yükselerek başladı. İlk seans sonunda hisseler 1.6 oranında artarkan İMKB Endeksi de, 3 bin 973 puana yükseldi.

İlk seanstaki artış biraz da büyük oyuncuların endeks kağıtlarındaki alımlarına bağlanıyor. Keza ilk seansta toplam işlem hacmi, 36 trilyon liranın biraz altında, oldukça düşük düzeyde gerçekleşti. Yatırımcıların izlemede kaldığı söylenebilir.

4000 TEKRAR AŞILDI

İkinci seansta açılıştan itibaren alım emirlerinin artmaya başladığı gözlendi. Seçimlerin ertelenmeyeceği yolunda siyasilerin yaptığı açıklamaların da etkisiyle yatırımcıların alıma geçmesi, borsayı ikinci seansta tekrar 4 bin puan üzerine taşıdı.

Özellikle Başbakan Bülent Ecevit'in, seçimlerin her türlü engellemeye karşın zamanında yapılacağını açıklaması, ardından küskünlere destek vermesine karşın Fazilet Partisi Grup Başvekili Abdüllatif Şener'in dün 18 Nisan'da seçimlerin yapılacağını üzerine basa basa söylemesi, piyasalarda olumlu etkiledi.

Ecevit ve Şener'in, kapanışa doğru gelen açıklamaları, borsada alımları hızlandırınca endeks 4 bin 100 puan sınırına dayandı. Borsa gün sonunda 158 puanlık artışla 4 bin 67 puandan kapandı. İkinci seansta işlem hacminin de ilk senastakinin yaklaşık iki katı artarak, 65 trilyon lira düzeyine çıktı.

FAİZLER GERİLEDİ

Sadece borsada değil, faiz cephesinde de dün seçimlere oynayanlar ön plana çıktı. Siyasete damgasını vuran küskünler nedeniyle önceki gün yüzde 110'a kadar yükselen bono oranları, dün 4-5 puan birden gerileyerek yüzde 103 indi.

Bono faizleri dün sabah açılışta bazı vadelerde yüzde 101 puanı da gördü. Bono faizlerindeki düşüşe karşın, gecelik faizler piyasadaki nakit sıkışıklığı nedeniyle yüzde 80'lik yüksek seviyesini korudu.

Borsa ve faiz cephesindeki dünkü gelişmeler piyasalarda, 18 Nisan seçimlerinin zamanında yapılacağının açık göstergesi. Zaten doğrusu da bu.



Yazarın Tüm Yazıları