Piyasa çift haneli enflasyona alıştı

YILLIK enflasyon rakamları, dün açıklanan nisan ayı verileriyle birlikte yeniden çift haneye çıktı ve bir müddet daha böyle gideceği anlaşılıyor. Buna rağmen piyasaların yükselen enflasyon oranlarını kanıksadığı, fazla tedirgin olmadıkları görülüyor.

Piyasalardaki beklenti bir miktar daha yüksekti ama nisan ayı tüketici fiyat artışı (TÜFE) yüzde 0.60 oranında geldi. Buna rağmen yıllık TÜFE artış rakamı ise yüzde 9.56’dan yüzde 10.19’a yükseldi.

Gıda fiyatlarındaki artış yüzde 0.1 oranında gelmesine rağmen, yıllık gıda fiyatları artışının yüzde 11.7’den 12.3’e çıktığı görüldü. Mevsimsel etkiler nedeniyle giyim fiyatlarında yüzde 10.6’lik bir artış görülürken, mobilya fiyatlarındaki artış ise yüzde 2.6’yı buldu.
Bu arada nisan ayı TÜFE endeksini aşağı çeken en önemli gelişme ise haberleşme hizmetleri fiyatlarındaki yüzde 5.4’lük düşüştü. Bu kalemin, toplam enflasyon oranını yüzde 0.24 oranında geri çektiği hesaplanıyor.

Piyasaların, Merkez Bankası kararlarında önemli rol oynadığı için baktıkları en önemli göstergelerden biri de çekirdek enflasyon. Çekirdek enflasyon olarak kabul edilen I endeksinde yıllık enflasyon artışının ise Mart sonunda yüzde 5.4 iken, Nisan sonunda 5.7’ye yükseldiği saptandı.

Nisan ayı üret ici fiyat endeksi (ÜFE) rakamları ise piyasadaki beklen tilerin epeyce üzerinde geldi. Piyasalarda yüzde 0.94’lük ortalama bir artış beklenirken, gerçekleşme yüzde 2.35 oldu. Böylece yıllık ÜFE artışı da uzun süreden sonra yeniden çift haneye çıkmış oldu. Yıllık ÜFE artışı mart sonunda yüzde 8.6 iken, nisan sonunda yüzde 10.4’e çıktı.

Nisan ayında aylık bazda tarım fiyatları yüzde 9.3 artarak aylık ÜFE rakamını yüzde 1.7 oranında yukarı çekti. Ana metal fiyatları da aylık ÜFE’ye yüzde 0.5 oranında katkı sağladı.

Piyasa uzmanları nisan ayı TÜFE ve ÜFE verilerini inceledikten sonra yaptıkları yorumlarda “enflasyon verileri maliyet taraflı baskıların önümüzdeki dönem devam edeceğini gösteriyor” saptamasında bulundular.

“V” SANDIĞIMIZ ŞEKİL “W” OLMASIN...


Özetle; enflasyon rakamları yükselmeye devam ediyor ve bir süre daha böyle gideceği artık kesin gibi. Buna rağmen piyasaların bu yüksek enflasyona alışmaya başladığını gözlüyoruz. Dünkü enflasyon rakamlarından sonra yapılan piyasa analizlerinde daha çok “beklentilerin altında geldi” şeklinde, yükselen enflasyonu makul gösteren vurgular hakimdi.

Buradan yola çıkarak yapılan başka bir yorum da “Merkez Bankası’nın faiz kararlarını değiştirecek bir görünüm olmadığı” biçimindeydi.

Merkez Bankası yönetiminin son raporunda enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğini ama kendi faiz artış kararının yılın son çeyreğinde geleceğini söylemesi, piyasaları biraz rahatlatmıştı. İşte bu nedenle asıl baktıkları karar olan “Merkez Bankası’nın faiz kararı”nı, son enflasyon rakamlarının değiştirmeyeceğini düşünüyorlar ve belki de bu nedenle rahat görünüyorlar.

Ancak buna rağmen, kendi hesaplarında kullandıkları 2010 yıl sonu enflasyon tahminlerini revize edip, yükseltmekten de geri kalmadıkları gözleniyor.
Enflasyondaki yükselişin başımıza ne gibi kötü işler açacağını, hele hele enflasyondaki artışa rağmen faiz kararlarında geç kalınması halinde başımıza gelecek işleri, bilseler bile, unutmuş görünüyorlar.

Aynen hızla yüksel en cari açık rakamında olduğu gibi, kötü noktaları görmek istemiyorlar.

Tam “zayıflıklarımızı görmezsek belki işler iyi gider” diye gözlerimizi yummuşken, Avrupa’nın ekonomik durumu başta olmak üzere küresel ekonomideki son gelişmeler, krizden çıkıştaki “V” şeklinin aslında “W” olduğunu gösteriyorsa, ne yapacağız?
Yazarın Tüm Yazıları