GeriSeyahat Pis sularla dolu Feneryolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Pis sularla dolu Feneryolu

Pis sularla dolu Feneryolu

43 sokağı ve üç caddesi bulunan, yaklaşık 40 bin nüfuslu Feneryolu Mahallesi'nin başı, pis su kanallarıyla dertte. Pis suların apartmanların bodrum katlarına girdiğini söyleyen Muhtar Ahmet Aktaş, İSKİ ile görüştüklerini, hizmet beklediklerini söylüyor.

FENERYOLU Mahallesi Kadıköy'de, Fenerbahçe, Göztepe, Zühtüpaşa ve Eğitim Mahalleleri arasında yer alıyor. Mahallenin bugünlerdeki esas problemi İSKİ'yle. Muhtar Ahmet Aktaş diyor ki, ‘‘Mahallenin hemen hemen tüm sokaklarındaki pis su kanalizasyonlarının yapılması gerekiyor. Temiz suda o kadar problem yok. Esas sorun pis su kanalları. Pis sular apartmanların bodrum katlarına giriyor. İnsanlar perişan oluyor. İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile görüştük, durumu arzettik. Bu yıl yapılacağını söyledi. Duyumlara göre Kadıköy'de toplam 35 kilometre alt yapı çalışması yapılacakmış. Bundan 28 mahalle payına düştüğü kadarı ile faydalanacak. Aslında bir mahallede 35 kilometre gerekiyor.’’

Feneryolu Mahallesi'nde 10 bin 600 hane-daire var. Şikayette bulunan apartman sayısı yaklaşık 100 kadar. Yeraltında bulunan demirsiz künkler, depremdeki oynamadan dolayı kırılmış bulunuyor. Birçok yerde tıkanıkların nedeni bu.

Kimi alt katlardaki dairelerin yatak odası parkeleri yosunlanmış, devamlı alttan su geliyor. Örneğin Ebru sokak, Feneryolu sokak, bu dertten mustarip. Kimi yerde ise sorunlu alt katı onarmak için gelen müteahhit, ‘‘kayalık’’ deyip bırakıp gidiyor. Kimi vatandaşlar, dairelerini, bu durumdan bıkıp, satışa bile çıkarmış. Bir örnek: Üç odalı daire altı milyara satılıyor.

Sorunlara sahip çıkalım

Aktaş, sivil inisiyatiflerin kurulmasını ve mahallenin sorunlarına sahip çıkılmasını teşvik etmeye çalışıyor. 10 Mayıs'ta bir toplantı düzenleyip mahalleliye önerilerde bulunmuş. ‘‘Kadıköy Belediyesi'ne ait bir koruluk var. Başkan söz verdi. Tarihi bir yer. Kameriye, eski adı ile Gazi Muhtar Paşa Koruluğu'nda, burada sarnıç var. Eski sarnıç. Açıp, 150 - 200 metrekarelik oturulacak bir yer elde edeceğiz. Kuracağımız sivil inisiyatife burası verilebilir. Böyle bir tasarımız var. 5, 10 gazete konacak. Kadın erkek herkes akşam dokuz, onda uğrayıp çay kahve içip gazete okuyabilecek. Kağıt oyunu, tavla olmayacak. Mahalle için, insanlık için ne yapılabilir konuşulacak. Mahallelinin tanışmasını kaynaşmasını amaçlıyoruz. Sorunlarımızı tartışmak, İSKİ'de ya da belediyede yaptırmamız gereken işlerimiz ele alınacak. Mesela köpeklerle ilgili neler yapabiliriz konuşulabilir.’’

Mahallenin bir başka sorununu da Aktaş şöyle dile getiriyor: ‘‘Kuyubaşı Camii’nin bahçesinde vakfın bir ahşap binası var. Harap durumda. Altı boş. Cuma namazlarında doluyor. Tehlikeli, Kaymakamlığa resimlerini ve dilekçeyi verdik. Kiremitler binanın içine düşmüş. Vakıflara ait. Önlem alınması gerek.’’

MAHALLEDE NE VAR NE YOK

43 sokağı üç caddesi bulunuyor.

Nüfus yaklaşık 40 bin kişi.

26 Mart parkı var.

Bazı köpek gezdirenlerin elinde poşet, eldiven var. Pisliği alıp çöpe atıyorlar.

İki cami bulunuyor: Kuyubaşı Camii ve Feneryolu Cami.

İki tane ilköğretim okulu, bir tane de devletin ana okulu var.

Gazi Muhtar Paşa sokak, Feneryolu Sokak, Göztepe sokak, Şehit Kahya Sokak... Bu sokaklarda kaldırım çalışmaları bu yıl yapılacak. Programa alınmış

Muhtarlıktaki telefonun üzerine madeni değişik paralar yapıştırılmış. Bazılarının üzerindeki yazı ve tarihler şöyle: Türkiye Cumhuriyeti Dünya Gıda Zirvesi, Dünya Spor ve Olimpik Düşünce Yılı 1994, Dünya Hoşgörü Yılı 1995...

Özgürlük Parkı'na Göztepe bölgesinde kalmasına rağmen mahalleli rağbet ediyor. Sabahleyin altı buçukta, güneş doğduğu zaman gelenler var. Bir tane amca sağ ayağı felçli, bastonla tur atıyor hızlı hızlı. Kadın, erkek, by pass ameliyatı olan, herkes birbiriyle selamlaşıyor.

1978-1980'li yıllarda, tren istasyonunun köşesinde 'disco' vardı. Adı:Top - pop. Şimdi onun yerinde Vakıfbank Sanat Galerisi bulunuyor.

Özgürlük parkının yanına pazartesi günleri pazar kuruluyor. Oldukça büyük. Sebze, konfeksiyon her çeşit mal bulmak mümkün.

Mahallenin eski - yeni ünlü sakinleri şöyle: Arif Sağ, Ömer Şan, Ali Poyrazoğlu, Selma Tükel, Hale Soygazi, Ahmet Özhan, Cahide Sonku, Cem Kurdoğlu, Şarkıcı Nisan...

Gecekondu yok. Tek katlı villalar var.

Gedikli Sokak yanında Gedikli Çıkmazı bulunuyor. Çıkmaz açıldı, sokak oldu. Şimdi Gedikli çıkmazı denemiyor; çünkü çıkıyor. Gedikli sokak da denemiyor; çünkü öyle bir sokak var.

Evlerden çöpler gece 01.00'de gürültülerle alınıyor.

Feneryolu Cami, Fenerli Ahmet Bey Sokağı'nda Feneryolu Tren İstasyonu'nun tam karşısında yer alıyor. Caminin dış cephesi çok sade. İçerisi alçı ve renkli cam ile yapılan Türk motifleri ile süslenmiş.

Bazı sokaklarda trafik tek yöne çevriliyor. Yol daralıyor. Bazı apartmanlarda otopark yok. Sorunlar oluşuyor.

Sokaklarda hız kesen butonlar var. Hızı ve kazaları önlüyor.

Sokak isimleri mavi tabelalarda yer alıyor.

Yürüyerek deniz kenarına, Fenerbahçe Burnu'na gitmek 20, 25 dakika sürüyor.

FİLM SETİ KAMERİYE

Mahallenin ortasında daire şeklinde çok küçük ağaçlıklı bir alan bulunuyor. Adı: Kameriye. Bir söylentiye göre Gazi Muhtar Paşa'nın sünnet köşkü, bir söylentiye göre de ahırmış. Bu havalide çok iyi kalitede ünlü çavuş üzümü yetişiyormuş bir zamanlar. Altında kuyu var, vana, ortasında dişliler hala duruyor. Zamanında suyu açıyorlarmış, kanallardan bütün bahçeler sulanıyormuş. Yıllar önce Zeki Müren, Beklenen Şarkı filmini Cahide Sonku ile burada çevirmiş. İtfaiyeciler gelip yağmur yağdırmışlar.

Eskiden gençler Kameriye'deki demirleri barfiks demirleri olarak kullanmışlar. Gazi Muhtar Paşa Koruluğu, daha sonra uzunca bir süre çöplük olmuş. Belediyeler sahip çıkmamış. 1989'da Cengiz Özyalçın'ın belediye başkanlığı sırasında Çelik Gülersoy ele almış. Böylece Kameriye temizlenmiş. Kamyon kamyon çürük ağaç çıkarılmış. Geçen yıl, yap işlet devret süresi bitmiş. Şimdi Kadıköy Belediyesi tarafından, bakımı için bir işletmeye verilmiş durumda.

MAHALLEDEN BİR MEKAN

Asmaaltı Kebapçısı. Tren köprüsünü geçince ilerde sağda. Duvarında bir yazı var: Yılın En İyi Çiğ köftecisi. Lahmacun Kebap Dalı.

ONALTI YILLIK MUHTAR

Ahmet Aktaş, aslen Karslı. 16 yıllık muhtar. Ortaokulu Feneryolu'nda bitirmiş. Muhtarlıktan önce Sungurlar Isı Sanayi'nde çalışmış, emlakçılık yapmış. 1984 seçiminde muhtarlık seçimlerini kazanmış. O zaman 34 yaşındaymış. 1989, 1994, 1999 yıllarına yine seçilmiş.

False