Pırlanta, yakut, elmas ve zümrüt

BAYRAMIN ilk günü, pırlanta ve elmaslarla süslenen bir yazıyla karşınızdayız.

Son günlerde pırlanta, yakut, elmas ve zümrüt gibi değerli taşların KDV oranının yüzde 18’den, sıfıra indirilmesi ve bunlara uygulanan ÖTV yine tartışılmaya başlandı.

Okurlarımız konunun uzmanı olmadığı için, olayı bilmeyenleri de gözönüne alarak, değerli taşlardaki vergiyi kısaca açıklayalım.

KDV SIFIRLAMASI

Ülkemizde, KDV’deki temel oran yüzde 18. Bazı mal ve hizmetlerde oran düşük ama genelde çok şey yüzde 18 KDV’ye tabi...

1 Ağustos 2004 tarihi itibariyle, KDV yasası değiştirildi ve beklenmedik birşey oldu.

Elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, virconia gibi değerli taşların KDV’si yüzde 18’den sıfıra indirildi.
Daha açık bir ifade ile KDV’den müstesna tutuldu (Bkz. KDV Yasası Md.17/g).

O gün bu gün pırlanta, yakut, zümrüt, elmas ve inci gibi değerli taşlar, KDV’ye tabi tutulmuyor. Olay bu...

Buna tepki gösterenler de; "Vatandaşın zorunlu ihtiyaçları KDV’ye tabi iken, niçin pırlanta, elmas, yakut ve zümrütün KDV’si sıfırlandı. Bu çok mu önemliydi?" diye soruyorlar.

Belli ki bu tartışmalar daha uzun süre devam edecek...

ÖTV TARTIŞMASI

Pırlanta, yakut, zümrüt ve inci ile ilgili bir de ÖTV olayı var.

Son zamanlarda, ortaya çıkan tartışmalardan biri de pırlanta, yakut, zümrüt ve inci gibi değerli taşların ÖTV’si ile ilgili...

26 Nisan 2005 tarihinden itibaren; traş köpüğü, parfüm, deodorant, saç losyonu, kürk, cep telefonu, güneş kremi ile birlikte pırlanta, inci ve yakut gibi değerli taşların da yüzde 6,7 olan ÖTV oranı, yüzde 20’ye yükseltildi. Yani traş köpüğü ile pırlanta, aynı tarifeye tabi tutuldu!..

Yetkililerin açıklamalarına göre; 1994’te 44 milyon dolar olan altından mamul kuyumcu eşyası ihracatı 2005 yılında 1.1 milyar dolara ulaşmış ve Türkiye dünyanın en büyük ikinci altın takı ihracatçısı olmuş. Bu son derece olumlu bir gelişme.

Şimdi değerli taşlardaki ÖTV’nin kaldırılması isteniyor ve verginin kaldırılması durumunda ihracatta da aynı performansın gösterilebileceği belirtiliyor. Özetle, değerli taşlarda KDV’nin sıfırlandığı gibi ÖTV’nin de sıfırlanması isteniyor.

İHRACATTA ÖTV ZATEN YOK

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun "İhracat İstisnası"
başlıklı 5/2. maddesine göre; ihraç edilen malların alış faturalarında gösterilen ve beyan edilen ÖTV’si, ihracatçıya iade ediliyor.

Daha açık bir anlatımla;

1- Pırlanta, elmas, yakut, inci ve elmas ithali ve satışı KDV’ye tabi değil.

2- Pırlanta, elmas, yakut, inci ve elması, kuyumcular vatandaştan "gider pusulası" düzenleyip alırken ÖTV’de KDV’de ödemiyorlar.

3- İthal edilen değerli taşlar için ÖTV ödeniyor. Ancak bunlar ihraç edildiğinde, ödenen ÖTV’nin tamamı ihracatçıya iade ediliyor.

Bu nedenle, ihracatın artması ile ÖTV’nin doğrudan bir ilgisi gözükmüyor.

Özetle, değerli taşların ithalinde ve satışında (işçilik hariç) KDV yok. Değerli taşların ihracında da alışta ödenen ÖTV’ler iade ediliyor. Sonuçta KDV’de yok ÖTV’de... Böyle olunca, ÖTV’nin ihracatı baltaladığı da doğru değil.

Burada, "Tamam pırlanta ve elmasta hiç KDV yok. İhracatta da ÖTV’yi alıyoruz. O da yok ama iç piyasada pırlanta, yakut, elmas sattığımızda, KDV olmadığı gibi ÖTV’de olmasın" deniliyorsa bu yerinde bir talep değil!.. Traş köpüğü, parfüm, saç losyonu ve güneş kremine uygulanan ÖTV oranının, pırlantaya da uygulanması son derece makul.
Yazarın Tüm Yazıları