Pırlanta alırken dört C’ye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Pırlanta alırken dört C’ye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 00:00

Annenize pırlanta almak sanıldığından daha zor bir iş. Aynı zamanda sonsuzluğa yatırım yapmak anlamına gelen pırlanta almanın da püf noktaları var.

MÜCEVHER firmalarının son yıllarda taksit seçenekleri sunmasıyla birlikte yazılı-görsel basında daha fazla yer almalarından sonra pırlanta satışlarında da hızlı bir artış oldu.

Annenize ya da eşinize bu özel gün için bir pırlanta alacaksınız, mutlaka bunun için zaman ayırmalısınız. Annenizin ya da eşinizin tarzına en uygun pırlantayı bulmak için farklı tasarımlara mutlaka göz atmalısınız. Bunun için 4C hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yani, berraklık (clarity), kesim (cut), karat (carat), renk (colour). İşte 4C hakkında bilmeniz gerekenler.

Berraklık

Bir pırlantanın berraklığı "doğanın parmak izleri" olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirlenir. Hemen hemen tüm pırlantalarda, taşı oluşturan karbon kristalinin küçük izlerine rastlanır. Ancak bu lekelerin çoğu mikroskobik olduğundan çıplak gözle görülmez. Lekeler ançak çok kuvvetli mercek altında seçilebilir. Bir pırlantanın lekeleri ne denli az ise, taş da o kadar nadir bulunur.

Kesim

Kesim belki de 4C özelliklerinden en önemlisidir. Pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesimin mükemmeliyeti ile ortaya çıkar. Diğer özellikler taşın doğadan gelen özellikleriyken kesim, insan eliyle yaratılan tek niteliktir. Faset( ışığı yansıtan açılı yüzey) orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim pırlantanın ateşini ve parlaklığını ortaya çıkarır. Pırlanta kesimiyle, pırlanta şeklini karıştırmamak gerekir. Şekil, kişinin zevkine bağlıdır, yuvarlak, kalp, damla, markiz, oval veya dikdörtgen. Her zevke uygun bir şekil mutlaka vardır.

Karat

Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat 100 eşit puana bölünür. Yarım karat 50 puandır ve 50 kt. Şeklinde yazılır. Tıpatıp aynı karat ağırlığındaki iki taşın fiyatı kesim renk ve berraklık özelliklerinin farklı bileşimi nedeniyle farklı olmayabilir. Kuyumcunuzdan farklı k esim , renk , berraklık ve karat ağırlığında pırlantalar göstererek açıklamasını istemelisiniz.

Renk

Pırlantaların çoğu beyaz görünmekle beraber hepsinde eser miktarda renk vardır. Pırlantalar renksize ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılır. En nadir bulunan ve en beyaz ve çok hafif renkli beyaz olarak adlandırılan H-L renkleri arasındadır. M rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır. Öte yandan çok nadir bulunan belirgin renkli "fantezi" adlı pırlantalar da vardır. Bunlar pembe, mavi, sarı ve başka renklerde olabilir.

Son umudumuz Anneler Günü

BAŞKENTLİ çiçek iflasın eşiğinde olduğunu söyleyen ve son umutlarının Anneler günü kaldığını belirten Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, "Sevgililer Günü de beklentimizin çok altında geçti. Son umudumuz Anneler Günü kaldı. Umarım Ankaralılar annelerin bu en özel gününü en özel hediye olan çiçekle kutlarlar" dedi.

Anneler Günü için özel bir çiçek olmadığını söyleyen ve en pahalı çiçekten en ucuz küçük bir demete kadar tüm çiçeklerin anneleri sevindireceğini belirten Çimen, "Ankaralılar anneye alınabilecek en güzel hediyenin çiçek olduğunu unutmasınlar. Mevsim itibariyle çiçek çeşitliliği var. Bizim en büyük sıkıntımız iş olmaması" dedi. Çimen sıkıntıları şöyle sıraladı:

"Hastanelere hala çiçek götürülemiyor. Bu, sektörün yüzde 20’sini öldürüyor. Çiçek hastaya götürülmese de hastanenin bir odasında bekletilir, hastaya kartı gider. Unutulmamalı hiç bir hediye çiçeğin yarattığı etkiyi yaratmaz.

Vefat eden insanlarımızı teneke çelenklerle uğurluyoruz. Bu ayıbın sebebi de yine aynı. ’Çiçek fuzuli masraftır’ zihniyetine sahip insanlar. Ama şunu unutuyorlar ki çiçek bir milletin kültür seviyesini gösterir.

Üreticisiyle, kooperatifçisiyle, satıcısıyla bu sektörden 300 bin kişi ekmek yiyor. Bundan 10-15 sene önce Hollanda’ya lale soğanını biz satardık. Şimdi adamlar bize çok büyük ücretlere satıyor. Her sevgililer gününde 50 tır gülü yurt dışından getiriyoruz. Bunun sebebi de Türk üreticinin desteklenmemesi. Tüm bu sıkıntıların eşiğinde Anneler Günü’nü umutla bekliyoruz. En azından iyi bir Anneler Günü geçirir çiçek satabilirsek çiçekçi esnafı için bir umut olur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!