Pirinç

Geçtiğimiz günlerde Avrupa ve Ortadoğu’da yaygın olarak tüketilen buğdaydan söz etmiştik.

Haberin Devamı

Bu bölgelerin “fakir doyuran” tahılı buğday, söz konusu Uzakdoğu ve Asya olunca yerini pirince bırakıyor.
Asya’nın başlıca tahılı olan pirincin tarihi buğday kadar eski olmasa da Çin’de M.Ö. 3500’lere dayandığını görüyoruz.
Başlangıçta buğday gibi kuru toprağa ekilen pirinç, Çin’de sulak çeltik tarlalarına ekilmeye başlanmış ve böylece pirincin verimi inanılmaz boyutlarda artmış.
Günümüzdeyse hemen her yerde pirinç yetiştiriliyor. Ancak hemen hemen tamamı iç tüketim için kullanılmasına karşın dünya pirinç üretiminin yüzde 95’ini hâlâ Asya karşılıyor.
Bence Türk insanı pirince gereken önemi ve lezzeti vermiş. Domatesli pilavından şehriyelisine, patlıcanlı pilavından midye dolmasına pirinci pek çok şekilde kullanmış ve her birine de damak zevkine uygun katkılar sağlamış...

Haberin Devamı

Tahinli kıvırcık salata-teretür

Kıvırcık marul yaprakları yıkanıp süzülür. İncecik doğranarak derin bir kaba aktarılır. Maydanoz da ayıklanıp yıkandıktan sonra incecik doğranarak marulun olduğu kaba eklenir. Üzerlerine tuz serpilen sebzeler ovalanarak yumuşatılır.
Diğer taraftan sos için; tahin orta boy bir kaseye aktarılıp üzerine limon suyu eklenir. Bir taraftan çatalla çırpılırken bir taraftan da üzerine dövülmüş sarmısak ilave edilir. Süzme yoğurt ve ılık su da katılıp sos karıştırılmaya devam edilir.
Tuz, kırmızı pul biber, sumak serpilip tekrar karıştırıldıktan sonra hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirilip karıştırılır. Salata, bir kenarda sosunu çekmesi için 5-7 dakika bekletildikten sonra üzerine sıvıyağ gezdirilir. Zeytin ve ince turp dilimleriyle süslenerek servise sunulur.

Malzeme listesi

- 1 adet orta boy kıvırcık marul
- 1 demet maydanoz
- 2 çay kaşığı tuz
Sos İçin;
- Yarım su bardağı tahin
- 2 adet limonun suyu
- 4 diş sarmısak
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- Yarım su bardağı ılık su
- 2 çay kaşığı sumak
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları