Piraziz'den çıkıp dünyaya eğitim sunan adam: Enver Yücel!

Birleşmiş Milletler Global Eğitime Katkı Ödülü Türkiye'ye!

Haberin Devamı

Ödülü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon veriyor. Törene katılanlar arasında Bill Clinton, Angelina Jolie ve Leonardo DiCaprio var. Ve ödülü alacak kişi bizden biri. Piraziz’den çıkıp dünyaya eğitim sunan adam: Enver Yücel!


İlk defa verilen Global Eğitime Katkı Ödülü’nün, Sayın Enver Yücel’e verileceğini duyunca doğrusu hiç şaşırmadım. Enver Yücel’i tanıyorsanız siz de şaşırmamışsınızdır.Eğer tanımıyorsanız anlatayım.


Bir öğrenci düşünün, kurs aldığı dershaneyi kapanmaktan kurtarıp satın alıyor. 40 yılını çoktan dolduran Uğur Dershanesi’nin şimdi yurt çapında 200’e yakın şubesi, on binlerce öğrencisi var. Vizyon!


Bir dershaneci düşünün, bugün yurt çapında 100’ü aşkın kampüste on binlerce çocuğa dünyanın her yeriyle yarışabilecek olanaklar sunan onlarca okul açıyor: Bahçeşehir Kolejleri anaokulundan liseye, İskenderun’dan Van’a, Denizli’den Ordu’ya dünyada standardında 21. yüzyıl becerileri öğreten bir kurum. Vizyon!

Haberin Devamı


Bir kolej sahibi düşünün, bütün olmaz diyenleri hiçe sayıp arkasını bir holdinge dayamadan bağımsız bir üniversite kuruyor. Şimdi o üniversitenin binlerce mezunu, on bini aşkın öğrencisi var. Vizyon!


Bir mütevelli heyeti başkanı düşünün, sadece kelli felli adamların rektör olduğu bir dönemde kurucu rektör olarak 40 yaşında genç bir akademisyeni, sonra da Türkiye’de maalesef hala nadir olan bir şeyi yapıp bir kadını rektör olarak atıyor. Vizyon!


Bir işadamı düşünün, hep onlar mı gelip bize eğitim satacak, diyor ve bundan 15 yıl önce Washington DC’ye test hazırlık merkezi açıyor.

Ve global eğitime katkı yapan bir vizyoner düşünün, neden bizim üç kıtada aynı hizmeti sunan bir üniversitemiz olmasın diye yola çıkıp biri ABD yasalarına göre Washington DC’de, diğeri Almanya yasalarına göre Berlin’de ve üçüncüsü de Gürcistan yasalarına göre Batum'da üç ayrı üniversite açsın. İstanbul’daki amiral gemisiyle birlikte 4 bağımsız üniversite. Vizyon!


Ve beni bu hikayenin küçük bir parçası yapan bir ayrıntı. Bir Türk eğitimci düşünün dil bariyerine rağmen New York Üniversitesi tarafından Danışma Kurulu’na davet edilsin ve o kurulda görev alan tek yabancı olarak global açılımılara yön versin.

Haberin Devamı


Bu listeyi uzatmak mümkün ama hikaye yalın. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ödülü bir global eğitim liderine veriyor. Çünkü, liderlik vizyon gerektirir. Henüz olmayan bir tahayyülü ifade edip, hayata geçirendir lider.

Birleşmiş Milletler Global Eğitime Katkı Ödülü Türkiye’ye hayırlı olsun!

Yazarın Tüm Yazıları