Pilot hakem misali

TENİS Federasyonu seçimleri yapıldı. Azmi KUMOVA başkanlığındaki yönetim, 4 yıllık bir süre için tekrar seçildi. Tenisimiz artık özerk olduğu için KUMOVA ve ekibinin çalışmaları bence çok önemli.

Çünkü, bu dönemde tenis sporunu çağdaş ve uluslararası standartlarda bir temele oturtmaları gerekecek. Bu süreçte kendilerine başarılar diliyorum.

Okulların sömestr tatilinde, federasyon tarafından organize edilen yaş gruplarına ait kapalı kort müsabakaları oynandı. Bu puanlı turnuvalar, 6-7 yıllık uzun kış sezonunda, gençlerin performanslarını ortaya koymaları açısından ulusal platformda tek imkan.

12-14-16-18 yaş gruplarına ait genç tenisçilerimiz bu turnuvalara büyük bir özveri ile hazırlanıyorlar. Profesyoneller gibi çalışıyorlar. Eğlencelerden ve sosyal etkinliklerden fedakarlık ediyorlar. Yorucu antrenmanlardan sonra gece geç vakitlere kadar ders çalışıyorlar.

Turnuvaların önemi

Aileleri de maddi ve manevi çok şeye katlanıyorlar. Kulüpleri ise zaman zaman üyelerle ters düşerek, bu genç tenisçilere saat ücretleri hayli pahalı ve sayıları yetersiz olan kapalı kortlarda antrenman koşulları sağlıyorlar. Kısacası herkes bu turnuvalara büyük bir ciddiyetle hazırlanıyor.

Ankara Tenis Kulübü, ENKA Spor Kulübü, Yeşilyurt Spor Kulübü, Pamuk Spor, Adana Tenis Kulübü, Taç Spor, kulüpleri bu müsabakalar için kapalı kortlarını tahsis ediyorlar. Buraya kadar her şey iyi, güzel. Maçlar başlıyor. Ancak, ortada hakem yok. Çocuklar yer yer yüksek tempoda oynanan puanlarla in/out kararlarını kendileri veriyorlar. Bu durumda pek çoğu ister istemez kendi lehlerine yanlış kararlar veriyor. Bu da gereksiz tartışmalara yol açtığı gibi, oyun kalitesini de düşürüyor. Bakın bu çocuklar için, hele 16-18 yaş grupları için tenis maçı artık basit bir eğlence değil. Bu gençler öyle veya böyle tenisten üniversite bursu, milli takıma girme, kulüp takımlarında oynamak gibi gelecek bekliyorlar.

Diyeceksiniz ki; biz federasyon olarak gözlemci hakemler (Bunlar bir maçta sürekli durmayan gezici hakemler) tayin ettik. Zaten Avrupa Tenis Birliği ve Uluslararası Tenis Federasyonu da aynı uygulamayı yapmakta.

Hakemlere müjde

Ha diyeceksiniz ki; biz federasyon olarak gözlemci hakemler -bunlar bir maçta sürekli durmayan gezici hakemler- tayin ettik. Zaten Avrupa Tenis Birliği ve Uluslararası Tenis Federasyonu da aynı uygulamayı yapmakta. Bence bu emsali bizde uygulamak yanlış. Nedenine gelince... Ülkemizde son yıllarda tenis hakemliği konusunda sevindirici birçok ulusal ve uluslararası seminerler yapılmakta. Bu seminerler sonucunda mevcut hakemlerimiz bir üst rütbeye terfi etmekte, ayrıca sertifikalı yeni hakemler de ortaya çıkmakta. Bakın bugün Türkiye'de 150'ye yakın bölge hakemi var. (Kaynak: 2004 Tenis Federasyonu kitapçığı) Bunların sadece 21’i İstanbul bölgesinde. Bu hakemler turnuva boyunca neredeydiler?

Turnuva tarihleri önceden belli olduğu halde, bu hakemlerin görev almaları neden sağlanmadı? Aklıma rahmetli Behbut CEVANŞİR ağabeyimin bir sözü geliyor. Diyordu ki: "Bir pilotun tecrübesini yaptığı toplam uçuş saatiyle değerlendirirsin." Buna göre, bir hakemin de tecrübesi, yöneteceği maç sayısına göre belirlenir. Bundan böyle gençler turnuvaları dahil, hakem konusunda ciddi organizasyon yapmamız tenisimizin yararına olacaktır.

Büyükler kapalı kort şampiyonası önümüzdeki hafta TED kortlarında oynanacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları