Pilav memleketi Türkiye

Pilavlar konusunda dünya mutfakları arasında Türk mutfağıyla yarışabilecek tek mutfak İran mutfağıdır. Pirinç biz Türklerin Orta Asya’dan beri yemeklerimizde kullandığımız bir besin maddesidir.

Halen pirinci en iyi pişiren millet Türklerdir. Bunun temel nedeni ise göçebe bir toplum oluşumuzdur. Bizler, göç ederken geçip gördüğümüz yerlerin, ve oralarda yaşayan toplumların yeme içme kültürlerinden etkilenmişiz ve kendi mutfak kültürümüzle bu toplumların yemek kültürünü harmanlamayı başarmışız. Bu etkileşim sırasında da pilavlarımız çeşitlenmiş ve birçok yeni pilav öğrenmişiz.

Şimdi Orta Asya’dan yapılan göçün çok uzağındayız. Bambaşka bir çağda, bambaşka şartlarda yaşıyoruz. Pilavlarımız ise hala dünya mutfakları arasındaki saygın yerini koruyor.

Mısır yarmalı almus çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı mısır yarması

1,5 su bardağı kurutulmuş yeşil fasulye

1 yemek kaşığı tereyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 tatlı kaşığı domates salçası

varsa, 2 adet orta boy domates

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz

Mısır yarmasını bir gece önceden bol ılık suda ıslanmaya bırakın. Ertesi sabah yıkayıp süzdüğünüz mısır yarmasını 10 su bardağı suyla haşlayın. Mısır yarmasının haşlanması çok uzun sürdüğünden, bu iş için ya düdüklü tencereyi tercih edin ya da normal tencerede tuzsuz bol suyla haşlayın. Diğer taraftan, kurutulmuş yeşil fasulyenin üzerine 3 su bardağı sıcak su koyarak 15-20 dakika bekletip süzün. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip yemeklik doğradığınız soğanları ekleyerek birkaç dakika kavurun. Üzerine, salçayı ve tavla zarı doğradığınız domatesleri ilave edip bir iki kere daha çevirin. Haşlanıp yumuşamış yeşil fasulyeyi de hemen katın. 5 su bardağı sıcak su ekleyip pişmeye bırakın. Kırmızı biberi ve tuzu da ilave edip ıspanak yemeğinden biraz katıca olan yemeği pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Kabaklı tepsi mücevheri

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25-30 dakika

Malzeme listesi

250 gr orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

3 adet yeşil sivri biber

3 adet orta boy kabak

1 demet dereotu

2 yemek kaşığı un

2 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Bir tencerede kızdırdığınız zeytinyağında, kıyma, kuru nane, ince ince doğradığınız kuru soğanlar ve ince halkalar şeklinde doğradığınız sivri biberi 5-6 dakika kavurup soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kabakların dış kısımlarını kazıyıp rendeleyin. Üzerine, ince kıyılmış dereotu, un, yumurta, zeytinyağı, tuz ve karabiberi katarak karıştırın. 1 su bardağı sütü de ekleyip çatalla iyice harmanlayın. Şimdi de soğanlı kıymayı kabaklı karışımın üzerine aktarın ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Bu karışımı, cam veya porselen bir fırın kabına yerleştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları