Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Pierre Loti'ye Mektuplar...

    Hürriyet Haber
    19.11.2001 - 14:19 | Son Güncelleme: 19.11.2001 - 14:19

    Pierre Loti Dostları Derneği'nin Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla bastırdığı Orhan Koloğlu'nun imzasını taşıyan ''Büyük Dost Pierre Loti'ye Mektuplar'' adlı kitap, Kültür Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

    Kültür Bakanı İstemihan Talay, Pierre Loti Dostları Derneği Başkanı Prof. Sevim Sönmez ile dernek üyelerini kabul ederek, bir süre görüştü.

    Dernek Başkanı Prof. Sönmez, görüşmede yaptığı konuşmada, ünlü Fransız yazar Pierre Loti'nin 1876-1913 yılları arasında 4 kez ziyaret ettiği Türkiye'de uzun süreler kaldığını, bu gezilerini içeren 4 kitap yayınladığını söyledi. Loti'nin bu seyahatleri sırasında Türkiye'yi ve Türk insanını çok iyi incelediğini anlatan Prof. Sönmez, Pierre Loti'nin başta kendi ülkesi olmak üzere bütün Avrupa kamuoyunda Türkiye'nin savunuculuğunu yaptığını söyledi

     Kültür Bakanlığı'nın Pierre Loti'nin Fransa'daki bir müzayedede 525 mektubunu satın aldığını hatırlatan Prof. Sönmez, bu mektuplardan 54'ünü Loti'yi genç kuşaklara tanıtmak amacıyla Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla ''Türkiye İçin Mektuplar'' adıyla yayınladıklarını söyledi.  

    Orhan Koloğlu'nun çalışmaları sonucu Pierre Loti'ye gönderilen mektupları da yine Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla ''Byük Dost Pierre Loti'ye Mektuplar'' adıyla yayınladıklarını anlatan Prof. Sönmez, ayrıca ''Pierre Loti'den Mektuplar'' adlı üçüncü kitabın hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi. 

    Prof. Sevim Sönmez, bu konudaki desteklerinden dolayı Kültür Bakanı Talay'a teşekkür ederek, bir plaket sundu.  
        
    TÜRKİYE'NİN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ  

       
    Kültür Bakanı Talay da, derneğin Loti'nin kitaplarını bastırarak dünya kamuoyuna sunmasının, Türkiye'nin tanıtımı açısından örnek bir olay olduğunu söyledi.  

    Devletlerarası ilişkilerin her zaman sınırları bulunduğunu, bir ülkenin tanıtımını asıl o ülkenin halkı ve sivil toplum örgütlerinin yaptığını ifade eden Talay, ''Bunu yaparken diğer ülkelerle ortak ve hassas noktaları bularak, bu ilişkileri kurup köklü bağları yaratmaları önem taşımaktadır'' dedi.  

    Pierre Loti'nin Türkler için çok büyük önemi bulunduğuna işaret eden Talay, ülkesinde çok tanınmış bir yazar olan Loti'nin, Türkiye'yitanıdıktan sonra Türkleri, ''cesareti, insani değerleri ve dostlukları'' gibi gerçek nitelikleriyle Fransız halkına ve dünyaya tanıttığını, ayrıca batının, Türkler üzerinde Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yarattığı baskı ve zulmü en gerçekçi boyutlarda dünyaya anlattığını söyledi.  

     Türkiye olarak Fransa'yla Pierre Loti gibi nitelikli ve üstün bir yazar bağlamında köklü ilişkileri kurabilmenin yolunun, bu tür faaliyetlerden geçtiğine işaret eden Talay, ''Bu derneğin şu anda yaptığı çalışma, bizi Fransa'yla güçlü bir şekilde bağlayan , Türkiye'yi örnek şekilde tanıtan bir nitelik taşımaktadır'' dedi.  

    Talay, asıl kendisinin dernek yöneticilerine bir plaket vermesi gerektiğini ifade ederek, ''Çünkü gerçek anlamda Türkiye'yi Fransa'da tanıtma görevini, sizler en güzel şekilde yerine getiriyorsunuz'' dedi.  
        
    FRANSA'DA SEMPATİ YARATTI 
        
    Derneğin Pierre Loti'yle ilgili çalışmalarının Fransa'da çok büyükbir sempati yarattığını, bunun da o ülkelerde Türklere karşı sempati duyulması sonucunu doğuracağını kaydeden Talay, ''O yüzden bu çalışmayı çok çağdaş, çok gerçekçi ve olması gereken bir tanıtım yöntemi olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.  

    Türklerin çok önemli değerleri bulunduğunu vurgulayan Talay, ''Tabii yabancı ülkelerde bize olumsuz bakan insanlar olduğu gibi bizitanıdıktan sonra bizim gerçek değerlerimizi tespit ettikten sonra bizebüyük sevgi duyan geniş topluluklar, önemli insanlar var. Onlarla da bu bağların kurulması, ülkemizin tanıtımına, gerçek anlamda bizim dünyadaki imajımızın ortaya çıkmasına büyük katkı sağlayacaktır'' dedi.  

    TÜRK YEMEKLERİ ANSİKLOPEDİYE GİRİYOR 
        
    İki gün önce Almanya'nın Bonn kentinde 2 bin 500 Alman sanatsever ve basın mensubunun katıldığı büyük bir törenle Truva sergisini açtıklarını anlatan Talay, ertesi gün de Paris'te Türk yemeklerinin tanıtıldığı başka bir toplantıya katıldığını söyledi.  

    Talay, bir Fransız yayınevinin 4 dilde yayınlayacağı yemek ansiklopedisinde 240 sayfalık bir bölümü Türk mutfağına ayırdığını belirterek, Türkiye'den gönderilen 15 şefin Türk mutfağının önde gelenörneklerini bu çalışma için Paris Büyükelçiliği'nde düzenlenen yemektesunduğunu söyledi. Bunun da Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli bir adım olduğuna işaret eden Talay, şöyle devam etti: 

    ''Biz her zaman 'dolma Türk yemeği ama falanca ülke bunu üstleniyor, hünkar beğendi bizim yemeğimiz ama falanca ülke buna sahipçıkıyor' gibi kendi kendimize sitem ettiğimiz durumları yaşıyoruz.  

     Ama doğru olan, bunların bize ait olduğunu, yabancı ülkelerin kayıtlarında tescil ettirmek. Türkiye'nin 10 yöresinden götürdüğümüz yemekler, bir dünya ansiklopedisine Türk yemekleri olarak artık giriyor. Tanıtımın en güzel yöntemi, o ülkelerin dünyasında güçlü bağlar kurarak, orada kabul görerek bunu yapmaktan geçiyor.'' 
        

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı