Pierre Loti’nin izinde İstanbul’u resmedecekler

Güncelleme Tarihi:

Pierre Loti’nin izinde İstanbul’u resmedecekler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2010 00:00

Haberin Devamı

Pierre Loti’nin Fransa’da mezarının bulunduğu Oleron Adası ve aynı bölgedeki Rochefort ve La Rochelle kentlerinden 6 ressam İstanbul’a gelerek “Loti’nin oturduğu kahveden, Loti’nin bakışıyla” İstanbul’u resmedecek.

Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS
FRANSIZ ressamlar, Osmanlı kültürü hayranı Fransız yazar Pierre Loti’nin bundan 100 yıl önce dolaştığı ve Aziyade adlı İstanbullu bir genç kıza olan aşkını yazdığı Eyüp’teki ünlü kahvede Pierre Loti’nin izlerini sürecek.
Eyüp Belediyesi ve Rochefort kardeş kent projesi çerçevesinde İstanbul’a gelecek ressamlar Dominique Barreau, Daniel Bergagna, Vincent Ruffin, Annabelle Joussaume, Luc Gaite ve Patrick Sanitas, 15-23 Ekim tarihleri arasında 6 ayrı tablo yapacaklar. Ardından son günde de dev bir İstanbul tablosuna ortak imza atacaklar. “Sonsuz dostluğun tabloları” adı verilecek 7 tablo Eyüp Belediyesi’ne hediye edilecek.
Türk ressamlar da
Fransa’ya gidecek
Daha sonra 6 Türk ressamı Pierre Loti’nin müzeye dönüşen evinin bulunduğu Oleron Adası’na gelerek adanın ve Loti’nin evinin tablosunu yapacak. Her iki grubun yaptığı tablolar Fransa ve Türkiye arasında pek çok ilde sergilenecek. Projeye Pierre Loti Dostluk Derneği’nin yanı sıra, Eyüp ve Rochefort Belediyeleri de destek veriyor.
Ressamlara sanat koordinatörü olarak eşlik edecek Lionel Serik, “Bu etkinlik iki ülkenin, iki halkın birbirlerine yakınlaşmasına katkı sağlayacak. Fransız ressamlar Loti’nin Aziyade kitabını yazarken bulunduğu yerden İstanbul’a bakacak. Loti’nin genç İstanbullu Aziyade’ye aşkını yazdığı yerden yeniden Fransa ve Türkiye arasında köprü kuracak” dedi.

Haberin Devamı

Hobbit’in bütçesi yarım milyar dolar

DIŞ HABERLER
DÜNYANIN en pahalı sinema filmi, henüz çekimlerine başlanmayan Hobbit olabilir. İngiliz yazar JRR Tolkien’ın, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ön kitabı olarak bilinen Hobbit’in sinema uyarlamasının, yarım milyar dolara mal olması bekleniyor. Bu inanılmaz rakam, Hobbit’i aynı zamanda, sinema tarihinin en pahalı prodüksiyonu yapacak. Bu unvan, şimdilik, 200 milyon dolarlık bütçesiyle, Karayip Korsanları filminin elinde. Filmi Yüzüklerin Efendisi’ni çeken Peter Jackson’ın yönetmesi bekleniyor.

En etkili kadın

Haberin Devamı

SİNEMAYA da uyarlanan ve hasılat rekorları kıran ünlü roman dizisi Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling, İngiltere’nin en etkili kadını seçildi. 20 magazin dergisi yayımlayan National Magazine Company adlı şirket, kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla editörlerine en etkili kadın listesi çıkardı. Listede Harry Potter’la servet edinen yazar, ilk sırada yer aldı. Yazarı, ünlü futbolcu David Beckham’ın eşi Victoria Beckham izledi. 84 yaşındaki İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in üçüncü sırada yer aldı.

Doğan Hızlan’la edebiyat buluşması

HER ay edebiyat dünyasından farklı konuklarla farklı konuların tartışılacağı Doğan Hızlan’la Edebiyat Buluşmaları’nın ilki bu akşam saat 20.00’de Salon’da gerçekleştirilecek. Doğan Hızlan’ın bu ayki buluşmasının konukları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Abdullah Uçman ve Handan İnci olacak.
Tanpınar
konuşulacak
Doğan Hızlan, Abdullah Uçman ve Handan İnci’yle beraber, 30 Ekim 2 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali öncesinde, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı, yapıtlarını ve Uluslararası İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’ni konuşacak.
Doğan Hızlan’la Edebiyat Buluşmaları serisine katılım ücretsiz gerçekleştirilecek. Etkinliğine katılmak isteyenlerin pazarlama@iksv.org adresine rezervasyon e-mail’i göndermeleri yeterli.

Haberin Devamı

Kanapenin arkasından Michelangelo çıktı

ABD’NİN New York şehrinde yaşayan bir aile Rönesans döneminin ünlü ressamı Michelangelo’ya ait bir tablo bulduklarını öne sürdü. Buffalo’da yaşayan Martin Kober isimli 53 yaşındaki adam, 27 yıldır evindeki kanepenin arkasında saklı duran bir tablo bulduğunu söyledi. İtalyan sanat uzmanı, tarihçi Antonio Forcellino, ‘The Mike’ isimli tamamlanmamış tabloyu gördüğünde büyük şok yaşadığını, tablonun gerçek olduğunu hatta Roma’daki ve Floransa’daki bazı örneklerinden daha güzel olduğunu söyledi. 30 milyon dolar fiyat biçilen tabloyu Michelangelo, 1545 yılında arkadaşı Vittoria Colonna için yapmış.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!