Peynirlerin kralı

Hemen her yemeğin, her malzemenin bir hikâyesi vardır. Ve bir tarihi... Fransızlar’ın ünlü rokfor peynirlerinin de bir hikâyesi var tabii.

Haberin Devamı

Daha doğrusu bir efsanesi.
Efsaneye göre; Fransa’da, ülkenin güneyinde yaşayan bir çoban, sevdiği kızın peşinden giderken öğle yemeği için yanında taşıdığı peyniri hemen orada bulunan bir mağaraya bırakıyor.
Birkaç saat sonra iyice acıkan çoban geri geliyor ve mağaradaki peyniri koyduğu yerden alıyor. Bir de ne görsün; bıraktığı peynir küflenmiş!
Ancak açlığı galip geliyor ve peynirden yemeye karar veriyor. Tadına baktığında peyniri o kadar beğeniyor ki, hepsini bir çırpıda bitiriyor.
İşte Fransız filozof Diderot’un “peynirlerin kralı” olarak nitelediği rokforun hikâyesi böyle.
Peki, nasıl bir peynir rokfor? Hiç tadına bakmamış ya da rastlamamış olanlar için anlatmaya çalışalım.
Dışı kavuniçi olan peynirin içi damarlı ve küflüdür. Kabuğu incedir ve kendine has kokusu ve enteresan tadıyla değişik lezzetlere meraklı olanlar için idealdir.
Anlattığımız efsaneden de anlaşılacağı gibi Fransa’nın güneyindeki Roquefort bölgesinde yapılır. Bölgenin dağlarında bulunan mağaralarda ya da aynı şartların sağlandığı özel mahzenlerde 1,5-2 ay bekletilir.
Değişik şekillerde ve dünyanın farklı bölgelerinde yapılan bu dayanıklı peynir Fransa’da koyun sütünden üretilir ve tüm dünyaya dağıtılır.

Haberin Devamı

LOKUMLU POĞAÇA KURABİYESİ

Derin bir kabın içine oda sıcaklığında yumuşamış yağı ve şekeri koyun. Sirke ve hazır kremayı ilave edin. Bir taraftan elinizle karıştırırken unu azar azar eklemeye başlayın.
Arada sırada un eklemeyi bırakın. Hamuru kontrol edin. Elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz.
Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde açın. Ortasına iki kesme şeker  boyutlarında lokum koyup diğer kenarını üzerine kapatın. D şeklinde poğaça formunu verin.
Hazırladığınız poğaça kurabiyelerini fırın kağıdı serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Fırını 5 dakika önceden ısıtıp, 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlayın ve sıcak fırında üzerleri pembeleşinceye dek, 25 dakika pişirip çıkarın. Üzerlerine pudraşekeri serpin ve ılık olarak servise sunun.
Not: İsterseniz kurabiyelerin üzerine pasta süsleriyle süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 125 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı hazır süt kreması
(Yaklaşık 200ml)
- 1 yemek kaşığı sirke
- Aldığı kadar un
İçi için;
- 100 gr sakızlı lokum
- 4-5 yemek kaşığı pudraşekeri

Yazarın Tüm Yazıları