EDİRNE HABERLERİ

"Peynirdeki katkı 'yakılarak' anlaşılmaz"

AA / Cihan Demirci
29.01.2015 - 11:27Son Güncelleme :

- SETBİR Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özer: - "Önemli olan, üreticisi bilinen, paketli ve etiketli peynir markalarının tüketilmesidir" - "Tüm özellikleri araştırılmadan, sadece yanma kriteri temel alınarak kaşar peynirin katkılı olup olmadığını anlamaya çalışmak son derece hatalıdır"

AA / Cihan Demirci

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, tüketicinin, katkılı peynir tüketmemek için üreticisi bilinen, paketli ve etiketli ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iyi derecede peynir tüketildiğini ve kaşar peynirinin de en çok tüketilen peynir türlerinden olduğunu belirtti.

Birçok sektörde olduğu gibi peynir sektöründe de merdiven altı üretimin sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Özer, kaşar peynirinde de kayıt ve kontrol dışı üretim ve ticaret yapan işletmelerin usulsüzlüklere başvurabildiğini vurguladı.

Kayıt dışı üretimde, peynire bozulmayı engellemek için antimikrobiyel katkıların katılması, soya unu ilavesi, hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanımı, jelatinize edici madde kullanımı gibi mevzuata aykırı uygulamalar yapılabildiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:

"Tüm bu olumsuzlukların temelinde denetim yetersizliği nedeniyle kayıt dışı firmaların rahatça faaliyet göstermeleri ve bu firmalar tarafından düşük fiyatla pazara sunulan gıdaların tüketiciler tarafından kabul görmesi yatmaktadır. Vatandaşın sofrasının baş köşesinde yer alan kaşar peynirini kontrol ederek alması önemli. Önemli olan, üreticisi bilinen, paketli ve etiketli peynir markalarının tüketilmesidir."

- "Yakarak kontrol etmek hatalı"

Özer, kaşar peynirinin ateşe tutularak yakılmasıyla içeriğinde katkı maddesi olup olmadığının anlaşılamayacağını söyledi.

Vatandaşa, tüketeceği peyniri evine getirmeden incelemesini öneren Özer, şunları kaydetti:

"Tüm özellikleri araştırılmadan, sadece yanma kriteri temel alınarak kaşar peynirinin katkılı olup olmadığını anlamaya çalışmak son derece hatalıdır. Yüksek düzeyde yağ içeren tüm organik maddelerin yanma özelliği vardır. Usulüne uygun koşullar altında üretilen ya da usulsüz üretilen tüm kaşar peynirleri organik karakter taşır ve yanma özelliğine sahiptir. Bu nedenle, yanma özelliği, sahtekarlığı ayırt edici bir özellik değildir."

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Edirne haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Edirne ilinden "Peynirdeki katkı 'yakılarak' anlaşılmaz" hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 29 Ocak 2015 tarihinde saat 11 27’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça "Peynirdeki katkı 'yakılarak' anlaşılmaz" haberi güncellenecektir.

EDİRNE NAMAZ VAKİTLERİ

11 Aralık 2017, Pazartesi
  • İmsak
    06:34
  • Guneş
    08:23
  • Öğle
    13:18
  • İkindi
    15:37
  • Akşam
    17:51
  • Yatsı
    19:29
Sayfa Başı