Petrol sızıntısı krizinde bilimsel rüşvet skandalı

Güncelleme Tarihi:

Petrol sızıntısı krizinde bilimsel rüşvet skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2010 15:44

Amerikan Profesörler Birliği’nin başkanı, BP’yi Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntıyla ilgili davada savunmaya yardımcı olması için en başarılı bilim insanlarını ve akademisyenleri 'satın almaya çalışmakla' suçladı.

Haberin Devamı

Başkan Cary Nelson, “Bu dev şirket, bilim insanlarının sessizliğini satın almaya çalışıyor” dedi.

 

Şu ana kadar 300’den fazla hukuki davayla karşı karşıya kalan BP, tek yaptığının eldeki gizli verileri korumak olduğunu ifade etti.

 

Petrol devi, bu kadar çok federal davayla karşı karşıya olduğu için böyle bir gizliliğin normal olduğunu savunurken, bilimsel verilerin tartışılmasına engel olmak gibi bir niyeti olmadığının altını çizdi.

 

AÇIKLAMA YAPMALARI YASAK

BP, daha önce yaptığı açıklamada “Meksika Körfezi’ndeki kaynaklarla ilgili uzmanlık sahibi” birçok bilim insanını işe aldığını duyurmuştu.

 

Haberin Devamı

BBC’nin BP’nin bilim insanlarıyla imzaladığı anlaşmalardan birini ele geçirdiğini bildirdi. BBC’nin elindeki belgeye göre bilim insanları BP için yaptıkları araştırmaların sonuçlarını yayımlamaları ya da elde ettikleri verilerle ilgili olarak önümüzdeki en az üç yıl ya da en azından ABD hükümetinin BP’nin körfezi temizleme planına tam olarak onay verene kadar açıklama yapmaları yasak.

 

Belgede, bilim insanlarının diğer kurumlar için araştırma yapabilecekleri ancak bunun BP için yaptıkları çalışmalarla çakışmaması gerektiği de belirtiliyor. Anlaşmada ayrıca bilim insanlarının anlaşma yapmadan önce BP avukatlarından fikir almaları şartı konuyor.

 

“FAZLASIYLA RAHATSIZ EDİCİ”

BP’nin teklif götürdüğü bilim insanlarından biri olan University of South Alabama’dan Russ Lea, anlaşmanın bazı maddelerinin “fazlasıyla rahatsız edici olduğunu” söyledi. “Biz temel şartlarımızı belirledik. Yaptığımız araştırmada verilerin kontrolü, şeffaflık ve verileri başka uzmanlarla paylaşma hakkı bizim elimizde olacaktı. Bunları söyleyince gittiler ve bir daha da BP’den haber alamadık” dedi.

 

Haberin Devamı

Amerikan Profesörler Birliği Başkanı Nelson, BP’nin bilimsel araştırma üzerindeki kontrolünün kendilerini kaygılandırdığını ifade etti. Nelson, “Felaketi değerlendirme, kamu politikası belirleme ve ülke olarak bu konuda kararlar alma kapasitemiz bu koşulları değerlendiren araştırmacıların sessizliğinden etkilenebilir” dedi.

 

Nelson durumu, “BP’ye karşı ABD halkı” olarak nitelendirdi. Öte yandan BP yaptığı açıklamada, “kurumun bilimsel verilerle ilgili olarak akademisyenler üzerine kısıtlama koymadığını” belirtmişti.

 

SAATİ 250 DOLAR

Ancak çevre konularında uzman New Orleanslı avukat Joel Waltzer, kontratı inceledikten sonra BP’nin açıklamalarının metinle tutarlı olmadığını ifade etti. Waltzer, “Bütün süreci BP kontrol ediyor. Kamuoyunu verilerden ve hak ettikleri şeffaflıktan mahrum bırakıyorlar” dedi.

 

Haberin Devamı

Ancak BP’yle çalışmaktan memnun olduğunu söyleyen bilim insanları da var. Örneğin Louisiana Eyalet Üniversitesinden Irv Mendelssohn, “Eğer doğal kaynaklarla ilgili bir kuruma danışmanlık yapsam daha farklı bir iş yapıyor olmazdım. Ben nesnel görüşümü sunuyorum” dedi.

 

Bu arada BP’nin teklif götürdüğü bilim insanlarından bazılarına hizmetleri karşılığında saatte 250 dolar teklif edildiği belirtiliyor. Ancak Mendelssohn, normal koşullarda verdiği danışmanlık hizmetinin ücretinin saatini 150 ile 300 dolar arasında belirlediğini, bu rakamda olağanüstü bir şey olmadığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!