Petlerin bakımında sınır yok

Evcil hayvanlar da artık lükste sınır tanımıyor. Moda devleri onlar için özel kıyafetler tasarlıyor, çanta markaları koleksiyonlarına özel modeller ekliyor.

Kozmetik firmaları da kedi ve köpeklerin daha güzel görünmeleri ve kendilerini iyi hissetmeleri için yeni ürünler yaratıyor. Bu markalardan biri olan Pet Esthe de kozmetik konusunda sınır tanımıyor. Tırnak ojelerinden boyalara, çamur banyolarından parfümlere kadar evcil hayvanlarınız için pek çok ürün sunuyor.

Pet Esthe, 1965 yılında kurulan Japon kozmetik firması Merry Do’nun evcil hayvanlar için geliştirdiği bir marka. Yaklaşık iki yıldır SNF firması tarafından Türkiye’de de satılıyor. Firma sahipleri pet sektörünün özellikle Japonya ve ABD’de ciddi boyutlarda ivme kazandığıyla ilgili haberleri gördükçe, ürünleri Türkiye pazarına da getirmeye karar vermişler. Şirketin yetkilisi Semran Akyıldız, İngiltere ve Japonya’da bu ürünlerin kullanıldığı kuaför salonlarını görüp çok etkilendiklerini söylüyor: "Türkiye’de kedi ve köpekler için uygun olmayan şampuanların kullanıldığı söylenmekteydi. Neden can dostlarına değer verenler için kendi ülkemizde kaliteli ürünler bulunmasın diye düşündük."

PEDİKÜRDEN ÇAMUR BANYOSUNA

Markanın ürün yelpazesi her sene kedi ve köpeklerin tüm kozmetik ihtiyaçları düşünülerek hazırlanıyor. Ürünler arasında şampuanlar, kremler, parfümler, pati bakım ürünleri, banyo tuzları, su gerektirmeyen köpük şampuanları, keçe açıcı losyon, çamur banyosu, tırnak cilaları ve boyalar bulunuyor.

En büyük özellikleri tamamen doğal olmaları ve alerjiye yol açmamaları. Bütün ürünlerde insan kozmetiğinde de kullanılan bitki özleri, ölü deniz mineral tuzları, doğal çamur karışımları, Japonların özel kömür bileşenleri gibi içerikler kullanılıyor. Bunların temizlik ve bakım dışında aromaterapi ve thalassoterapi (deniz suyuyla tedavi) etkisi de bulunduğu söyleniyor. Örneğin doğal çamur karışımları deri ve tüyleri canlandırarak bakım yapıyor, hayvanınızı sakinleştiriyor. Japonlara özgü bambu kömürü, kir ve kötü kokuları yok ederek deri ve tüyleri temizliyor, yine yatıştırıcı etki yaratıyor. Bambu, antibakteriyel gücüyle deri ve tüyleri temiz tutuyor. Keratin, protein sağlıyor; kolajen cilde elastikiyet sağlıyor. Yeşil çay ekstrası, tırnakları sararmadan ve deformasyondan koruyor. Ayrıca bütün ürünlerin kedi ve köpeklerin Ph dengelerine uygun olmasına, E vitamini içermesine dikkat ediliyor.

NE KADARA NEREDE SATILIYOR

Ürünlerin fiyat aralıkları şöyle: Şampuanlar 41-55, kremler 43-63, banyo tuzları 12, parfümler 46, tırnak cilaları 25 YTL. Veteriner klinikleri, hayvan hastaneleri ve kuaförleri, Astoria AVM ve City’s Nişantaşı Pets R Us mağazalarında satılıyor. Hakan GENCE

Kobaylar nasıl beslenmeli?

Ülkemizde "kobay" adıyla bilinen Gine domuzu (guinea pig) ABD başta olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak beslenen küçük ev hayvanlarından biri. Hamster ve tavşana çok benziyor ama onlardan tamamen farklı bir hayvan türü. Görüntü olarak kuyruksuz küçük bir tavşanı andırıyor. Renk ve kürk yapısı açısından bir çok ırka ayrılıyor.

Son derece iyi huylu ve keyifli bir ev arkadaşı. Ülkemizde çok yaygın değil ama yine de evinde Gine domuzu besleyen epeyce insan var. Beslenmesi diğer memeli türlerine göre farklı:

C VİTAMİNİNİ DIŞARIDAN ALIR

İlk olarak hatırda tutulması gereken husus, diğer memeli hayvanlardan farklı olarak, insan ve maymun türleri gibi C vitamini almaya ihtiyaç duyması. Diğer memeliler vücutlarında C vitamini sentezleyebilirler. Ancak insan, maymun türleri ve Gine domuzları bunun için gerekli enzimlerden birine sahip olmadıklarından C vitaminini dışarıdan almak zorundalar.

Onlar için tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere dengeli olarak hazırlanmış ticari kuru karma yemlerin ve günlük olarak tükettikleri kuru ot ve samanın yanı sıra, taze ve yeşil yapraklı sebzeler (havuç, havuç yaprakları, kırmızı lahana, kıvırcık, maydanoz, ıspanak, brokoli, bezelye, yeşil ve kırmızı taze biber, kuşkonmaz vs.) ve az miktarda olmak kaydıyla taze meyvelerden (kivi, portakal, mandalina gibi) keyifle yiyebilir ve yararlanabilir.

Taze yeşillik ve meyveler özellikle dışarıdan almaları gereken C vitamini açısından da önemli bir kaynaktır. Her ne kadar hazır yemlerinde C vitamini ilavesi yapılmış olsa bile özellikle kırmızı ve yeşil taze biber, brokoli, ıspanak, maydanoz, taze bezelye, kivi ve turunçgil meyveler düzenli olarak verildiğinde Gine domuzlarında C vitamini eksikliğine bağlı hastalıkların oluşması da engellenmiş olur. Tüm bu dikkatli beslenme uygulamalarına rağmen veteriner hekiminizin önerileri de dikkate alınarak vitamin eksikliği oluşmaması açısından gerekli görülürse günde 40-50 mg kadar C vitamini katkıları damla veya tablet şeklinde besinlerine ilave edilebilir.

C vitamini eksikliği sonucunda görülen belirtiler genellikle hızlı bir şekilde ve birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Bu belirtilerden en yaygın olanlar:

İştah kaybı

Depresyon ve halsizlik

Kilo kaybı

Diş ve kemik gelişimi bozuklukları

Eklemlerde şişme, ağrı ve buna bağlı topallıklar

Burun akıntısı

Tüylerde karışıklık ve solgunluk

Diş etlerinde ve deri altı dokularda kanamalar, olarak sayılabilir.

Vitamin eksikliğinin hızla giderilmesi ve veteriner hekiminiz gerekli görürse klinik ortamda yapılacak ilave tedavilerle C vitamini eksikliğine bağlı hastalıklar kolaylıkla tedavi edilebilir.

Ünlü pet butiği İstanbul’da

Pets R Us, ABD ve Hong Kong’dan sonra İstanbul’da iki mağaza açtı. Dünyaca ünlü markaların pet koleksiyonlarını satan mağazada sadece giyim ürünleri değil, evcil hayvanların ihtiyacı olabilecek her şey var.

Pets R Us, bir süredir Türkçe internet sitesi (www.petsrus.com.tr) üzerinden online satış yapıyordu. İlk mağazasını 18 Ocak’ta İstanbul Nişantaşı’ndaki City’s Alışveriş Merkezi’nde, diğeri 25 Ocak’ta Esentepe’deki Astoria Yaşam ve Alışveriş Merkezi’nde açıldı.

Pets R Us, dünyaca ünlü markaları bulabileceğiniz bir evcil hayvan butiği. Burada bulabileceğiniz markalar arasında Juicy Couture, Hello Kitty, Betty Boop, Little Lily, Puppia ve ABD’den ithal mağazanın kendi markası Pets R Us ürünleri var.

Giysilerin yanı sıra evcil hayvanların her türlü ihtiyaçlarına yönelik ürünler bulmak da mümkün. Tişört, atkı, şapka, yazlık kışlık yağmurluk ve kaban, ayakkabılar, çeşitli yatak, oyuncak, DVD eğitim setleri, kolye, temizlik ve bakım ürünleri, dostunuzun adını taşlarla yazdırabildiğiniz tasmalar, pet taşıma çantaları, pet gardıropları, bornozlar, kemik çeşitleri ve mamalara kadar pek çok pet malzemeleri burada var. Mağazanın sahibi Burcu Tümer Dayıoğlu, "Artık sevimli dostlarımızın da modası var. Markamızın hedefi evcil hayvanların A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve sahiplerini dünyada hızla yayılan lüks pet ürünleri ile tanıştırmak. Erkek ve kız çocukları için alınabilecek her şey, sevimli dostlarımız için tasarlanmış şekliyle butiklerimizde satılıyor" diyor.

Rabia ZAMUR

FİYATLAR

Kedi mama kabı: 10-170 YTL

Kedi arabası: 265-320 YTL

Kedi oyuncak kutuları: 50 YTL

Kedi yatağı, minderi: 50-195 YTL

Kedi saç bandı: 35 YTL

Kedi tırmalama standı: 20-195 YTL

Köpek elbisesi: 50-245 YTL

Köpek bornozu: 80 YTL

Köpek tasma uçları: 5-60 YTL

Köpek pire tarakları: 10-14 YTL
Yazarın Tüm Yazıları