Peşkirden kağıt peçeteye

Sofraların, özellikle de misafir sofralarının en önemli aksesuvarlarından biridir peçete.

Eskiden özel kumaşlardan yapılmış peçeteler koyardık tabakların sağ tarafına. Sonra kağıt peçete furyası çıktı ve pratik olması itibariyle de sofralardaki yerini fazlasıyla buldu. Artık kumaş peçeteleri çok özel davetlerde görebiliyoruz. Oysa Osmanlı saraylarında, konaklarda, köy ve kasabalarda, hatta Yörük çadırlarında kurulan sofralarda mutlaka bulunurmuş peçete. Yani o zamanki adıyla peşkir. Sofraya oturanların dizleri üzerine mutlaka dikdörtgen şeklinde süslü püslü peşkirler verilirmiş. Veriliş amacı şimdikinin aynıymış, yenen yemeğin elbiseleri kirletmemesi ve yemek kırıntılarının etrafa dağılmaması. Ama tek kullanım şekli bu değilmiş tabii peşkirin. Kapaklı bakır sahanlar içinde sofraya getirilen sıcak yemek, nakışlı peşkirlerle tutulurmuş. Böylece, bakırın şıklığına el işlemeli peşkir de eşlik edermiş. Ayrıca, el yıkamak için ortaya konulan leğen ve ibriğin yanında mutlaka peşkir olurmuş ve bu peşkirle eller kurulanırmış. Davetlerin en son aşamasında da peşkirin yeri varmış. Kahve ikramı yapmakla görevli kişi, sol omzuna gösterişli bir peşkir atarmış. Eskiden sofraların önemli bir aksesuvarı olan peşkirin şimdi sadece duvarlarımızı süslüyor olması ne tuhaf değil mi?

Peynirli unsuz kurabiye

6 kişilik


Hazırlama süresi 50 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

3 su bardağı dolusu mısır nişastası

1 çay bardağı ılık su

Yarım paket yaş maya (42 gramlık paketin yarısı)

1 adet yumurtanın sarısı

2 tatlı kaşığı toz muz jölesi

1 çay kaşığı tuz

25 gr. tereyağı ya da bitkisel margarin

3 yemek kaşığı lor peyniri (yağsız ve tuzsuz olmalı)

Üzeri için;

1 adet yumurtanın akı

2 yemek kaşığı iri çekilmiş yulaf unu

Mısır nişastasını derin bir kaba koyun. Yaş mayayı elinizle ufalayıp parçalayarak üzerine serpiştirin. Ilık suyu ve yumurta sarısını da ekledikten sonra tuzu ve toz muz jölesini ilave edin. Lor peynirini de katıp hamuru yoğurmaya başlayın. Son olarak, oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını ya da bitkisel margarini katıp yoğurmaya devam edin. Hamur başlangıçta dağınık olacak, yoğurdukça toplanacaktır. Sonuçta, kulak memesinden daha sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini temiz bir peçeteyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizip yaklaşık 15 dakika da tepside bekletin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta akı sürüp iri çekilmiş yulaf unu serpiştirin. Kurabiyeleri, 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, 20 dakika pişirip çıkarın. Ilık olarak servise sunun.

Sakızlı diyet muhallebi

4 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

4 su bardağı yağsız diyet süt

1 yemek kaşığı mısır nişastası

1 yemek kaşığı yulaf unu

1 yemek kaşığı dolusu toz tatlandırıcı (düşük kalorili diyet şeker)

Nohut büyüklüğünde 2 adet damla sakızı

Yağsız diyet sütü orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine mısır nişastası ve toz halinde ya da iri parçalar halinde öğütülmüş olarak satılan yulaf ununu ilave edin. Düşük kalorili toz tatlandırıcıyı ya da 8-10 adet tablet tatlandırıcıyı da sütün içine ekleyin. Tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak nişastayı iyice ezin. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin. Diğer taraftan, damla sakızını toz haline gelinceye kadar dövüp pişmekte olan muhallebinin içine katın. Karıştırmaya devam ederek, koyulaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp, kaselere boşaltın. Üzerini tarçınla süsleyip buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları