Perküsyoncu Yinon Muallem: 'Yaratılanı, yaratandan ötürü severim sözü beni çok etkiledi'

Güncelleme Tarihi:

Perküsyoncu Yinon Muallem: Yaratılanı, yaratandan ötürü severim sözü beni çok etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 11:10

Perküsyoncu, udi Yinon Muallem altı albümünde de doğduğu Tel Aviv’le yaşadığı İstanbul, babasından öğrendiği makamlarla Türk müziği, klezmerle Osmanlı sarayı arasında köprüler kurdu. Yeni albümü ‘Off Lines’da geçmişini caza bağlıyor, CRR’deki konserindeyse tasavvuf kültürünü Yahudi mistisizmiyle buluşturacak.

Haberin Devamı

Bundan yaklaşık dört yıl önce, bir bahar günü Yinon Muallem’in telefonu çaldı. Arayan, eski bir dostunun caz piyanisti genç öğrencisiydi. Albümlerini dinlediğini, onu görmek için İstanbul’a geldiğini söylüyordu. Galata Kulesi’nin altındaki çay bahçesinde buluştular. Guy Mintus, Türk müziğini, Anadolu’nun ritmik zenginliğini sevdiğini, öğrenmek istediğini anlattı. Her ikisi de Tel Aviv’liydi. Ortak tutkuları onları doğdukları şehirden kuş uçumu 1.200 kilometre uzakta buluşturmuştu. Bu buluşma bir yıl sonra ortak çalışmaya dönüştü, ardından Amerika, Türkiye, Avrupa ve İsrail’deki konserler geldi. Nihayet 2015’te ‘çizgi dışına’ çıkan ikili ‘Off Lines’ albümünü kaydetti.

 

KONSERDEKİ GİBİ ÇALMIŞLAR

Haberin Devamı

Perküsyoncu Yinon Muallem: Yaratılanı, yaratandan ötürü severim sözü beni çok etkiledi



III. Selim’in semaisinden Haydar Tatlıyay’ın longa’sına, Çingene ve Yahudi ezgilerinden TV dizisi ‘Kaygısızlar’ın müziğine, hatta Prince’ın şarkısına uzanan eklektik repertuvardan etkileyici tablolar çıkaran bu albümün bir başka özelliği konuk virtüozlar: E-bow’uyla Erkan Oğur, Roman trompetçi Hasan Gözetlik, İran’dan kamançasıyla Arslan Hazreti, caz vokalisti Elif Çağlar, İsrail’den ney benzeri bansuri’siyle Eyal Sela...

Yaklaşık bir yılda repertuvarlarını konserlerde çalarak pişirmiş ikili. Sonra İstanbul ve Tel Aviv’de stüdyoya girip konserdeki gibi çalmışlar. Guy Mintus, piyanoda Azize Mustafa Zadeh’i anımsatan üslubuyla enerji ve Yeşilçam filmlerindeki nostaljiyi taşıyor. Yinon Muallem ise elinde görmeye alışık olduğumuz bendiri bırakıp bu kez davulun başına oturmuş. Bazı parçalarda ut çalmış.

 

YUNUS EMRE ŞİİRLERİNİ OKUDUM

Perküsyoncu Yinon Muallem: Yaratılanı, yaratandan ötürü severim sözü beni çok etkiledi

‘Off Lines’, Yinon Muallem & Guy Mintus, Ahenk Müzik / D&R fiyatı: 17.50 TL

Haberin Devamı

Albümün tanıtım konserlerine geçen ay İstanbul’dan başlayan ikili daha sonra Varşova, Prag, Berlin ve Krakow’da çaldı. Şu anda İsrail turnesindeler. Ardından New York, Boston, Washington, San Francisco konserleri gelecek.

Kültürler, coğrafyalar arasında köprü kurma faaliyetlerini yeni bir projeyle sürdürüyor Muallem. 8 ve 13’üncü yüzyıllar arasında Anadolu’daki tasavvuf felsefesiyle İspanya, Mısır ve İsrail’deki Yahudi mistisizmi arasındaki bağları inceliyor. “Abant’ta, dağ başındaki bir caminin imamıyla sohbet ederken, Yunus Emre’nin dizelerini okudu. ‘Yaratılanı, yaratandan ötürü severim’, sözü beni çok etkiledi. Daha sonra Yunus Emre’nin şiirlerini okudum. Çağının Yahudi ozanlarıyla karşılaştırdığımda ortaklıklar olduğunu gördüm. 11’inci yüzyıl ozanlarından İbn Gabirol ve Toledo’lu Yehuda Halevi’nin dizelerinde benzer yaklaşımlar buldum. Bu dizelerden yaptığım bestelerle ‘Kalplerin Buluşması’ projesini hazırladım.” 24 Mart’ta İstanbul CRR Konser Salonu’nda bu projenin ilk konserini verecek Yinon Muallem. Ardından bu repertuvar da albüme dönüşecek.

Haberin Devamı

UT SESİNİN PEŞİNE TAKILIP İSTANBUL’A GELDİ

Perküsyoncu Yinon Muallem: Yaratılanı, yaratandan ötürü severim sözü beni çok etkiledi


Yinon Muallem (48), CD’de dinlediği ut sesinin peşine takılıp 2002’de İstanbul’a geldi, yerleşti. Yurdal Tokçan’dan ders aldı. Perküsyoncu olarak Ömer Faruk Tekbilek, İstanbul Sazendeleri, Tekfen Filarmoni’yle konserler verdi. Daha sonra Türkiyeli bir Müslüman’a âşık olup evlendi. Oğlunun adını Rast (7), kızının adını Asya (5.5 aylık) koydu. 2011-2014 arasında İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu’nda kültür ataşesi olarak çalıştı. Arpçı Şirin Pancaroğlu, klarnetçi Serkan Çağrı, udi Yurdal Tokçan, kanuncu Göksel Baktagir gibi sanatçıların katıldığı altı albüm kaydetti. Film müzikleri yaptı. Açık Radyo’da müzik programı hazırlıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!