Pensilvanya’nın borusu Bursa'dan

Güncelleme Tarihi:

Pensilvanya’nın borusu Bursadan
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 01:55

Geçen Aralık ayında, ABD’de inşa edilecek 130 milyon dolarlık gaz boru hattı projesinin ihalesini kazanan Borusan Mannesmann, yine ABD’de 321 kilometrelik bir doğalgaz boru hattının ihalesini aldı. Proje için borular Bursa’da üretilecek ve ABD’nin Pensilvanya eyaletinde kullanılacak.

Haberin Devamı

BAKÜ-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı, Amerika Elba Express, son olarak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi birçok uluslararası proje için boru üretimi gerçekleştiren Borusan Mannesmann, ABD’de yeni bir doğalgaz boru hattının ihalesini kazandı. 321 kilometrelik projenin ihale bedelinin 152 milyon dolar olduğunu ifade eden Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen, “Bursa’daki fabrikamızda üretilecek borular ABD’nin Pensilvanya eyaletinde inşa edilecek doğalgaz boru hattında kullanılacak. Projenin sonunda 7 milyon evin ihtiyacı karşılanacak” diye konuştu.

5 FABRİKADAN BİRİ

Borusan Mannesmann’ın davetlisi olarak gittiğimiz Bursa’daki fabrikalarında açıklamalarda bulunan Özmen, “Firmamızın ABD’den aldığı en büyük proje olacak. Çapları 76.2 cm ve 106.7 cm olan borular, Borusan Mannesmann’ın Gemlik’teki Spiral Kaynaklı Boru üretim tesislerinde üretilecek. Firma sahip olduğu teknoloji gereği Türkiye’de tek, dünyada ise en gelişmiş 5 fabrikadan biri konumunda. Bu fabrikaların 4’ü de ABD’de. Üretimine 2015’in son çeyreğinde başlanacak. Borular, Borusan Gemlik Limanı’ndan gemiye yüklenecek. Doğrudan ABD’nin Philadelphia limanına sevk edilecek. Oradan da kara yoluyla Pensilvanya’ya taşınacak. Projenin tüm sevkiyatlarının 2016 yılının Ağustos ayında tamamlanması bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 20’Sİ NAKLİYE

Denizaşırı yapılacak nakliye gereği çok fazla masraflı olmasına rağmen bu ihaleyi nasıl kazandıklarını sorduğumuz Özmen şu cevabı verdi: “İhalede Alman, ABD’li ve birkaç Avrupa ülkesinden rakiplerimiz vardı. Ancak müşteriye komple bir çözüm sunduğumuz için bizi tercih ettiler. Müşterinin maliyetini aşağı çektik. Çünkü Borusan olark üretimden nakliyeye her noktasından şirket olarak varız. Ayrıca ABD’nin içinde karada nakliyat yapmak bazen daha maliyetli olabiliyor. Bu tip bir işte toplam bedelin yüzde 20’si nakliye için harcanıyor.”

PETROL FİYATLARI ABD'Yİ VURDU

TOPLAMDA 1.3 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduklarına değinen Semih Özmen, “3 kıtada 5 fabrikamız var. İlk yurtdışı yatırımımızı 2001’de Italya’da bir fabrika satın alarak yaptık. İkinci yurtdışı yatırımı ise 2013’te sondaj boruları pazarında Houston, Teksas’ta gerçekleşti. Ancak düşen petrol fiyatları bu fabrika için 2015 planlarımızı da değiştirdi. Yaklaşık yüzde 25’lik bir düşüş öngörüyoruz. Ancak yeni bir fabrika olduğumuz için firma olarak etkisini daha az göreceğiz. Çünkü tam kapasite çalışmıyoruz. Orada tam kapasite çalışan firmaların bazıları da düşen petrol fiyatlarının ardından kapanmak zorunda kaldı. Bu da aslında bizim için bir fırsat oldu. Örneğin ABD’de çok özellikli bir ürün üreten firma kapandı. Daha sonra araştırma yaptılar. Bir tek bizim fabrikamızda o ürün üretilebiliyor. Yılın ikinci yarısında çıkış bekliyoruz. Etki sadece petrol ya da gazı çıkarmak için boru üretimi yapan firmalarda gözüktü. Doğalgazın taşınması için boru üreten firmalara etkisi ancak 2 yılda belli olur” dedi.

Haberin Devamı

TANAP İÇİN ÜRETİM BAŞLIYOR

SON 6 ay içinde ihalesini kazandığıkları TANAP Gaz Boru Hattı projesi ile Teksas’daki doğal gaz boru hattı projesinin ardından imza attıkları üçüncü uluslararası proje olduğunun altını çizen Semih Özmen, “TANAP projesi için 3 yerli firma ile konsorsiyum kurduk. Toplam 350 bin tonluk üretim yapılacak. Borusan olarak 115-120 bin ton arasında üretim yapacağız. 180 kilometrelik boru döşenecek. TANAP için hammade fabrikamıza geldi. Üretimi önümüzdeki haftalarda başlayacağız” ifadelerini kullandı. Dövizdeki yükselişin kendilerini etkilemediğine değinen Özmen, “Hammaddeyi dolarla alıp, üretimi de dolarla satıyoruz. Doların düşmesi ya da çıkması bizi pek fazla etkilemiyor. Dolar asşırı yükselince Türk lirası ile ödeme yaptığımız işçi maliyetlerinde düşüş yaşanıyor” dedi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK BORU BURSA'DAN

DOĞALGAZ ve petrolün uluslarası ya da kıtalararası iletilmesinde kullanılan boruların Bursa’daki fabrikada üretildiğine dikkat çeken Semih Özmen, “Bursa fabrikamız enerji sektörüne hizmet ediyor. Buradaki üretimde son teknoloji sistemler kullanılıyor. Bu sayede 24 metre uzunluğunda boruları üretebiliyoruz. Dünyada çok az firma bu teknolojiyi kullanıyor. Borunun boyu ne kadar uzarsa sahada çalışan işçilerin maliyetleri o kadar düşüyor. Fabrikanın yatırımını yapmadan önce birçok gelişmiş ülkede teknoloji araştırması yaptık. En ileri teknolojiyi kullandık. Neredeyse 2-3 haftada bir bir enerji firması tesislerimizi ziyaret edip inceliyor. 3-4 yıl gibi kısa sürede fabrikamızı ve üretimimizi dünyaya tanıttık. Yılda 250 bin tonluk üretim yapabiliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!