PEN’den Twitter ve YouTube mektubu

Güncelleme Tarihi:

PEN’den Twitter ve YouTube mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 20:27

Uluslararası yazarlar birliği PEN International, Türkiye’de Twitter ve YouTube yasağıyla giderek büyüyen ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları yayınladığı açık mektupla eleştirdi.

Haberin Devamı

İmzacıları arasında Türkiye’den Ahmet Altan, Mehmet Altan, Can Dündar, Perihan Mağden, Orhan Pamuk ve Elif Şafak’ın da yer aldığı mektupta, şu ifadelere yer verildi:

“İnsanlar ülkelerin sınırları içerisinde ve dışarısında, yazılı ve sözel olarak sözcükler sayesinde birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu yüzdendir ki demokrasinin olduğu kadar, yaratıcılığın, empati ve hoşgörünün de temel ilkesi fikirlerin özgürce paylaşılmasıdır. Geçen seneki Taksim Gezi Parkı protestoları hakkında PEN’in hazırladığı son raporda da görüldüğü üzere; hakaret suçlarından, ana akım medya kuruluşlarının uyguladığı otosansüre, polisin gazetecilere uyguladığı orantısız güce kadar Türkiye kendini özgürce ifade etme konusunda büyük sorunlar yaşamaktadır ki bu da internetteki kendini ifade etme özgürlüğü çemberini iyice daraltmaktadır.

Haberin Devamı

KELİMELERE ÖZGÜRLÜK
Geriletici bir hamle olan, yeni internet yasasının yürürlüğe girmesiyle Twitter ve YouTube’un tamamıyla kapatılması, iletişim özgürlüğüne karşı yapılan kabul edilemez bir saldırıdır. Twitter ve YouTube, sınıf, din, etnik köken, politik görüş gözetmeksizin her kullanıcıya tek tek sesini duyurma olanağı veren ifade araçlarıdır. Twitter’ın Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunmaktadır ki bu da Türkiye’deki sivil toplumun canlılığının bir kanıtıdır. Türkiye ifade özgürlüğünü meşrulaştırarak savunan; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nce ve Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nce taraf devlet statüsündedir. Türkiye’nin liderlerinden ricamız şudur ki, demokrasinin temel taşlarından biri olan ifade özgürlüğü konusunda geri adım atmamak, tersine yükümlülüklerini tanıyarak, uluslararası anlaşmalar ışığında Twitter ve YouTube’un acilen erişime yeniden açılmasıdır. Umarız ki, onlar, eğer bir gün olur da çoğulculuğun, çeşitliliğin ve sözcüklerin özgürce kurulduğu bir dünyanın kıymetini anlarlar ve işte o zaman bu güzel ülkenin daha da güçlü ve mutlu olacağının farkına varırlar.”

Mektuba yurt dışından Hanan al-Shaykh, Ahdaf Soueif, Samar Yazbek, Elfriede Jelinek, Zadie Smith, Salman Rüşdi gibi yaklaşık 60 yazar destek verdi.

BAKMADAN GEÇME!