“Pembe Sandık”tan “özgürlük” çıktı

Güncelleme Tarihi:

“Pembe Sandık”tan “özgürlük” çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2018 12:05

“Pembe Sandık”tan “özgürlük” çıktı

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- ÜNİVERSİTE öğrencileri arasında düzenlenen “Pembe Sandık Afiş Tasarım Yarışması”na katılan üniversitelilerin önemli bölümü, konuyu “özgürlük” teması ile işledi.
Bir inşaat firmasının küçük yaşta evliliklere dikkati çekmek için üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirdiği “Pembe Sandık Afiş Tasarım Yarışması”na yurt genelindeki 16 üniversiteden 45 grafik tasarım öğrencisi 52 eser ile katıldı.
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Nadire Şule Atılgan başkanlığındaki jürinin ilk 3 eseri belirlemekte oldukça zorlandığı yarışmada, tasarımlarda şiddet içerikli karakter ve çizgilerin yoğun şekilde kullanıldığı ve ağırlıklı olarak kız çocuklarının özgürlüklerinin ele alındığı gözlendi.
Yarışmaya katılanlar arasında Atılım Üniversitesi’nden Öykü Karataş, çocuk yaşta evlilikleri “pedofili” olarak gördüğünü belirtirken, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Tuğba Aydın, çocuk evliliklerin önlenmesi için yapılan her çalışmanın ülkenin geleceği için bir umut ışığı olduğunu ifade etti. KTO Karatay Üniversitesi’nden Semiha Özdağ ise, afişini günümüze kadar gelen ve “çocuk gelin” adını almış tüm masum çocukların sesi olmak için yaptığını anlattı.
Sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren firma yetkilisi Osman Cem Çankaya, bu çağdışı olaya karşı herkesin sesini yükseltmesi, elinden geldiği kadar engel olması gerektiğini kaydetti.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise, faaliyete geçirdikleri “acil yardım hattı”na Koç, Doğan, Doğuş gibi çok büyük firmaların destek vermelerinin önemine dikkati çekti.
Güllü, “Pembe Sandık” projesi ile bu firmalara artık YP İnşaat’ın da dahil olduğunu belirterek, “Ben ülkemin küçük yaşta evlilik sıralamalarında Malezya, Afganistan gibi ülkelerle yanyana durmasını istemiyorum. Bu sorunu kanser gibi görüyorum. Nasıl kanserle mücadele ediyorsak bu sorunla da etmeliyiz” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. İlknur Kaptanoğlu da ülkemizde her 5 kadından birinin 18 yaşına gelmeden evlendirildiğini, benzer şekilde erkek çocuklarda da küçük yaşlarda evliliklere şahit olunduğunun altını çizerken, “YP İnşaat burada elini taşın altına koymuş, ama bu taş inşaat taşından çok ama çok ağır taş” dedi.
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Yetkilisi Selen Doğan ise bu sorunu “kadınlardan korkan toplumların onları denetim alma” için uyguladıkları bir metod olarak tarif ederken, “Bu kız çocuklarından kurtulma yolu, çünkü onları evde misafir olarak görüyorlar” diye konuştu. Doğan, sorunun çözümünde örnek olacak özel sektör firmalarının sayısının artması gerektiğinin altını çizdi.
Etkinliğe eski bakanlardan İmren Aykut da katılırken, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Ankara Şube Başkanı Meral Güler, Osman Cem Çankaya’ya plaket taktim etti.
Bu arada yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerini Osman Cem Çankaya verdi.
Yarışmada dereceye giren öğrenci ve okulları şöyle:
“1’nci Kaan Özgür/Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü. 2.’nci Burak Yaşar/Mersin Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü. 3’ncü Öykü Karataş/Atılım Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü. Mansiyon 1’nci Tuğba Aydın/Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü. Mansiyon 2’nci Semiha Özdağ/KTO Karatay Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!